Blog

Ne postoji drugi najbolji “There is no second best”

22.10.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Projekti

Na leto 2020. godine, kompanija Microstrategy usvojila je “Bitkoin strategiju” koja se svodi na to da su sav višak novca, kao i buduće prihode, pretvorili u Bitkoin. Pored toga su nalazili načine da prikupe dodatna sredstva, uglavnom kroz pozajmice, za kupovinu još Bitkoina. Četiri godine kasnije, strategija deluje kao pun pogodak. Microstrategy poseduje preko 1% svih Bitkoina, a vredsnost akcija kompanije u tom periodu je porasla čak više i od Nvidie.

Da li Bitcoin i dalje može da donese veliku zaradu?

Majkl Sejlor, osnivač Microstrategy-ja postao je jedan od glavnih globalnih ambasadora i promotera Bitkoina. Poznat i po tome što ignoriše sve druge kriptovalute, a na pitanje koja je druga najbolja kriptovaluta uvek odgovara sa “there is no second best”, naglašavajući time da se altkoini ne mogu ni porediti sa najpopularnijom kriptovalutom.

Početkom godine, Bitkoin je debitovao na američkoj berzi kroz takozvane ETF-ove, oborivši pritom mnoge rekorde. Nekoliko meseci kasnije, došao je red i na drugu najjaču kriptovalutu da se pokaže u toj novoj areni. Ipak, iako se ne može reći da nema interesovanja za Ethereum ETF-ove, deluje da Vol Strit razmišlja slično kao Majkl Sejlor.

U prvih mesec dana trgovanja, Bitkoin ETF-ovi su beležili prosečno 125 miliona dolara priliva novog kapitala dnevno. S druge strane, Ethereum je u svojih prvih mesec dana išao u suprotnom smeru, sa preko 20 miliona dolara odliva dnevno u proseku. Iako ukupan obim trgovine Ethereum ETF-a u prvom danu uopšte nije loš, sa oko 1.1 milijardom dolara, dosta je daleko od kraljevskog dočeka koji je Vol Strit priredio Bitkoinu, sa 4.6 milijardi dolara prometa.

Bitcoin ETF

Razlog za ovu razliku može biti više. Za početak, Bitkoin je najstarija i najveća kriptovaluta, pa je bilo logično da se dominacija sa kripto tržišta prenese i na tradicionalne berze. Takođe, zbog jednostavnijih, ali i manje promenljivih pravila funkcionisanja, Bitkoin se u principu smatra konzervativnijom investicijom, pa ne čudi što je razlika između 2 najjače kriptovalute na tradicionalnim berzama još više izražena nego na kripto berzama (investitori na tradicionalnim berzama su generalno nešto konzervativniji od “kripto trejdera”). Za kraj, čuvanje Ethereum-a van ETF-a može biti značajno profitabilnije od posedovanja ETF-a, što sa Bitkoinom nije slučaj.

Analiza Ethereum ETF odobrenja

Ethereum je Proof-of-Stake kriptovaluta. Da ne ulazimo u tehničke detalje, bitno je da čuvanjem Ethereuma na određeni način možete dobijati godišnji prinos od oko 3%. Ako kupite ETF, ovog prinosa nema. S druge strane, kod Bitkoina, godišnjeg prinosa nema kako god ga čuvali, tako da nije tolika razlika između ETF-a i čuvanja na digitalnom novčaniku. Naravno, postoji velika razliku u kontekstu kontrole nad sredstvima, ali ne postoji 3% dodatnih razloga da se čuva na novčaniku kao što je to slučaj kod Ethereuma.

Solana dobija sledeći ETF

Pre nekoliko meseci sam pisao da bi odobravanje Ethereum ETF-a moglo da ohrabri Blekrok i njima slične da lansiraju ETF-ove i za neke manje kriptovalute. Međutim, videćemo da li će osetno slabija reakcija Vol Strita na Ethereum u poređenju sa Bitkoinom da ih natera da dodatno zamisle pre nego lansiraju Solana ili XRP ETF.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor