Blog

Kripto petak #145: Odobrena ekstradicija Do Kvona, Atletiko Madrid tuži singapursku kripto menjačnicu, Forbs na Ethereum mreži

01.12.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Ove nedelje vam u „Kripto petku“ donosimo novosti u vezi sa razvojem Terra/Luna slučaja, priču o ulasku Raiffeisen banke na kripto tržište, tužbi čuvenog španskog kluba, Forbsovoj novoj listi, kao i vesti o zapleni kripta u Rusiji.

Crnogorsko sudstvo odobrilo ekstradiciju Do Kvona

Viši sud u Podgorici doneo je odluku o ekstradiciji Do Kvona, optuženog za falsifikovanje dokumenata, te traženog zbog prevarnih radnji u vezi sa Terra/Luna novčićima. No, kako je izručenje okrivljenog traženo sa više strana, konačnu odluku u ovom postupku imaće ministar pravde Crne Gore. Naime, Do Kvona traže i Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Pre nego što bude izručen, Do Kvon će najpre da odsluži kaznu od četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja dokumenata, po crnogorskom zakonu. Procenjuje se da je Do Kvon unesrećio svoje klijente i saradnike za nekih 40 milijardi dolara….

Detaljnije sa zvaničnog sajta crnogorskog pravosuđa…

Rajfajzen banka proširuje ponudu na kripto usluge

Austrijska Raiffeisen Bank odlučila je da se pridruži grupi evropskih banaka koje pružaju kripto usluge. Početak novog paketa usluga očekuje se u aprilu 2024. godine. Prve kripto usluge odnosiće se na mogućnost da klijenti banke putem digitalne platforme kupuju i prodaju kriptovalute, ali i deonice i druge hartije od vrednosti.

Za razliku od većine banaka koji svoj program isprva nude velikim investitorima, finansijskim insititucijama, Rajfajzen se odlučila da usluge najpre ponudi fizičkim licima, klijentima banke. Ponuda će najpre biti dostupna korisnicima u Beču, u kome živi većina austrijskog stanovništva.

Detaljnije iz objave sa zvaničnog sajta banke…

Sudski izvršitelji u Rusiji dobiće šira ovlašćenja da zaplenjuju CBDC i kriptovalute

Ministarstvo Pravde i služba sudskih izvršitelja Ruske Federacije (FSSP) uskoro će doneti odluku o proširenju nadležnosti ove službe u smislu ovlašćenja da se zaplenjuju digitalne rublje i kriptovaluta. 

Deo paketa proširenih ovlašćenja koje će stupiti na snagu kroz nekoliko godina, jeste i ovlašćenje da se upotrebom geolociranja mobilnih telefona dođe do dužnika. Osim kriptovaluta i digitalne rublje, sudski izvršitelji će takođe dobiti nadležnost da zaplenjuju NFT i drugu tokenizovanu svojinu.

Detaljnije izveštava Comnews…

Atletiko Madrid tuži singapursku kripto menjačnicu zbog neisplaćenog sponzorstva

WhaleFin, kripto platforma iz Singapura i fudbalski klub Atletiko Madrid potpisali su ugovor o sponzorstvu. U zamenu za isticanje firme na dresovima, sponzor je trebalo da isplati 44 miliona dolara. Zbog navoda o kršenju ugovora, Atletiko traži odštetu u visini od 24 miliona dolara.

Problem je nastao zbog prevremenog sponzorskog ugovora, koji je fudbalski klub doveo na ivicu finansijske propasti. Ovo nije prva tužba protiv kripto-sponzora, niz drugih španskih klubova takođe je tužilo svoje partnere.

Detaljnije prenosi SportBusiness…

Forbs će poslednji spisak “Ispod 30” zabeležiti na mreži Ethereum

Forbs je jedan od najuticajnijih poslovnih medija, a najpoznatiji je po spiskovima uticajnih, bogatih ili uspešnih ljudi. Njihova “Ispod 30” lista veoma je prestižna, a posredi je odabir uspešnih ljudi mlađih od 30 u različitim sferama poslovanja.

Po prvi put, nova “Ispod 30” lista biće zabeležena na blokčejnu, a za to su odabrali mrežu Ethereum. Ovo je značajna vest jer se po prvi put događa spoj (ili presek) klasičnih i web3 medija. 

Detaljnije sa sajta Forbes-a…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *