Blog

Hardverski novčanici – najsigurniji način za čuvanje kriptovaluta

09.05.2023. / Autor: Marija Nedeljković / Kategorija: Bezbednost

2022. bila je godina sa najviše kripto hakova po vrednosti ukradenih sredstava. Prodaja hardverskih kripto novčanika je u svetlu pada jedne od najvećih kripto berzi, FTX-a dostigla svoj maksimum, a potreba za samostalnim čuvanjem kriptovaluta u potpunosti offline nikad nije bila veća.

U ovom ECD blogu ćete saznati šta su hardverski kripto novčanici i zašto se smatraju najsigurnijim načinom za čuvanje kriptovaluta.

Zašto su nam potrebni kripto novčanici?

Kripto novčanici su najsigurnije mesto za čuvanje kriptovaluta. Oni omogućavaju kupovinu, prodaju ili slanje koina na drugu kripto adresu.

Kripto novčanike možemo uporediti sa e-mail adresama. Da bismo koristili elektronsku poštu i razmenjivali poruke, neophodno je da se ulogujemo koristeći svoju e-mail adresu i šifru. Slično tome, javni i privatni ključevi služe nam za upravljanje svojim kriptovalutama. Javni ključevi su poput korisničkog imena koje je dostupno i drugim korisnicima. Nalik lozinci, potrebno je da znamo svoje privatne ključeve da bismo upravljali svojim transakcijama.

Privatni ključevi mogu biti kombinacija stotine brojeva i slova. Kripto novčanici, zapravo, čuvaju privatne ključeve i omogućavaju nam da upravljamo kriptovalutama na našoj kripto adresi, dok se sami podaci o tome koliko koina poseduje svaka kripto adresa čuvaju na blokčejnu i oni su javni.

Zato je važno da podatke o svojim privatnim ključevima ne delimo sa drugima, kako bi naše kriptovalute ostale bezbedne.

Vrste kripto novčanika

Najjednostavnija opcija za početnike u kriptu su takozvani “topli novčanici”. 

Njima se može pristupiti putem interneta, na svom pretraživaču ili putem mobilne ili desktop aplikacije. Oni su najčešće besplatni i laki za upotrebu. Ne zahtevaju unošenje privatnih ključeva pri svakom korišćenju kripto novčanika i zato su pogodni u svakodnevnim transakcijama.

S druge strane “hladni novčanici” poput hardverskih ili papirnih, informacije o privatnim ključevima čuvaju u potpunosti offline.

Podaci koji se čuvaju online podložni su hakovima, virusima i prevarama što može da rezultira trajnom gubitku sredstava. Hladni novčanici su sigurni od svih opasnosti koje vrebaju na internetu.

Kako se koriste hardverski novčanici?

Hardverski kripto novčanici izgledaju nalik USB fleš memorijama. 

Najčešće se mogu povezati sa računarom putem USB kabla, a takođe dolaze i uz mobilnu i desktop aplikaciju.

Upravljanje kripto sredstvima se obavlja putem pomenutih aplikacija, a svaka transakcija, da bi bila realizovana, zahteva odobrenje i putem hardverskog novčanika. Ove aplikacije dizajnirane su tako da ni na jedan način ne dolaze u kontakt sa našim privatnim ključevima.

U slučaju krađe ili oštećenja hardverskog novčanika, koini su sigurni sve dok imamo pristup “frazama za oporavak”. Ove fraze se sastoje iz 12 do 24 reči i omogućavaju nam da dođemo do svojih privatnih ključeva i putem nekog drugog uređaja. Potrebno ih je čuvati jednako pažljivo kao i sam kripto novčanik.

O načinu čuvanja fraza za oporavak pisali smo u predhodnim ECD blogovima.

Najpopularniji modeli hardverskih novčanika

Hardverski kripto novčanici razlikuju se po tome koje kriptovalute podržavaju, načinu rukovanja odnosno da li imaju touchscreen ili se upravlja dugmićima, veličini ekrana, snazi baterije, dostupnosti Bluetooth-a i sl.

Kompanija Ledger je poslednjih godina postala gotovo sinonim za hardverske novčanike. Ništa manje popularni su i Trezor hardverski novčanici, a za vlasnike bitcoin-a tu je i Passport Batch 2.

Važno je napomenuti da ne treba kupovati korišćene hardverske kripto novčanike. Pored toga, ukoliko sumnjate da je pakovanje otvarano, još jedan je od znakova da taj novčanik nije bezbedno koristiti. 

ECD vam preporučuje SideChain, online prodavnicu koja vam omogućava sigurnu kupovinu hardverskih novčanika uz brzu dostavu na teritoriji Republije Srbije.

Ne morate koristiti samo jedan kripto novčanik

Različite vrste kripto novčanika sa sobom nose jedinstvene prednosti i zato je najbolje koristiti ih komplementarno.

Online novčanici poput ECD Wallet-a odlični su za sve koji žele da na lak način zakorače u svet kriptovaluta i svakodnevno kupuju, prodaju, šalju i primaju kriptovalute brzo i jednostavno. 

Korisnici averzivniji prema riziku često se odlučuju za hardverske novčanike.

Za sve kripto HODL-ere koji investiraju veliki iznos svog bogatstva sa namerom da ga troše u daljoj budućnosti, hardverski kripto novčanici su pravi izbor.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *