Blog

Šta je AVAX i kako radi? Vodič kroz Avalanche – Novu kriptovalutu na ECD

30.04.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Avalanche blokčejn se ističe svojom izuzetno brzom obradom transakcija i niskim naknadama. Sa mogućnošću da obradi do 4.500 transakcija u sekundi (TPS), Avalanche transakcije se finalizuju za manje od dve sekunde. Zahvaljujući tehnologiji koja povezuje tri blokčejna u jedan, Avalanche pruža izuzetnu efikasnost. Na njemu se razvijaju aplikacije najboljih svetskih programera, a AVAX koriste i neke od najvećih platnih institucija na svetu.

Šta je Avalanche blokčejn i koje su njegove karakteristike?

Avalanche je blokčejn platforma koju je razvio Ava Labs 2020. godine. Ova platforma pruža mogućnost izvršenja pametnih ugovora i predstavlja inovativno rešenje u odnosu na postojeće blokčejn mreže zahvaljujući svojim kapacitetima u pogledu skalabilnosti, povezanosti sa drugim mrežama i mogućnostima upotrebe.

Glavni token ekosistema AVAX se koristi za plaćanje naknada i održavanje mreže kroz staking, što omogućava vlasnicima tokena ne samo da osiguraju mrežu već i da zarađuju tokene kao nagradu.

Avalanche blokčejn može da obradi hiljade transakcija u sekundi, što ga čini značajno efikasnijim od većine drugih bokčejn platformi. Osim toga, naknade na Avalanche su obično niže nego na Ethereum-u, što ga čini ekonomičnijim rešenjem za napredne korisnike.

Tehničke inovacije koje izdvajaju Avalanche

Avalanche se izdvaja kroz svoj jedinstveni pristup u realizaciji transakcija i pametnih ugovora.

Platforma koristi tri međusobno povezana blokčejna:

  1. Exchange Chain (X-Chain) za upravljanje sredstvima
  2. Contract Chain (C-Chain) za pametne ugovore
  3. Platform Chain (P-Chain) za koordinaciju validacija i podršku pri programiranju blokčejna poznatih kao subnets

ECD Wallet koristi C-Chain blokčejn mrežu za slanje i primanje AVAX tokena.

X, P, C mreže

Za šta se koristi AVAX kriptovaluta?

AVAX igra centralnu ulogu u ekosistemu Avalanche. Služi kao token za transfer vrednosti na Avalanche aplikacijama, plaćanje naknada, preduslov za učešće u validaciji transakcija (staking-u) i upravljanje mrežom.

AVAX je takođe ključan za operacije unutar brojnih DeFi aplikacija i drugih dApp-ova koje se nalaze na Avalanche mreži, uključujući projekte kao što su Aave, Curve, Joe, Avalaunch.

Kako je Avalanche nastao?

Kao rezultat rada istraživačkog tima na Cornell Univerzitetu, Avalanche je zvanično lansiran u septembru 2020. godine posle uspešne prodaje tokena kojom je prikupljeno 42 miliona dolara.

Ava Labs, kompanija koja stoji iza Avalanche, osnovana je sa ciljem da se iskoriste ova istraživanja i stvore nova rešenja za probleme u blokčejn tehnologiji.

Partnerstva i praktična upotreba Avalanche (AVAX)

Avalanche je uspostavio partnerstva sa nekoliko velikih igrača u tehnološkom i finansijskom sektoru, uključujući Mastercard, što potvrđuje njegovu primenjivost i potencijal. Osim toga, Avalanche podržava veliki broj aplikacija u oblasti decentralizovanih finansija, igara na sreću, stabilnih valuta i tržišta NFT-a, čineći ga jednim od vodećih ekosistema za razvoj aplikacija.

Česti razlozi za kupovinu AVAX-a

Spreman za masovnu upotrebu – Avalanche može da obradi preko 4.500 transakcija po sekundi na C mreži i preko 10.000 transakcija po sekundi na X mreži.
Niski troškovi – Avalanche mreža ima izuzetno niske troškove za transakcije i interakcije sa pametnim ugovorima.
Bezbedan – Avalanche mreža koristi najsavremenije metode zaštite od internih i eksternih napada.
Decentralizovan – Avalanche mreža ima veliki broj rasprostranjenih validatora. Kako bi postali validator potrebno je minimum 2.000 AVAX tokena.
Interoperabilan – Avalanche blokčejn je moguće povezati i unakrsno koristiti sa drugim blokčejn mrežama.

Ukupan broj AVAX tokena u poređenju sa BTC

 

Kako kupiti i prodati AVAX u Srbiji

Kupovina i prodaja AVAX tokena u Srbiji je jednostavna zahvaljujući ECD Wallet-u, koji omogućava kupovinu, prodaju, slanje i prijem AVAX-a. ECD olakšava korisnicima u Srbiji da se uključe u Avalanche ekosistem i iskoriste sve njegove prednosti.

Preuzmi ECD Wallet App

 

Avalanche predstavlja tehnologiju koja nudi brze, sigurne i ekonomične transakcije za širok spektar upotreba. Sa svojom sposobnošću da podrži razvoj usko specijalizovanih blokčejna i aplikacija Avalanche je idealna platforma za korisnike i programere koji traže funkcionalno i skalabilno blokčejn rešenje. Uključivanjem AVAX-a u ponudu ECD Wallet otvara vrata ka ovoj naprednoj tehnologiji za svoje korisnike.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *