Blog

Top 5 AI kriptovaluta na tržištu

07.02.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Projekti

U prošlom blogu ste mogli da pročitate više o vezi AI i blokčejna, njihovim primenama u različitim industrijama, kao i tome kako veštačka inteligencija može da promeni blokčejn i kripto.

Kada je reč o projektima zasnovanim na ovoj revolucionarnoj tehnologiji, AI se već proširio u brojnim pravcima – od decentralizovanih berzi, preko upravljanja podacima do gejminga i Web3,  trenutno postoji već više od 100 kriptovaluta baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Nema sumnje da će ih u narednom periodu biti sve više kako raste i usvajanje veštačke inteligencije među širom populacijom, te se zato u ovom blogu osvrćemo na neke od najvećih – predstavljamo vam pet tokena vezanih za AI blokčejn platforme sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

The Graph (GRT) 

Tržišna kapitalizacija u trenutku pisanja – više od milijardu dolara

The Graph je protokol za indeksiranje koji je dizajniran za pretragu podataka za mreže kao što su Ethereum i IPFS. On omogućava programerima da kreiraju i objavljuju otvorene API-je koji se nazivaju subgraphs, kojima se pristupa pomoću GraphQL jezika. Ovo pruža aplikacijama mogućnost da lako dođu do podataka blokčejna. 

GRT je ERC-20 token, odnosno token na Ethereum blokčejnu, koji se koristi za plaćanje pretrage podataka putem The Graph platforme i kao nagrada za nodove na ovoj mreži

Do sada je kreirano više od 3.000 subgraph-ova i The Graph je postao važna komponenta mnogih DeFi i Web3 aplikacija poput Uniswap-a i Decentraland-a. 

Iza ovog projekta stoje brojni stručnjaci iz industrije, uključujući i neke od članova Ethereum Fondacije, a zajednica nastavlja raste – The Graph trenutno ima više od 200 indeksnih nodova i više od 2.000 “urednika” (curators) koji se staraju o pouzdanosti i tačnosti podataka.

The Graph je prikupio oko 25 miliona dolara od javne prodaje i niza investitora uključujući Coinbase Ventures, DCG i Framework.

SingularityNET (AGIX)

Tržišna kapitalizacija u trenutku pisanja – oko 500 miliona dolara

SingularityNET je jedna od najsvestranijih platformi kada je reč o AI projektima. Ona pruža prostor za kreiranje, deljenje i monetizaciju AI usluga zahvaljujući globalnom tržištu za veštačku inteligenciju. 

Platforma je dizajnirana da AI programerima obezbedi okruženje za saradnju u okviru kojeg mogu da dele znanje, razmenjuju ideje i grade nove usluge. Cilj SingularityNET-a je stvaranje decentralizovanog ekosistema veštačke inteligencije koji je otvoren, transparentan i dostupan svima.

Osnovna primena utility tokena ove mreže AGIX-a je na marketplace-u gde korisnici mogu da pretražuju, testiraju i kupuju razne AI usluge. Razvojem mreže, AGIX je dobio i nove primene, uključujući pravo glasa za vlasnike tokena po pitanju promena na mreži, kao i mogućnost stejkovanja

Osnivač i CEO SingularityNET-a je Ben Gercel, glavni naučnik u kompaniji Hanson Robotics koja stoji iza AI robota pod imenom Sofija, koja je poznata i kao prvi “robot-građanin na svetu”. 

Pored toga, u saradnji sa kompanijom Hanson Robotics SingularityNET je kreirao i projekat Awakening Health, koji za cilj ima razvoj AI proizvoda u zdravstvu, a prva među njima je Sofijina “sestra” Grejs – humanoidni asistent u zdravstevnoj industriji.

Fetch.ai (FET)

Tržišna kapitalizacija u trenutku pisanja – oko 370 miliona dolara

Fetch.ai je laboratorija veštačke inteligencije koja je kreirala istoimenu decentralizovanu, otvorenu mrežu za mašinsko učenje zasnovanu na blokčejnu. Ova mreža povezuje ljude, uređaje i usluge, omogućavajući deljenje podataka i saradnju korišćenjem autonomnog AI-ja, odnosno njegove mreže podataka. 

Mreža je dizajnirana da optimizuje složene sisteme koji se oslanjaju na velike skupove podataka od DeFi-ja, preko pametnih domova do transporta i energetske mreže.

Fetch.ai koristi utility token FET koji omogućava korisnicima da stvaraju i obučavaju, odnosno plaćaju usluge mašinskog učenja za svoje digitalne “blizance”. Oni mogu da obavljaju radnje u ime korisnika, uključujući pristupanje informacijama, ali i da koriste dodeljena sredstva u svojim akcijama. Pored toga, FET je i važna komponenta pametnih ugovora na ovoj mreži.

Takođe, zanimljivo je da je trenutno aktivno i javno beta testiranje Resonate-a – Web3 društvene platforme izgrađene na Fetch.ai mreži. Ona korisnicima omogućuje stvaranje i deljenje NFT-jeva u sigurnom i decentralizovanom okruženju.

Ocean Protocol (Ocean)

Tržišna kapitalizacija u trenutku pisanja – oko 270 miliona dolara

Ocean Protocol je decentralizovana platforma za razmenu podataka izgrađena na blockchain tehnologiji, dizajnirana da “otključa” vrednost podataka omogućavanjem bezbednog pristupa i njihovog deljenja između pojedinaca i organizacija. Platforma obezbeđuje sigurnu i transparentnu infrastrukturu za razmenu informacija, sa fokusom na privatnost i kontrolu za njihove vlasnike.

U ovom procesu se koriste Datatokeni. Ovo su jedinstveni tokeni na Ocean Protocol-u koji prikazuju vlasništvo i pravo pristupa određenim podacima na ovoj mreži. Koriste se za monetizaciju podataka tako što pružaocima omogućuju da prodaju pristup podacima kojima raspolažu i dajući dobavljačima podataka fleksibilnost pri upravljanju i kontrolu nad privatnošću. 

Transakcije Datatokena se mogu obavljati na tržištu Ocean Protocol, prilikom čega se kao valuta koristi OCEANutility token. Takođe, ovaj token ima primene i u upravljanju zajednicom, stejkovanju određenih skupova podataka kako bi se pospešila likvidnost, te podsticanju, odnosno nagrađivanju korisnika za doprinos platformi.

Pored toga, Ocean Protocol pruža alate kompanijama koje žele da izgrade i lansiraju svoje berze podataka uz detaljnu dokumentaciju i podršku tokom procesa.

iExec RLC (RLC)

Tržišna kapitalizacija u trenutku pisanja – oko 160 miliona dolara

iExec je je decentralizovana računarska platforma koja obezbeđuje “on-demand” pristup resursima, odnosno računarskim uslugama visokih performansi na cloud-u. Ova platorma omogućava korisnicima da unovče snagu i primenu svojih računara, kao i skupove podataka.

Mrežu čine pružaoci računarske snage nazvani “iExec Workers”, koji dobijaju nagradu u vidu RLC tokena za svoj doprinos. iExec takođe pruža skalabilan i siguran pristup serverima, podacima i resursima putem distribuiranih aplikacija na Ethereum blokčejnu, a proof-of-contribution protokol osigurava potvrdu korišćenja eksternih resursa.

Cilj platforme je da distribuiranim pristupom mašinama kroz cloud drastično smanji štetan uticaj koji veliki centri podataka imaju po okolinu. Pored toga, iExec podržava apikacije u brojnim oblastima poput zdravstva, fintech-a, big data-e i AI-ja.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *