Blog

Kripto regulativa je stigla u Srbiju!

29.06.2021. / Autor: Marko Zivkovic / Kategorija: Kripto regulativa

Od danas, 29. juna 2021. godine počeo je sa primenom Zakon o digitalnoj imovini i time kripto tržište u Srbiji postaje uređeno državnom regulativom.

Pojmovi poput virtuelnih valuta, pružalaca usluga, kriptomata, belih papira (white paper) i mnogih drugih postaju jasno definisani, priznati i prepoznati u očima zakona, samim tim i bezbedniji za sve učesnike na tržištu.

Pocetak primene Zakona o Digitalnoj Imovini

Zašto je ovo bitno za nas?

ECD je ostvario deo svoje Vizije i misije postavljene pre gotovo 10 godina. Zamislili smo, obećali i na kraju uspeli da sprovedemo u delo sledeće:

“Verujemo da blokčejn i kriptovalute zaslužuju biti dostupni svakom čoveku […] tu smo da pomognemo i institucijama u izradi regulatornog okvira i standardizacije.”

Konstantnim širenjem svesti o značaju kriptovaluta, razvijanjem ECD servisa i deljenjem znanja o blokčejn tehnologiji, verujemo da smo uspeli da doprinesemo brzoj popularizaciji kriptovaluta i potrebi da se pojavi pravni okvir kojim će se kriptovalute regulisati u Srbiji. Sve to sa ciljem povećanja transparentnosti, bezbednosti i demokratizacije kripto tržišta.

Pored toga, sa početkom primene zakona, ECD je podneo zahtev (u zakonski predviđenom roku) da postane licenciran i zakonom prepoznat pružalac usluga povezanih sa digitalnom imovinom čija delatnost se odvija u potpuno pravno regulisanom okviru.

Ovo je veliki korak za nas kao kompaniju, Vas kao naše korisnike, ali i kripto tržište u Srbiji u širem smislu.

Hvala Vam što ste deo ECD-a i što, zajedno sa nama, učestvujete u kripto revoluciji!

Pročitajte i: Zakon o digitalnoj imovini, osnovni pojmovi, porez i računovodstvo

Zašto je ovo bitno za Vas?

Nova regulativa ima i dva praktična efekta:

1. Troškovi transakcija na ECD servisu od 30. 6. biće smanjeni i to na sledeće iznose po zonama:

    • 3.95% -> 3.7% (Trust)
    • 4.65% -> 4.4% (Active)
    • 4.95% -> 4.7% (Casual)
    • 6.00% -> 5.7% (Kriptomati/Kartice na ECD.rs)

2. Od 29. 6. u 22:00h do 30. 6. u 07:00h naše usluge neće biti dostupne zbog tehničkog održavanja sa ciljem poboljšanja usluge i povećanja bezbednosti podataka korisnika ECD platforme.vni pojmovi, porez i računovodstvo

Danas, cela naša i Vaša priča dobija potpuno novu dimenziju: kripto postaje sve prepoznatljiviji i nebo je granica. Spremite se za novu eru! 🙂

Pročitajte i: Nova era za ECD i kriptovalute u Srbiji

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *