Blog

Veza AI i kripta – Kako blokčejn i veštačka inteligencija mogu da kreiraju budućnost

31.01.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Blockchain

Teško da ste mogli da otvorite neku društvenu mrežu od početka ove godine a da ne pročitate nešto o neverovatnom napretku veštačke inteligencije.

U tome prednjači ChatGPT – platforma iza koje stoji kompanija OpenAi, koja je u rekordnom roku stigla do miliona korisnika i iz dana u dan fascinira sve veći širu publiku.

Ovo je uzbudljiva tehnologija koja brzo raste – kao i kripto. Pored toga što imaju zajedničkih karakteristika, AI i blokčejn mogu međusobno da se dopunjuju i iskoriste svoje revolucionarne karakteristike da promene način na koji obavljamo mnoge stvari.

U ovom blogu ćete saznati:

  • Kako blokčejn i veštačka inteligencija mogu zajedno da doprinesu različitim industrijama
  • Na koje načine AI može da unapredi blokčejn
  • Koje su potencijalne primene na kripto u budućnosti
  • Koji su najveći izazovi s kojima bismo mogli da se suočimo

Jedna od glavnih zajedničkih odlika im je to što imaju mogućnost da automatizuju procese i učine ih efikasnijim. Veštačka inteligencija ima sposobnost da analizira ogromne količine podataka i pravi predviđanja na osnovu dobijenih informacija, dok blokčejn može da obezbedi njihovu distribuciju, ali i automatizaciju poput izvršenja pametnih ugovora.

Ove dve tehnologije u kombinaciji mogu da stvore praktično poptuno decentralizovane i autonomne sisteme koji mogu samostalno da kompletiraju čitav niz procesa bez uključivanja ljudi u bilo kojoj fazi. Takav potencijal bi mogao da donese velike promene u brojnim delatnostima i industrijama.

Primena blokčejna – novo poglavlje

Već smo pisali o primenama blokčejna i načinima na koje ova tehnologija već menja neke ustaljene prakse. AI se oslanja na slične teme i pruža prostor za dopunu komplementarnim mogućnostima u odnosu na promene koje smo do sada videli.

Finansije

Pored neizbežne tema kriptovaluta, čijom vezom sa AI tehnologijom ćemo se baviti u narednom blogu, “tradicionalne” finansije bi mogle da imaju značajnu korist od kombinacije ove dve inovacije.

Jedan od najvećih benefita ogleda se uklanjanju “trenja” prilikom transakcija. Dve tehnologije zajedno mogu da pruže dodatnu sigurnost korisnicima, ubrzaju transakcije i u potpunosti automatizuju brojne procese poput različitih provera koje često utiču na efikasnost sistema.

AI može da pruži procenu informacija koje se čuvaju na blokčejnu i uporedi ih sa dosadašnjim iskustvima pre nego što se kreiraju pametni ugovori. Na taj način se stiče dodatno poverenje kroz sprečavanje nepravilnosti i podizanje nivoa transparentnosti kako u odnosima između kompanija, tako i kod pojedinaca.

Zdravstvo i farmacija

Nadovezujući se na efikasno i bezbedno upravljanje podacima o pacijentima koje pruža blokčejn, AI može da se koristi za analizu dostupnih informacija i ponudi uvide i pružanje personalizovanih preporuka za dalje korake u tretmanu. On može i da primeti obrasce u velikim bazama koji bi mogli da olakšaju praćenje stanja pacijenata.

Kombinacija napredne analize podataka, automatizacije i transparentnosti ima potencijal i da značajno unapredi klinička ispitivanja. Pored posmatranja ranijih slučajeva, ova integracija bi mogla da olakša i integritet dobijenih podataka.

Lanac snabdevanja lekova bi bilo lakše pratiti i analizirati, a institucije i kompanije bi imale mogućnost za potpunu automatizaciju.

Logistika

Slične pogodnosti kombinacija AI i blokčejna donosi logistici i transportu u praktično svim industrijama.

Blokčejn već unapređuje digitalizaciju procesa pružanjem integriteta i dostupnosti podataka, a veštačka inteligencija bi mogla da pomogne pri automatizaciji i kreiranju boljih procedura.

Primera radi, proizvođači koji žele da smanje emisiju štetnih gasova mogu da primene AI kako bi optimizovali sve korake od proizvodnje do transporta, dok blokčejn osigurava njihovo transparentno izvršenje i evidentira sve zarad daljih analiza.

Unapređenje blokčejna i uticaj na kripto industriju

Pored zajedničkog delovanja, AI može da nađe primenu i u unapređenju postojećih mreža i pružanju novih mogućnosti za njihov razvoj.

Otkrivanje i sprečavanje prevara

Decentralizovana priroda kripta pruža prostor za prevare i manipulacije o kojima smo u više navrata govorili na našem blogu.

Algoritmi veštačke inteligencije obučeni za utvrđivanje nepravilnosti bi mogli da identifikuju različite obrasce i upozore korisnike na potencijalne sumnjive aktivnosti.

Upotreba AI bi mogla i da učini ulaganje bezbednijim putem provera ispravnosti linkova, analize legitmnosti projekata i različitih zahteva koje korisnici dobijaju.

Takođe, veštačka inteligencija ima primenu i u podršci compliance-u, te borbi protiv pranja novca. Sistemi transakcija koje u realnom vremenu prati AI bi mogli da obeležavaju bilo kakve sumnjive aktivnosti koji bi pružio kriptovalutama dodatni nivo sigurnosti po institucije koji se ističe kao nedostatatk kripto transakcija.

Korisničko iskustvo i automatizacija

Jedna od prepreka za mnoge korisnike u kriptu je nerazumevanje tehnologije i stručnih termina.

Veštačka inteligencija ima potencijal da olakša put od samog početka – u skladu sa vašim interesovanjima i navikama, AI bi kreirao personalizovane liste resursa za edukaciju i plasirao odgovarajuću prilagođenu komunikaciju.

Pored toga, uz ovakvog “ličnog asistenta” bi i korišćenje različitih aplikacija poput digitalnih wallet-a bi postalo jednostavnije.

I druge aktivnosti koje ste do sada obavljali bi mogle da postanu efikasnije.

Korišćenje različitih ekstenzija baziranih na veštačkoj tehnologiji pruža prostor za automatizaciju vaših redovnih aktivnosti poput DCA, ali i uočavanje trendova i pružanje predloga na osnovu vaših dosadašnjih aktivnosti.

Ovo bi moglo da obuhvati i vođenje portfolija – različiti alati za procenu prilika na tržištu bi mogli da postanu jedan od glavnih izvora saveta za brojne korisnike. Analizom različitih diskusija na društvenim mrežama i portalima, prilikama u društvu i kretanjem tržišta, AI bi mogao da razvije sposobnost procene kretanja cena i da vam daje predloge u skladu sa vašim afinitetima.

Transakcije bi takođe postale jednostavnije i efikasnije, uz otklanjanje prostora za greške poput korišćenja neodgovarajućih protokola. Takođe, i u ovom slučaju bezbednost dolazi do izražaja, jer se smanjuje mogućnost da vaša sredstva odu u pogrešne ruke.

Potencijalni izazovi

Naravno, kao i kod svake nove tehnologije, postoje neke karakteristike kojima je potrebno posvetiti pažnju kako bi se prevazišle potencijalne prepreke i rizici po korisnike. Kako rasprostranjenost veštačke inteligencije raste i sve je češća njena integracija sa blokčejnom, veoma je važno postarati se da se tehnologija koristi odgovorno i etički.

Kao jedno od najvažnijih pitanja za budućnost nameće se pitanje poverenja. U kojoj meri verujemo veštačkoj inteligenciji kojoj prepuštamo različite (važne) procese? AI algoritmi se oslanjaju na velike baze podataka kako bi učili, ali ako su ti podaci pristrasni, i sistem će automatski postati pristrasan. Blockchain tehnologija može da pomogne pružanjem transparentnost i sigurnost podataka, ali ne može da osigura njihovu validnost i objektivnost.

Pored toga, javlja se i problem privatnosti. Sve više podataka se deli između različitih strana koje koriste blokčejn, a kako se sistemi veštačke inteligencije oslanjaju na podatke kako bi dali preporuke i predviđanja, prilikom integracije AI i blokčejna potrebno je pronaći rešenje koje će osigurati poverljivost informacija o korisnicima.

Takođe, velika količina informacija koja se dodaje u blokčejn mreže dovodi i do izazova skalabilnosti – kako baze podataka rastu, AI bi mogao da naiđe na problem blagovremene obrade i validiranja u skladu sa potrebama mreže.

U sledećem blogu čitaćete o nekim od najvećih AI kripto projekata i njihovim karakteristikama.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *