Blog

Rudarenje ethereum-a – Podešavanje grafičke kartice (Četvrti deo)

01.06.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

U prošlom tekstu, pisali smo o podešavanju softvera i pokretanju mining rig-a za rudarenje ethereum-a. Iako sada naš zamišljeni mining rig radi, ostaje nam da ga optimizujemo kako bismo iz hardvera izvukli maksimum. Pored povećanja performansi, probaćemo i da smanjimo potrošnju električne energije grafičke kartice kako bi račun za struju bio što manji.

U nastavku teksta proćićemo različite stvari koje je potrebno uraditi kako biste mogli da dobijete najbolji rezultat. 

Šta je BIOS?

BIOS je skraćeno od Basic Input/Output System i predstavlja prvi program koji se pokreće kada uključimo hardver. Zadužen je da proveri ispravnost komponenti i nudi razna podešavanja vezana za hardver. Tek kada BIOS završi svoju proveru, kreće se sa učitavanjem programa sa hard diska ili SSD-a.

Nama je BIOS vrlo interesantan jer je uz pomoć njega moguće menjati memorijske tajminge na grafičkim karticama što nam omogućava da je optimizujemo za rudarenje ethereum-a. Ova optimizacija ne povećava potrošnju struje, a potencijalno može doneti oko 25% bolje performase za korisnike AMD kartica. Korisnici Nvidia kartica ne mogu da podešavaju bios, ali postoje drugi načini kako mogu da povećaju performanse svojih kartica. 

Napravite backup

Postoji i par stvari na koje morate obratiti pažnju. Kada menjate BIOS na grafičkoj kartici, svaka greška može učiniti da ona postane neupotrebljiva (bricked). Zato je vrlo bitno napraviti rezervnu kopiju originalnog BIOS-a pre nego što bilo šta promenite. 

Proverite da li na karticama imate mali prekidač za drugi BIOS. Neke kartice dolaze sa duplim BIOS-om, tako da ukoliko se bilo šta desi, možete da iskoristite taj prekidač da biste vratili fabričku verziju. Čak iako imate ovu opciju, nije loše napraviti i digitalnu kopiju za svaki slučaj. 

Šta je potrebno za menjanje BIOS-a grafičke kartice?

BIOS je moguće promeniti na bilo kom operativnom sistemu, ali mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na najlakši način – preko Windows-a. 

Od programa biće Vam potrebno da preuzmete i instalirate GPU-Z, PollarisBiosEditor i ATIFlash Tool. GPU-Z će nam poslužiti da napravimo kopije trenutnog (fabričkog) BIOS-a na kartici. Uz pomoć PollarisBiosEditor-a ćemo srediti timing za memoriju na grafičkoj kartici i sa ATIFlash Tool programom ćemo zapravo prebaciti naš modovani BIOS na grafičku karticu. Prilikom instalacije ATIFlash Tool-a biće potrebno da pokrenete i poseban drajver koji dolazi u paketu sa ovim programom. 

Kako podesiti BIOS grafičke kartice? 

Prvo, ubacite grafičku karticu koju želite da podesite u Windows računar. Zatim pokrenite GPU-Z i napravite rezervnu kopiju fabričkog BIOS-a. To možete uraditi tako što ćete kliknuti na “Save BIOS” opciju. Bitno je da ovu rezervnu kopiju sačuvate na sigurnom mestu, jer će Vam možda biti potrebna tek nakon nekoliko godina kada budete želeli da prodate svoju mining opremu. Tada možda neće biti dostupna na internetu baš ta verzija BIOS-a baš za tu karticu.

 

GPU-Z čuvanje BIOS-a

Slika: GPU-Z čuvanje BIOS-a 

Kada ste sačuvali BIOS, potrebno je da jednu kopiju tog BIOS-a ubacite u PollarisBiosEditor kako biste napravili podešeni BIOS. Ranije je bilo potrebno manuelno nameštati tajminge za memoriju, ali je sada moguće sve obaviti automatski uz pomoć samo jednog klika (ONE CLICK TIMING PATCH).

PollarisBiosEditor

Slika: PollarisBiosEditor

Kada program odradi svoje, sačuvajte novi BIOS i u nazivu fajl-a naglasite da se radi o podešenoj verziji. Nakon toga potrebno je da novi BIOS instaliramo uz pomoć ATIFlash Tool-a.

ATIFlash Tool

Slika: ATI Flash Tool

Potrebno je samo da odaberete podešeni BIOS i da kliknete na dugme “Program”. Vrlo je bitno da ovaj proces ne prekidate i da ne gasite svoj računar jer su u tom slučaju velike šanse da se kartica pokvari odnosno brick-uje. Ako se desi tako nešto neće biti mogućnosti da se kartica popravi, barem ne na jednostavan način.

Kada se ovaj proces završi, resetujte računar i proverite da li sve radi. Kada se uverite da je sve u redu, vratite karticu u mining rig i uzmite sledeću koju želite da podesite. Ukoliko ste sigurni da su Vam sve kartice isti model i sa istom memorijom (proizvođač i veličina) možete koristiti isti BIOS. To znači da samo iskoristite BIOS sa prve kartice i instalirate ga na sve ostale.

Ukoliko imate različite kartice, onda je potrebno da ponovite postupak pravljenja BIOS-a za svaku karticu. Ukoliko instalirate pogrešan BIOS kartica neće moći da radi. 

Ukoliko koristite HiveOS, koji smo spominjali u prethodnom tekstu, možete iskoristiti njihovu opciju za instaliranje BIOS-a. Ovo je vrlo zgodan alat jer u tom slučaju nećete morati da vadite svaku karticu iz mining rig-a, već ćete sve odraditi “na jednom mestu”. 

Šta je overclock?

Ovaj izraz je popularan u gejming industriji jer povećava performase hardvera pa samim tim i igrice brže (bolje) rade na overclock-ovanom hardveru. Povećanje performasi se može pozitivno odnosi i na rudarenje kriptovaluta. Proces overclock-ovanja podrazumeva da se na procesoru ili grafičkoj kartici poveća radna frekvencija izražena u megahercima (MHz) više od fabričkog podešavanja.

Povećanje radne frekvencije se može izvršiti na jezgru grafičke kartice kao i na memoriji. U zavisnosti od toga koji koin se rudari ova podešavanja će biti drugačija. 

Dosta ljudi veruje da overclock-ovanje hardvera dovodi do čestih kvarova i da može značajno smanjiti dugotrajnost komponenti. Ovo nije u potpunosti tačno jer dokle god podešavanja nisu previše iznad fabričkih, komponente neće imati problema ako imaju adekvatno hlađenje. 

Šta je undervolt?

Undervolt je proces u kom se podešavanja voltaže za određenu komponentu spuštaju ispod fabričkih podešavanja. Na ovaj način štedimo struju, dok performanse ostaju iste. Negativna strana undervolt-ovanja je to što se gubi stabilnost sistema, tako da treba naći balans između uštede električne energije i stabilnosti mining rig-a. 

Overclock i undervolt za grafičke kartice

Overclock je potrebno uraditi u okviru operativnog sistema na kom radi mining rig. U ovom tekstu ćemo koristiti SimpleMiningOS kao primer, ali ista podešavanja postoje i na HiveOS-u kao i na Windows-u uz odgovarajući program. 

Potrebno je da se ulogujete na SimpleMining.net i da kliknete na “Group OC” i u okviru tog panela kliknite na “Add new group OC”. Ispod se nalazi slika kako može da izgleda grupa za određeni tip kartice.

Podešavanja za Sapphire RX580 kartice sa Elpida memorijom

Slika: Podešavanja za Sapphire RX580 kartice sa Elpida memorijom

Ova podešavanja verovatno neće biti savršena za Vaš rig, zato je potrebno da odvojite određeno vreme i sami isprobate razne vrste podešavanja kako biste našli ono što najviše odgovara karticama koje posedujete. Okvirna podešavanja možete pronaći i na internetu ako pretražite konkretan model grafičke kartice, proizvođača memorije i ethereum (npr. „Sapphire Pulse RX 580 8GB Elpida ethereum„), ali će svakako biti na Vama da podešavanja usavršite.

Kada završite sa kreiranjem grupe potrebno je i da dodate svoj mining rig u tu grupu. To radite tako što kliknete na „Rig List“ pa na podešavanja riga kojeg želite da overclock-ujete, a zatim unesete tačan naziv grupe i uključite Group OC opciju. Nakon ovoga, vaš rig će se ponovo pokrenuti sa novim podešavanjima. Tu bi trebalo da vidite znatno povećanje u broju megaheša za svaku karticu.

Zaključak

Nadam se da Vam je ovaj tekst pomogao i da ste uspeli da podesite svoj mining rig. U narednom tekstu o rudarenju, pisaćemo o novim načinima za rudarenje uz pomoć hard diska i SSD-a i isplativosti te vrste rudarenja.

Ukoliko tek razmišljate da se upustite u rudarenje kriptovaluta, pročitajte naš tekst o tome šta je potrebno da se zapitate pre kupovine hardvera. Ako ste sigurni da želite da se bavite rudarenjem ethereum-a, proverite naš prvi tekst na ovu temu.

– Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *