Blog

Rudarenje ethereum-a – Kako podesiti mining rig? (Treći deo)

18.05.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

U prethodna dva teksta, pisao sam o tome kako da odaberete komponente za svoj prvi mining rig i kako da te komponente povežete, a u ovom tekstu proćićemo sve što je potrebno da znate vezano za softver odnosno kako da podesite svoj mining rig i počnete sa rudarenjem ethereum-a. 

USB memorija ili HDD/SSD

Kada budete sigurni da ste sve komponente lepo povezali, vreme je da pripremimo OS za mining rig. Za ovo će nam biti potreban jedna USB fleš memorija od 16GB. Možete isto izvesti i sa memorijom od 8GB, ali da bi imali više prostora za više različitog softvera za rudarenje i eventualno keširanje nekih dodatnih programa preporučuje se da koristite 16GB. Ukoliko imate neki hard disk ili, još bolje, SSD koji ne koristite, možete ga upotrebiti za mining rig.

Šta je bolje za mining rig? Windows ili Linux?

Dosta ljudi koristi Windows 10 za svoje mining rig-ove zbog toga što su sa tim operativnim sistemom već dobro upoznati, ali potpuno vredi preći sa Windows-a na Linux OS. Operativni sistemi koji su bazirani na Linux-u su se pokazali kao dosta stabilniji i donekle efikasniji u odnosu na Windows. 

Iz tog razloga ćemo u nastavku teksta proći kroz instalaciju neke od varijante Linux operativnog sistema koji su posebno pravljeni za rudarenje. Ne brinite, nećete morati da učite komande za Linux. Sve je poprilično jednostavno i probaću da objasnim svaki korak kako ne bi došlo do zabune.

Linux distribucije za mining rig-ove

Iako je moguće koristiti bilo koju Linux distribuciju za rudarenje poput Ubuntu-a ili Debian-a, mi ćemo se fokusirati na već optimizovane distribucije. Kada je reč o Linux operativnom sistemu za rudarenje tu opet imamo izbor.

SimpleMiningOS i HiveOS

SimpleMiningOS i HiveOS su operativni sistemi, bazirani na Linux-u, koji nude lako daljinsko upravljanje mining rig-ovima. Izbor između ova dva svodi se na lični izbor. Ukoliko imate vremena možete istražiti razlike između ova dva operativna sistema. 

Izgled SimpleMiningOS-a

Slika: SimpleMiningOS

Jedina bitna razlika je u plaćanju softvera. SimpleMining naplaćuje svaki rig. Na mesečnom nivou cena za 1 mining rig je 2 dolara mesečno koja možete platiti u raznim podržanim kriptovalutama. HiveOS nudi mogućnost korišćenja do 4 mining rig-a po nalogu potpuno besplatno, ali sa limitiranim opcijama. Da biste korisitili “premium” verziju HiveOS-a potrebno je da platite 3 dolara mesečno po rigu. 

Izgled HiveOS-a

Slika: HiveOS

Na Vama je da odlučite za koji operativni sistem ćete se odlučiti. U nastavku teksta proćićemo podešavanje za SimpleMiningOS. Instalacija HiveOS-a je vrlo slična.  

Podešavanje USB memorije

Za podešavanje USB memorije potreban je i bilo koji računar. Za početak je potrebno da preuzmete IMG fajl sa SimpleMining sajta. Zatim preuzmite neki od programa za kreiranje bootable USB memorije. Neki od programa koje možete koristiti su balenaEtcher, Rufus ili HDD Raw Copy Tool. U ovom primeru koristićemo balenaEtcher program. Instalacija ovog programa je vrlo laka.

Ubacite USB memoriju u računar i pokrenite balenaEtcher. Program će tražiti fajl koji želite da “flešujete” na USB memoriju. Tu je potrebno da odaberete odzipovani IMG (ili ISO) fajl, zatim odaberite na koji uređej (USB memoriju) želite da instalirate SimpleMiningOS. Imajte na umu da će svi fajlovi sa USB memorije biti izbrisani, tako da pre nego što krenete sa procesom flešovanja sačuvate bitne podatke, ukoliko ih imate, na računaru.

balenaEtcher program

Slika: balenaEtcher program

Nakon toga ostaje samo da kliknete “Flash!dugme i sačekate da program završi. Pre nego što izvučete USB memoriju iz računara potrebno je da uradite još jednu bitnu stvar. Otvorite “SMOS_CONFIG” u This PC folderu. Tu se nalazi fajl pod nazivom config. Sve što je potrebno ovde da uradite jeste da ukucate svoju email adresu umesto “[email protected]”. Tu istu adresu morate da iskoristite i za svoj SimpleMining nalog kako bi Vaš mining rig bio povezan na Vaš nalog.

Kada unesete vašu email adresu, sačuvajte fajl i izvucite USB memoriju iz računara. Sledeća stvar koju je potrebno da uradite jeste da otvorite SimpleMining nalog pod email adresom koju ste uneli u config fajl i da u delu “Rig List” kliknete na “Adding rigs allowed for 120 min”.

Ulazak u BIOS matične ploče

USB memoriju sa operativnim sistemom ubacite u neki od USB portova na matičnoj ploči. Mining rig povežite sa monitorom, tastaturom i mišem jer će Vam to biti potrebno za podešavanje BIOS-a.

Kada pokrenete mining rig nakon što čujete zvučni signal sa matične ploče biće potrebno da pritisnete odgovarajuće dugme kako biste ušli u BIOS podešavanja vaše matične ploče. Uglavnom, to mogu biti tasteri DEL, F2, F8 ili F11. Tačan taster će zavisiti od proizvođača matične ploče. Na ekranu će se takođe prikazati odgovarajući taster koji treba da pritisnete.

Ukoliko na monitoru nema slike, a čuli ste jasan zvučni signal, moguće je da je matična ploča po fabričkom podešavanju prebacila izlaz slike na prvu grafičku karticu na mining rig-u. Probajte da prebacite kabl za monitor sa matične ploče na grafičku karticu u prvom PCI-e slotu ili na grafičku karticu koja se nalazi u PCI-e x16 slotu. 

Podešavanje BIOS-a na matičnoj ploči za mining rig

Nakon što uđete u BIOS, potrebno je da uključimo nekoliko stvari. Prva stvar koju je potrebno da nađemo je mining mode. Matične ploče koje su pravljene za rudarenje imaju mining mode opciju koja omogućava korišćenje više od 4 grafičke kartice. Uglavnom je ovo podešavanje već uključeno na modernijim matičnim pločama. Na nekim matičnim pločama se ovo podešavanje zove “Above 4G Decoding” i možete ga naći u PCI subsystem settings (u tabu Advanced). Tačna lokacija svih podešavanja zavisiće od proizvođača matične ploče, tako da nije loše da sačuvate upustvo za upotrebu ili da probate da izguglate lokaciju određenog podešavanja.

Sledeće podešavanje koje je potrebno da podesimo nalazi se u sekciji Boot. Tu je potrebno da podesimo našu USB memoriju kao prvu opciju za podizanje sistema. Ukoliko ne vidite svoj USB na listi, potrebno je da uključite USB legacy support.

Poslednje podešavanje podrazumeva da prebacite izlaz slike sa grafičke kartice (external GPU ili Automatic) na integrisanu grafiku (Integrated Graphics) koja dolazi uz matičnu ploču. Ovo je potrebno da uradite samo ako ste morali da prebacujete kablove za monitor sa matične ploče na grafičku karticu.

Još jedno korisno podešavanje je “Restore on AC/Power Loss” ovo podešavanje možete staviti na always on ako želite da se mining rig sam uključi nakon nestanka struje ili pada sistema usled nestabilnosti.

Kada sve ovo obavite, sačuvajte podešavanja i izađite iz BIOS-a. Pri sledećem uključivanju, trebalo bi da se mining rig poveže sa internetom i uloguje na Vaš SimpleMining nalog.

Podešavanje SimpleMining naloga

Kada se mining rig uključi. Trebalo bi da se pojavi na vašem SimpleMining nalogu u delu “Rig List”. Sledeći korak jeste da u podešavanjim grupa (Group Config) napravite novu grupu klikom na “Add group” dugme.

Kada ovo kliknete otvoriće Vam se lista programa za rudarenje. Pošto hoćemo da rudarimo Ethereum odabraćemo Ethminer najnovije verzije. Ukucajte naziv grupe i opis ukoliko imate potrebe za tim. U “Miner OPTIONS” morate da ukucate Vašu ETH adresu (na ovu adresu će Vam mining pool slati izrudareni ETH), adresu vašeg mining pool-a (npr. eth-eu1.nanopool.org ) i port (npr. 9999). Informacije o mining pool-u možete naći na njihovom sajtu. 

U slučaju Ethminer programa to treba da izgleda ovako:

“-G  -P stratum+tcp://ADDRESS.$rigName@POOL:PORT” 

Ako koristite Nvidia kartice umesto “-G” upišite “-U”. Kada upišete odgovarajuće parametre kliknite na Add group.

U “Rig List” panelu klinkite na “i” levo od naziva vašeg mining rig-a. Zatim kliknite na “Actions” pa “Group Config”. Ovde ćete moći da odaberete novu grupu koju ste napravili. Kada kliknete save mining rig će učitati program za rudarenje i početi sa rudarenjem ethereum-a.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan. U sledećem tekstu o rudarenju, pisaću o optimizacijama grafičkih kartica, njihovom overclock-ovanju i undervolt-ovanju, kao i o instalaciji posebnog BIOS-a za grafičke kartice kako biste izvukli maksimum iz svoje opreme.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *