Kako podneti zahtev za prodaju kriptovaluta

U ovom članku ćemo proći kroz proces prodaje kriptovaluta na ECD servisu. ECD menjačnica podržava prodaju i kupovinu pet kriptovalua: Bitcoin, Etherium, Litecoin, USD Tether i Bitcoin Cash.

Po uspešnom logovanju na ECD menjačnicu odabiramo sa vrha stranice opciju Menjačnica. Pored valute koju želimo prodati klikćemo na opciju Prodaj.

Sledeća stranica nam traži:

  • Količinu kriptovalute koju želimo da prodamo.  Zavisno od toga koju kriptovalutu prodajete, stranica će generisati maksimum i minimum za prodaju. Postoji mogućnost da unesete iznos u RSD u polju RSD zarad lakšeg obračuna iznosa
  • Sledi polje gde je moguće upisati Kod za popust ukoliko isti posedujete. Ukoliko ste tek završili proces verifikacije naloga, od ECD-a ste dobili u mailu kod za popust koji se može iskoristiti samo za prvu transakciju. Ukoliko nemate taj ili bilo koji drugi kod za popust, ovo polje preskačemo.
  • U sledeće polje unosimo broj tekućeg računa na koji želimo da primimo novac od prodaje kriptovalute.
  • Slično procesu kupovine, možemo zapamtiti određeni račun, odnosno imenovati ga zarad lakše navigacije ubuduće

 

Ako su svi podaci pravilno popunjeni, odabiramo opciju Podnesi Zahtev.

 

U sledećem koraku primićete e-mail poruku za potvrdu transakcije. E-mail poruka sadrži link za potvrdu prodaje. Klikćemo na taj link. Za slučaj da e-mail poruka ne stiže u inbox ili junk ili spam foldere Vašeg sandučeta, kliknite na opciju Niste dobili mejl?

Link nas vraća na stranicu prodaje na sajtu menjačnice. Vidljiv je tajmer koji odbrojava 20 minuta, što je vremensko ograničenje za podnošenje zahteva za prodaju ukoliko želite da ostvarite Garantovanu cenu. Ukoliko kriptovalute koje šaljete se vide na blockchain-u u 20 minuta od kreiranja zahteva (potrebno je da je poslata količina kriptovalute odgovara onoj koja je u zahtevu naznačena), ECD vam garantuje iznos RSD za isplatu. To je iznos koji vam je prikazan tokom pravljenja zahteva i koji ste dobili u e-mail-u. Ako naš sistem vidi na blockchain-u da su kriptovalute poslate, ali nakon 20 minuta od kreiranja zahteva, radi se rekalkulacija iznosa RSD koji ćete dobiti. Rekalkulacija se baziran na osnovu aktuelne cene kriptovaluta u trenutku kada se uoči da je transakcija vidljiva na blockchain-u. Ako je cena kriptovalute porasla dobićete veći iznos RSD od onoga koji je stajao u zahtevu. Ukoliko je cena kriptovalute pala, dobićete manji iznos RSD od onoga iz zahteva.

Dalje, što se može videti na slici iznad, označavamo kućicu da smo saglasni sa Pravilima poslovanja i odabiramo opciju Podnesi zahtev.

Finalna stranica procesa prodaje nam potvrđuje da je zahtev podnet. Vidi se kritpoadresa na koju treba poslati kriptovalute, tj skeniranjem QR koda kroz wallet koji koristite možete ubrzati proces preuzimanja podataka.

VEOMA VAŽNO! Ova stranica prikazuje iznos koji je potrebno prebaciti na našu kriptoadresu da bi zahtev bio realizovan. Međutim, u iznos je potrebno uračunati i cenu transakcije sa Vašeg wallet-a tj vaše adrese. U protivnom, postoji šansa da transakcija neće biti automatski (brzo) realizovana.

RSD se isplaćuje na vaš račun kada transakcija dobije prvu komfirmaciju na blockchain-u.

Ukoliko nakon 3 dana vaša transakcija slanja kriptovaluta nije vidljiva na blockchain-u, zahtev će automatski biti poništen.

Ovim okončavamo proces prodaje kriptovaluta na ECD menjačnici.