Blog

Bitkoin Pica dan – Bitcoin Pizza day

22.05.2020. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Zanimljivosti

Bitkoin Pica dan (Bitcoin Pizza Day) koji se od 2010. godine obeležava svakog 22. maja je praznik koji entuzijastično i nostalgično proslavljaju korisnici kriptovaluta širom sveta. Druženje uz picu kao simbol praznika, ljudi koriste za jačanje zajednice, osvrt na dosadašnji uspeh, deljenje novih saznanja, ideja i iskustava u korišćenju kriptovaluta.

Do tog datuma bitkoin nije napuštao granice digitalnog sveta i sama zamisao o novoj, poboljšanoj vrsti novca tražila je put ka realnoj upotrebi u svakodnevnim situacijama.

Laszlo, kripto rudar sa Floride je 18. maja na internet forumu vezanom za bitkoin i kriptovalute postavio objavu da je spreman da plati 10.000 bitkoina za par pica. Ma koliko sada to zvučalo suludo, u tom momentu, vrednost 10.000 bitkoina je bila oko $41 , najviše srazmerna utrošenoj električnoj energiji potrebnoj za njihovo „rudarenje“. Nije ni slutio da će bitkoin vredeti značajno više, a ni da će biti odogovoran za ovo što danas zovemo Bitkoin Pica dan.

Sama ideja da svoj „digitalni novac“ može da potroši i plati hranu koja je osnovna i svakodnevna potreba mu je bila koliko interesantna, toliko i revolucionarna.
https://bitcointalk.org/index.php?topic=137.0


Kroz par dana 22. maja, ovu do tada neviđenu ponudu je prihvatio drugi član foruma! Više kao lep gest nego kao razmenu dobara.

Transakcija je obavljena, kupac je u zamenu za koine naručio i platio dostavu u dolarima. Laszlo je dobio dve pice iz PapaJohn picerije na svoju kućnu adresu koje je podelio sa svojom jednogodišnjom ćerkom.


Cena predstavlja novčani izraz vrednosti robe ili usluge i uslovljena je i odnosom ponude i tražnje na tržištu. Bitkoin je po „prvi put“ dobio upotrebnu vrednost koja je jasna široj populaciji i to kroz omiljenu hranu mnogih. Za 10.000 bitkoina mogli ste da dobijete dve pice.

Osnovna zamisao iza bitkoina se razvija. Mogućnosti su ogromne. I kao što vidimo sada, polako, pametno i pre svega sigurno, bitkoin ostvaruje svoje ciljeve i olakšava tok novca kao deo svakodnevnog života. Uticaj bitkoina nije ograničen isključivo na novčane i finansijske tokove.

Deset godina kasnije, ako se osvrnemo na rast vrednosti bitkoina kroz cenu pice, ona bi danas bila oko 90 miliona dolara. Taj podatak nas intuitivno navodi da razmislimo i o budućnosti. Koliko će naši koini vredeti za 10 godina?

https://twitter.com/thebitcoinpizza

Cena parčeta pice, pre 10 godina u pekarama i fast food lokalima u proseku je koštala 100 dinara. Danas je na mnogim mestima duplo skuplja. Istovremeno je cena parčeta pice izražena u bitkoinu strmoglavo pala i iznosi oko 0,00019 bitkoina. To govori o slabljenju kupovne moći nacionalnih valuta. Razlog je štampanje gomile papirnog novca i emitovanje istog u digitalnom obliku, bez pokrića od strane država, koje na taj način traže trenutni spas. Vrednost bitkoina reguliše tržište, a ne nacionalne banke koje su dirigovane državnim ustanovama.

Poređenje bitkoina sa zlatom kao čuvarom vrednosti je veoma argumentovano. Ipak, za razliku od zlata, bitkoin se koristi i kao svakodnevno sredstvo plaćanja jer su mnogi trgovci uvideli njegovu upotrebnu vrednost. Ona nije uslovljena monetarnom politikom države i može biti ekonomičniji i sigurniji od FIAT valuta.

Da li u Srbiji možete platiti picu bitkoinom? Da, trenutno jedino u Botako piceriji!

Verujem da će uskoro konkurencija biti mnogo veća jer je bitkoin na pragu ekspanzije kao sredstvo plaćanja! Trenutno u Srbiji postoji više od 10 lokacija gde je to moguće. Globalno, je teško izbrojati. Primer samo jednog od tekstova koji govore o tome.

Kao i po pitanju svega ostalog, mišljenja su podeljena.
Neki imaju skromnija očekivanja vezane za blisku budućnost kada je u pitanju bitkoin kao sredstvo plaćanja za robu i usluge široke potrošnje. Pojava bitkoina je izuzetno važna jer  je možda utabala put i postavila sjajnu osnovu za neku drugu kriptovalutu koja bi se mogla upotrebljavati u svrhe svakodnevne potrošnje prosečnog čoveka. Svakako, za transfere veće vrednosti, kada su učesnici u transakciji fizički odvojeni, kada je brzina bitna, njegova upotrebna vrednost raste.

U Srbiji, raste interesovanje za kriptovalute. Neki uspevaju, naravno ne svi, da uz umešnu kupovinu i pravovremenu zamenu valute za drugu, ostvare profit. Trgovina ili trade-ovanje kriptovalutama nije jedini način da se one koriste. Širenje saznanja o svakodnevnoj upotrebi bitkoina i drugih kriptovaluta za plaćanje je korak koji sledi. To je zadatak nas, pionira ove revolucije. Treba da dopremo do prodavaca, institucija, države, oslobodimo ih straha i zazira u prihvatanju ovog izazova. Da motivišemo ljude da svoje koine potroše negde drugde osim na menjačnici. I da pokrenemo novu, srpsku revoluciju bitkoina i kriptovaluta. Zemlja smo sa bujnom tradicijom i brojnim mogućnostima. Zar ne zvuči sjajno Bitkoin Guča dan, kupovina piva na BeerFest-u ili EXIT Festivalu uz pomoć kriptovaluta?

Bitkoin Pica dan (Bitcoin Pizza day) budi svest o svakodnevnim mogućnostima upotrebe bitkoina. Proslavite ga sa prijateljima i porodicom. Častite ih picom koju ćete platiti koristeći bitkoin i za 10 godina ćete definitivno imati simpatičnu priču koliko ste preplatili tu picu.

 

Autor: Igor Mirković, ECD, BA in Communication and Media

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *