Blog

Kako kupiti UNICEF NFT?

17.11.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: NFT

Zamislite samo taj trenutak sreće kada mama i tata od svog deteta dobiju prvu poruku ljubavi napisanu na ekranu, a sve zahvaljujući Vašoj kupovini NFT-a koja se pretvara u donaciju za asistivnu tehnologiju! U nastavku bloga pratite uputstva za kupovinu UNICEF NFT i pomozite ECD i UNICEF-u u nabavci asistivne tehnologije za trideset i šest razvojnih savetovališta i vrtića širom Srbije kako bi se obezbedila podrška za decu sa smetnjama u razvoju.

Više o UNICEF NFT aukciji saznajte ovde.

Korak 1: Instalacija novčanika

Da biste kupili NFT na OpenSea platformi potreban Vam je kripto novčanik koji podržava Ethereum i konekciju sa OpenSea marketom.

Posetite sajt www.opensea.io i sa gornje desne strane klikom na ikonicu novčanika (wallet), iz padajućeg menija odaberite MetaMask(trenutno najpopularnija opcija).

Na MetaMask stranici izaberite pretraživač koji koristite i instalirajte odgovarajuću verziju MetaMask wallet ekstenziju.

Kako bi uspešno podesili MetaMask novčanik potrebno je da prođete kroz par koraka na koje Vas novčanik navodi. Najbitnije je da kada kreirate novčanik dobro zapamtite lozinku (password), kao i da zapišete “Secret Recovery Phrase”, Vaš ključ za novčanik.

 Vaš ključ za onovčanik odnosno “Secret Recovery Phrase” je potrebno čuvati na sigurnom mestu i ne deliti ga javno.

Kada osigurate Vaš novčanik, MetaMask će Vam dodeliti Ethereum adresu i novčanik koji možete da korisite.

Korak 2: Kupovina Ethereum-a

Pre nego što se vratite na OpenSea i započnete kupovinu potrebno je da na svoju novu adresu pošaljete Ethereum (ETH) tokene koje ćete koristiti za plaćanje. 

Ako već posedujete ETH token pošaljite ga na Vašu MetaMask adresu.

Ukoliko ipak ne posedujete Ethereum, kupovinu za dinare možete izvršiti preko ECD menjačnice.

Ceo proces kupovine možete pogledati na Uputstvu za registraciju i kupovinu ili kontaktirati ECD korisničku podršku ukoliko imate bilo kakve nedoumice.

Za Ethereum adresu na koju želite da primite tokene, unesite adresu sa Vašeg MetaMask naloga koji ćete koristiti za kupovinu na Opensea, a nakon uspešne kupovine Ethereuma, tokeni će se naći na Vašem balansu.

Korak 3: Kupovina NFT

Nakon podešavanja novčanika i deponovanja sredstava, povežite opensea.io i Metamask kako bi sajt registrovao vaš novčanik.

Povezivanje ostvarujete klikom na ikonicu novčanika u desnom gornjem uglu na OpenSea stranici i izborom MetaMaska iz padajućeg menija. Obzirom da je sada MetaMask instaliran, tražiće od Vas da potvrdite povezivanje novčanika sa sajtom.

Nakon povezivanja, nalog sa Vašom kripto adresom biće kreiran, a vi ćete moći da postavite ponudu za UNICEF NFT

Pristupite UNICEF NFT aukciji i izaberite NFT koji želite da kupite.

Link ka aukciji.

Korak 4: ETH u WETH prebacivanje

Kako bi mogli da licitirate na aukciji i postavite svoju ponudu, kao i da se nadmećete sa drugim ponuđačima neophodno je da konvertujete Vaš ETH u WETH (Wrapped Ethereum) koji se koristi na licitacijama kako bi mogli da neometano i po manjim troškovima licitirate više puta.

Prilikom konverzije ETH u WETH, ostvarujete interakciju sa pametnim ugovorom (smart contract) koja nosi dodatne troškove.
Oni variraju od mrežnog saobraćaja, a prosečne troškove možete da proverite na https://etherscan.io/gastracker

Konverziju možete uraditi direktno na OpenSea platformi, klikom na Wallet u desnom gornjem uglu i izborom Wrap iz padajućeg menija.

Otvoriće Vam se meni gde unosite iznos ETH koji želite da promenite u WETH i nakon toga  kliknite “Convert tokens”.

Bitno je obratiti pažnju na dodatne troškove konverzije i obezbediti dovoljno sredstava na nalogu kako bi transakcija mogla da bude realizovana.

Na MetaMask web estenziji automatski će se pojaviti potvrda ove interakcije, sa dodatnim detaljima o troškovima.

Nakon Vaše, a zatim i mrežne potvrde, željeni ETH će biti konvertovan u WETH i raspoloživ za korišćenje na aukciji.

LICITACIJA

Kako bi učestvovali u licitaciji UNICEF NFT-a, na odabrani NFT možete postaviti ponudu klikom na “Make an offer”

Ponuda mora biti 5% veća od prethodne i mora biti u WETH, DAI ili USDC tokenu što znači da ETH morate da konvertujete.

Najviša ponuda pobeđuje na aukciji ako ispuni preduslove koje je UNICEF odredio, a unikatan NFT dobija novog vlasnika i postaje vidljiv na novoj adresi.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *