Blog

Kripto petak #88: Novi kripto optimizam, Stižu kriptokartice, Britanija postaje kripto nacija, Gugl drma kripto zima, Banka za NFT

28.10.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kada stiže kriptoproleće, kako će izgledati nove (kripto)kartice, zašto Britanija postaje kripto nacija, kako kripto zima utiče na Gugl i koje su to nove NFT usluge u švajcarskim bankama.

Kad će više to kriptoproleće?

Svako malo na jutjubu možete da gledate klikbejtovane klipove o tome kako je ova ili ona valuta počela da pumpa, te se uvek najavljuje kao početak kriptoproleća. Što rečito govori o tome koliko se žudno iščekuje kraj kripto zime. 

Artur Hejz, istaknuti zgovornik kriptovaluta, ceni da će pravo proleće sinuti tek kad Kina popusti sa svojim merama progona. On prve znake proleća ne vidi u privremenom rastu vrednosti kriptovaluta, već u promeni stava zakonodavstva Hong Konga. Naime, Hong Kong je oduvek bio kineski ventil i poveznica sa ostatkom sveta. Budući zakoni će biti dobronamerni prema kripto tržištu, u čemu Artur vidi postepeno otopljavanje Kine, pa i povratak optimizma na tržište.

Vest prenosi CryptoPotato…

Mani proleće, kad će više te kriptokartice?

Zamislite platnu karticu, samo umesto dolarića i evrića, pokriveni ste kriptovalutom. Nije da toga nema, niti se Blockchain.com prvi setio ove ideje, ali u saradnji sa kompanijama Marqueta (platforma za izdavanje kartica) i Visa (platni sistem) omogućiće korisnicima da povlače sredstva sa Blockhain.com-ovog novčanika, sa 1% kešbek pogodnošću.

Prijavljenih je preko 50.000, a čim testovi prođu na američkim korisnicima, držimo fige da ovu uslugu otvore i za ceo svet. Često je prava muka unovčiti svoj kriptoprofit, ali uz karticu, ihaj! 

Ovo nije prvi Visa-in kripto rodeo, tako da se nadamo da će kartica uskoro biti lansirana bez ikakvih problema.

Detaljnije iz zvaničnog obaveštenja kompanije…

Britanija postaje kripto nacija

Vic ili ne? Pa, slažem se da su poslednji događaji u Velikoj Britaniji napravili od bivše imperije internetski mim, ali nadam se da će inicijativa koja je pokrenuta u donjem domu stići do vrha. Naime, Donji dom je izglasao predlog zakonske incijative da se kriptovalute, pazi sad – priznaju kao finansijski instrument. To bi značilo da na neki način priznaju kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Ovo je tek početak zakonodavnog procesa, ali razne političke strukture se ovaj put slažu sa predlogom koji je doneo Donji dom. Neki su oprezniji sa izjavama, neki optimističniji, ali poenta je da bi ovom putanjom Britanija zaista mogla da dođe do statusa kripto nacije ili bar bezbedne luke za kripto.

Detaljni izveštaj pročitajte na Investopediji…

Čak i Gugl štuca od kripto zime

Prvo što vam padne na pamet kad pomislite na Gugl je…? Moć, profit, sveprisutnost? Sve to i još mnogo toga, pretpostavljam… U tom smislu zagonetno deluje vest da je Gugl na gubitku, tačnije da im škodi kripto zima. 

Matična kompanija, Alphabet beleži značajan pad profita od reklama iz finansijskog sektora, a to obuhvata i reklame iz oblasti kriptovaluta. Jedan od direktora Filip Šindler kaže da je pad osetan u trećem kvartalu uprkos tome što su liberalizovali politiku reklamiranja za kripto sektor. Čak su isposlovali da se reklame iz oblasti kripto tržišta prikazuju u Sjedinjenim Državama, koje su poznate po strogoći i osetljivosti oglašivača. No, uprkos tome što i njih zima štipa za obraze, matični kripto projekti kompanije ne posustaju. 

Detaljnije doznajte iz kompanijskog obraćanja javnosti…

Banka za NFT

Seba je švajcarska banka. A Švajcarci se dosta dobro razumeju u banke, zar ne? Seba je kripto banka, dakle posvećena je ne samo pružanju finansijskih usluga u ovoj sferi, već kao što to i banke rade, čuva kripto sredstva za račun klijenata.

Ono što je zanimljivo, jeste nova vrsta usluge, a to je čuvanje NFT-a. Zamislite to! Kao neka vrsta trezora! Jeste da je tržište NFT-a u blagom štucanju, ali ipak se radi o branši koja ima preko dva miliona korisnika. Kupili ste NFT koji želite da smestite na bezbedno? Imate neprocenjivu dragocenost ili digitalnu umetninu koja bi mogla postati neprocenjiva dragocenost? Seba od sada nudi usluge čuvanja… ono kao “tajni račun u švajcarskoj banci”. 

Više saznajte iz zvanične objave banke Seba…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *