Blog

Poreska oslobođenja i druge olakšice koje Zakon pruža prilikom prijave kripto poreza

18.04.2023. / Autor: Miloš Praštalo / Kategorija: Kripto regulativa

Kao što je već poznato i više puta rečeno, Srbija ima Zakon o digitalnoj imovini koji je u primeni od sredine 2021. godine.

Nedugo nakon toga pojmovi iz istog Zakona su se našli i u drugim zakonima kao što su Zakon o porezu na dohodak građana, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na imovinu itd.

Poreska oslobođenja

U istim tim Zakonima pomenuta su i različita poreska oslobođenja kao i druge olakšice vezane za digitalnu imovinu.

Zbog lakšeg razumevanja, bolje preglednosti, a samim tim i jednostavne uporedivosti, odlučio sam da napravim poređenja među fizičkim i pravnim licima kroz tabelu:

Sada ću da pojasnim tabelu i daću vam nekoliko praktičnih primera.

  1. Zamislite da ste ostvarili zaradu od prodaje kriptovaluta – to znači da ste u tom momentu postali obveznik poreza na kapitalnu dobit. Regularna poreska stopa poreza na kapitalnu dobit iznosi 15%.

    Primer: Ukoliko ste kupili Bitcoin za 100.000 dinara i on je do trenutka prodaje duplirao svoju vrednost i prodajete istu količinu koina za 200.000, vaša kapitalna dobit je 100k i poreska obaveza je 15% od toga, odnosno 15.000 dinara. 

    Međutim ukoliko ste kriptovalute čuvali 10 ili više godina i prodali ih tek nakon tog vremena, imovina je izuzeta od oporezivanja, odnosno poreska stopa u tom slučaju iznosi 0% . Važno je da znate da ovo ne znači da ste oslobođeni i od podnošenja poreske prijave. Dakle izuzeće se odnosi samo na iznos poreza, dok ste i dalje u obavezi da poresku prijavu podnesete u roku.

    Takođe ukoliko se ista zarada (dobit) od prodaje kriptovaluta uloži u kapital društva sa ograničenom odgovornošću (DOO) u slučaju fizičkog lica porez se plaća u visini od 7,5% a u slučaju pravnog lica 0%. 

  2. Sledeći slučaj se odnosi na prenos kriptovaluta kada se one naslede ili poklone i u tom slučaju se postaje obveznik poreza na imovinu odnosno poreza na nasleđe i poklon. Regularna poreska stopa iznosi 2,5%.

    Međutim ukoliko se kriptovalute nasleđuju ili poklanjaju među srodnicima u prvom naslednom redu porez se ne plaća, odnosno poreska stopa iznosi 0% (što opet znači da se poreska prijava svakako treba podneti ali porez se ne plaća).
    Ukoliko se kriptovalute takođe nasleđuju ili poklanjaju, ali među srodnicima u drugom naslednom redu, porez iznosi 1,5%.

    Za pravna lica ne postoji oslobođenje, porez iznosi 2,5% u svakom pojedinačnom slučaju. 
  3. I za kraj – porez na dodatu vrednost odnosno PDV. Prenos (promet) kriptovaluta u Srbiji je oslobođen obračunavanja i plaćanja PDV-a. Ovo se često zanemaruje ali to je u suštini najbitnije poresko oslobođenje koje se tiče kriptovaluta.
    Prosto one za fizička lica nisu 20% skuplje kao što je npr svaki artikal u prodavnici 20% skuplji (koji se svakodnevno kupuje).

 

Autor: Miloš Praštalo, ovlašćeni računovođa

Linkedin: @crypto-accountant
Website: www.mnp.rs
Instagram: @kripto.racunovodja

Comment section

2 comments
  • Zar nije isto ukoliko se zarada od prodaje kriptovaluta uloži u kupovinu nekretnine (stana) da se porez
    isto plaća u visini od 7,5%? Postojala je neka rasprava o tome kada se zakon donosio. Sta je bilo sa tim?

    • Za dig. imovinu ne postoji to oslobodjenje ako se novac uloži u nekretninu. Ovde treba da utičemo na zakonodavca da se ovo promeni. Oslobodjenje postoji ako se proda nekretnina pa se posle uloži taj isti novac u drugu nekretninu. Ali na žalost ovo ne postoji za digitalnu imovinu (barem ne za sad).

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *