Blog

Kripto porezi u Srbiji – Upis pravnih lica u NBS evidenciju imalaca virtuelnih valuta

12.07.2022. / Autor: Miloš Praštalo / Kategorija: Kripto regulativa

Ovaj članak napisao je Miloš Praštalo, ovlašćeni računovođa i stručnjak za kripto poreze. Drugi povezani članci iz serije “KRIPTO POREZI U SRBIJI” nalaze se u delu Idelu IIdelu III i delu IV.

Za početak važno je objasniti ko je u obavezi da dostavlja izveštaje o posedovanju kriptovaluta u Evidenciju imalaca virtuelnih valuta Narodne banke Srbije.

Kao što i sam naziv evidencije kaže, NBS se izveštava samo o virtuelnim valutama, odnosno kripto valutama. Dakle ne izveštava se i o digitalnim tokenima (pogledati ovaj tekst).

Drugi važan podatak koji je potrebno napomenuti jeste da NBS izveštavaju samo privredni subjekti, ali ne i fizička lica. Samim tim, ukoliko privredni subjekt transakcije kriptovalutama (investiranje, trgovanje, plaćanje, naplaćivanje itd) izvršava preko domaćih menjačnica te iste menjačnice će obaveštavati NBS, odnosno, one će izveštavati NBS putem Evidencije o imaocima virtuelnih valuta umesto privrednih subjekata, ali samo kada, i ako, te menjačnice imaju Dozvolu za pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom izdatom od strane iste Narodne banke Srbije.

Da rezimiramo: obveznik Evidencije je isključivo privredni subjekt (ne i fizičko lice), koji poseduje virtuelne valute (ne i tokene) koji izveštava NBS isključivo ako domaća (ili inostrana) menjačnica to nije već učinila.

U slučaju rudarenja, privredni subjekt je takodje obavezan da podnese izveštaj Narodnoj banci Srbije.

Da bi se izveštaj podneo u Evidenciju prvo je potrebno otvoriti korisnički nalog na portalu NBS, odnosno u njihovom Centru za razmenu podataka.

U nastavku ovog bloga pokazaćemo detaljno svaki korak:

Prvo je potrebno otići na sajt nbs.rs i na tabu “Ciljevi i funkcije” doći do odeljka sa nazivom “Digitalna imovina” (uokvireno crvenom bojom na gornjoj slici).

Zatim se ulazi u deo “Digitalna imovina” i tu NBS obaveštava o obaveznosti unosa podataka u Evidenicju imalaca virtuelnih valuta i slično tome. Dalje se odlazi na link koji je uokviren na gornjoj slici: https://dataexchange.nbs.rs/WebSite

Link vodi na stranicu sa gornje slike. Dalje se odlazi na naredni uokviren link “Proces učlanjenja pravnog lica u CRP”.

Zatim na “Zahtev za učlanjenje…

I na kraju se dolazi do ovog dela kao što je prikazano na slici iznad. Na prvom polju kao razlog učlanjenja bira se opcija “Dostavljanje izveštaja za evidenciju imalaca virtuelnih valuta”. Dalje se popunjavaju osnovni podaci pravnog lica ili preduzetnika, ovlašćenog fizičkog lica, bira se username i slično.

Zatim se taj zahtev štampa i šalje poštom na sledeću adresu:

Narodna banka Srbije – PRINUDNA NAPLATA
KRALJA PETRA 12, BEOGRAD

Posle nekoliko dana privrednom subjektu stiže email od strane NBS na navedenu i u zahtevu registrovanu email adresu sa daljim koracima i upustvima. Dalje je samo potrebno u delu logovanja uneti korisničko ime i šifru koju je NBS dodelila i odmah zatim i promeniti šifru koju privredni subjekt želi da postavi.

Posle logovanja potrebno je ispratiti donju sliku.

U delu “Administracija” potrebno je selektovati “Lični podaci” kako bi se otvorio sledeći prozor na donjoj slici.

Sledeće se bira “Podaci o digitalnim sertifikatima” i tamo se postavlja lični sertifikat zakonskog zastupnika društva ili preduzetnika (lična karta sa el.potpisom, ili kartica Privredne komore, Halcom, Pošta i slično).

Nakon toga inicijalna podešavanju su nameštena i sve je spremno za dostavljanje izveštaja u Evidenciju imalaca virtuelnih valuta.

Da bi se izveštaj podneo potrebno je otići na sledeću stranicu (uokvireno):

Izveštaj se šalje putem opcije “Choose File” i zatim “Pošalji”. Izveštaj se šalje u formatu XML koji se može skinuti ovde zajedno sa tehničkim upustvom (na donjoj slici uokvireno):

XML fajl se popunjava kao što je opisano i navedeno po koracima u Tehničkom upustvu. Nakon toga se kači na portal NBS i šalje kao što smo opisali u prethodnom koraku.

Autor: Miloš Praštalo, CPA

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *