Blog

Da li je konačno došlo vreme za Bitkoin ETF?

18.07.2023. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Kripto regulativa

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) je i dalje u centru pažnje kripto javnosti, ali su iz ofanzive prešli u defanzivu. Nakon što su pokrenuli hajku na najveće svetske kripto berze, zadesila ih je prava poplava zahteva za odobravanjem Bitkoin ETF-a predvođena čuvenim Blackrock-om, kompanijom koja upravlja najvećim portoliom na svetu. Ovo je iz više razloga zanimljivo, ali hajde najpre da se pozabavimo rečnikom.

Šta je Bitcoin ETF?

ETF (Exchange Traded Fund) je fond koji uglavnom ulaže u veći broj aseta i onda indeksom tog fonda može da se trguje na berzi. To omogućuje investitorima da kupovinom samo tog indeksa imaju diversifikovan portfolio. Bitkoin ETF je fond koji ulaže samo u Bitkoin, dakle nema diversifikacije.

Zašto bi neko ulagao u Bitkoin ETF umesto da direktno kupi Bitkoin?

Najpre, zbog regulative. Nekim institucionalnim investitorima nije dozvoljeno da investiraju u Bitkoin, ali im jeste dozvoljeno da investiraju u fondove.

Takođe, mnogi se ne osećaju komforno da sami čuvaju Bitkoin, a verovatno se još manje komforno osećaju kada drže Bitkoin na kripto berzama, naročito nakon nekih nemilih događaja od prošle godine.

S druge strane, oni koji su navikli na tradicionalne berze bi verovatno prilično mirno spavali znajući da im Blackrock čuva Bitkone. Upravo zato se očekuje da bi Bitkoin ETF-ovi doneli pravu eksploziju kad je u pitanju institucionalna adopcija Bitkoina kao investicije.

Nije ovo nikako prvi pokušaj da neko registruje Bitkoin ETF, ali već godinama SEC uporno odbija sve zahteve, iako u nekim drugim državama takvi fondovi uveliko postoje.

Ipak, mnogi veruju da će ovog puta ishod biti drugačiji, jer nikad ranije zahtevi nisu dolazili od tako jakih igrača. Da ne nabrajamo sve, dovoljno je da se zadržimo na već pomenutom Blackrock-u i pogledamo njihovu statistiku.

Blackrock

Od dosadašnjih 576 zahteva za odobrenjem ETF-a, odobreno im je 575! Da, odbijen je samo 1.

Mnogi čak tvrde da su oni, zbog svog kapitala i veza koje imaju, zapravo neko koga SEC ne može da odbije. Dakle, deluje da se ovog puta na postavlja pitanje da li će u Americi konačno biti odobren prvi Bitkoin ETF, već kada će se to desiti. SEC jeste nedavno izjavio da predati zahtevi nisu kompletni, međutim Blackrock i ekipa nisu gubili vreme i ubrzo su podneli dopunjene zahteve. Sad je lopta ponovo u dvorištu SEC-a.

U celoj priči posebno je zanimljiv i zaokret koji je napravio Blackrock.

Njihov CEO Leri Fink je tokom 2017-te nazvao Bitkoin “indeksom za pranja novca”. Prošlog meseca je izjavio da bi Bitkoin mogao da donese revoluciju u finansijskom sektoru. Nikad nije kasno za prave stvari i zato mu ovo “preletanje” nećemo uzeti za zlo. Pa čak i Majkl Sejlor, čija kompanija je rekorder po količini Bitkoina koju poseduje, je 2013. godine “otpisao” Bitkoin, da bi 7 godina kasnije postao jedan od najvećih proponenata Bitkoina na svetu.

Bitkoin je takav da ga je teško zavoleti na prvi pogled. Lako ga je potceniti u startu. Neki ga nazivaju “revolucijom prerušenom u šemu za brzo bogaćenje”. Nekoga odbije priča o Satošiju, nekoga volatilnost, nekoga ekstremni stavovi takozvanih “Bitkoin maksimalista”. Baš Majkl Sejlor voli da kaže da nikada nije upoznao nekoga ko je posvetio više od 100 sati proučavanju Bitkoina, a da se nije zaljubio u njega. On je svojih 100 sati odradio početkom Covid pandemije. Biće da je nedavno stoti sat kompletirao i Leri Fink.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *