Blog

Bolje ikad nego nikad

23.07.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Bezbednost

Jedna od novina koja je uvedena sa pojavom kriptovaluta je apsolutna konačnost transakcija.

Jednom kad se transakcija pošalje, ne postoji način da se ona vrati ili poništi.

To naravno ima svoje prednosti, ali i mane, koje se hakeri trude da iskoriste. Njihova najveća meta su oduvek bile kripto berze, jer se na njima nalazi najviše kriptovaluta, a zbog velikog broja zaposlenih i još većeg broja korisnika, mogućnosti za napad su mnogobrojne.

Cela industrija je prilično evoluirala tokom godina i nesumnjivo su danas berze neuporedivo bezbednije nego što su nekada bile, iako za one koji ne žele da njihovi koini zavise od bilo koga i dalje važi zlatno pravilo “not your keys, not your coins”. Tema hakerskih napada na berze je danas ponovo aktuelna, ali ne zato što se desio neki incident, već zato su žrtve najvećeg hakersnog napada u istoriji kriptovaluta konačno počele da dobijaju svoja sredstva nazad… ili barem onoliko koliko je od tih sredstava ostalo.

Ko god je u kripto industriji manje od 10 godina, teško može u potpunosti da razume fenomem MtGox-a. Bilo je dominantnih kripto berzi i posle njih, postoje i danas pravi giganti, ali ništa se ne može porediti sa dominacijom koju je imao japanski MtGox. Bili su “odgovorni” za 80-90% ukupne trgovine bitkoinom u to vreme i apsolutno svaki trejder koji iole drži do sebe je morao tamo da ima nalog. 

Baš ta veličina, a i nagli rast celog tržišta u 2013-oj učinilo ih je idealnom metom za hakere. Kada su u februaru 2014-te zaustavili rad berze, ispostavilo se da im fali oko 850.000 bitkoina. To su naravno bila sredstva njihovih korisnika. Manji deo sredstava je kasnije pronađen, ali je uprkos tome, ovo je ostao bez konkurencije najveći hak u istoriji kriptovalutra.

Izvor: coindesk 2013.

Usledio je pravni proces koji je za posledicu imao dvogodišnju posetu zatvoru za vlasnika berze, ali i pokušaj da se ono što je ostalo od sredstava vrati korisnicima. Nije bilo lako, jer je ovo bio prvi takav slučaj, broj korisnika je bio veliki, a dodatna otežavajuća okolnost je bila i to što je trebalo prvo identifikovati korisnike. Naime, u to vreme, na kripto berzama uglavnom nije postojala obaveza verifikovanja naloga i provere identiteta korisnika.

Preko 3 milijarde dolara ukradeno u 2022. – Koji su najveći hakovi i kako se odbraniti?

Uglavnom, nakon pune decenije, konačno je došlo vreme za isplatu oštećenim korisnicima. Oni će dobiti samo deo onoga što su nekada imali na berzi, jer je samo deo ukupnih sredstava preostao nakon hakerskog napada, međutim, mnogi će zapravo ozbiljno profitirati. Kako je to moguće? Očekuje se da će oštećeni dobiti oko petine bitkoina koje su nekada imali, međutim ti bitkoini sada vrede oko 100 puta više, tako da će, prevedno u dolarske iznose, zapravo dobiti oko 20 puta više nego što su imali



Naravno, ko je umesto na MtGox-u bitkoine držao na sigurnom, sada bi imao 100 puta više, ali praksa nas uči da je takvih ljudi veoma malo. Većina je odavno prodala ili bi prodala da je mogla, po mnogo nižim cenama. Paradoksalno, MtGox je time što je bio hakovan zapravo spasao većinu svojih korisnika od njih samih i omogućio im da barem deo svoje imovine u bitkoinima sačuvaju punih 10 godina.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor