Blog

Kripto petak #92: Odšteta za klijente Celsius-a, Pad cene argentinskih fudbalskih kripto tokena, Bitkoin ublažava sankcije, “Metaverzum” – kandidat za reč godine

25.11.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakvu odštetu će dobiti klijenti Celsius-a, zašto se desio pad cene argentinskih fudbalskih kripto tokena, kako Bitkoin ublažava sankcije i da li će “Metaverzum” biti odabrana za reč godine.

Američki sud odobrio je postavljanje roka za odštetu klijenata kompanije Celsius

Kompanija Celsius koja se bavila kripto pozajmicama, našla se u problemima likvidnosti i posle dužeg sudskog procesa, proglasila bankrot. Američki sud koji se bavi ovom tematikom (US Bankrupcy Court) odobrio je zahtev kompanije da postavi rok za zahteve za odštetu. Dakle, ko god da je imao sredstva na računu ove platforme, može do 3. januara 2023. podneti zahtev za odštetu kojim će se u postupku bankrotstva namiriti. Kompanija je ove vesti objavila na svom tviter-nalogu uz detaljnu podršku i informacije.

Detaljnije na ovom tvitu…

Kako je meč Argentine protiv Saudijske Arabije uticao na fudbalske kripto novčiće

Socios je platforma zasnovana na blokčejn tehnologiji koja pruža usluge sportskim klubovima i udruženjima, a bavi se interakcijom sa fanovima. Kupovinom novčića koji preko Sociosa emituje Barselona, korisnici ne dobijaju udeo u vlasništvu kluba, ali dobijaju privilegije poput klasičnih programa lojalnosti, sitne nagrade i pravo da glasaju na teme koje se tiču odnosa kluba i navijača.

Nakon što je tim Saudijske Arabije potukao favorizovanu Argentinu na aktuelnom Mundijalu u Kataru, naglo je opala vrednost mnogih novčića vezanih za fudbalske i nacionalne timove. Tako je najviše nastradao token argentinske fudbalske asocijacije (ARG), dok je NFT kolekcija fudbalskog tima Saudijske Arabije porastao preko 50%.

Detaljnije prenosi portal CoinTelegraph…

Naučni rad sa Harvarda ukazuje na to da je BTC postao novo zlato

Doktorand Harvardskog univerziteta, Metju Feranti, objavio je naučni rad pod naslovom “Ublažavanje rizika od sankcija: Kriptovalute u rezervama centralnih banaka”. Metju je analizirao trend nacionalnih banaka zemalja kojima prete ekonomske sankcije Amerike da skladiše zlato u svojim rezervama. Zaključak njegovog istraživanja je da bi preventivno gomilanje bitkoina imalo sličan uticaj na odbranu ili ublažavanje sankcija kao i skladištenje zlata.

Ovaj rad pokazao je da sve više država kao i guverneri njihovih centralnih banaka smatraju bitkoin pouzdanim sredstvom, poput zlata kojim se mogu ublažiti posledice ekonomskih sankcija. Ono što je zanimljivo jeste i to što bi ovo moglo da, efektom povratne sprege, donese mnogo veće poverenje u bitkoin kao u sredstvo štednje, te mnogo zanimljivije kako za korisnike tako i za investitore.

Tekst celog istraživanja nalazi se ovde…

“Metaverzum” je kandidat za reč godine Oksfordskog univerziteta

Oksfordski univerzitet neprestano osvežava rečnik novim izrazima u Engleskom jeziku. Do sada su naučnici sastavljali proširenja rečnika bez ičije pomoći, a ovaj put u proces odlučivanja uključili su i publiku.

Naime, do 2. decembra, javnost će moći da glasa za “reč godine”, na sajtu Oxford University Press, kuće koja izdaje rečnik. Reč “metaverzum” definiše se kao hipotetičko okruženje virtuelne stvarnosti u kojoj korisnici putem svojih avatara intereaguju sa okruženjem i drugim korisnicima na imerzivan način.

Druga dva kandidtata su izrazi “Goblin Mode” koji označava poricanje “povratka u normalu” pose kovida, te “IStandWith” kao sve zastupljenija krilatica mnogih političkih aktivista. Oksfordski izdavač pustio je i glasanje na svom tviteru. Za sada “Goblin Mode” neubedljivo vodi.

Detaljine pogledajte na tviter-objavi univerzitetskog izdavača…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *