Blog

10 godina kripta u Srbiji iz prve ruke

15.03.2022. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: ECD

Većina stvari u životu je posledica prilično neverovatnog spleta okolnosti. Zapravo samo tako deluje, jer od beskonačnog broja kombinacija okolnosti, svaka pojedinačna kombinacija deluje nemoguće, ali ipak neka mora da se desi.

Naša priča nikako nije izuzetak. Bilo je puno raskrsnica sa kojih su stvari mogle da krenu potpuno drugim tokom i teško je sada reći da li bi epilog bio bolji ili lošiji. Uglavnom, tu smo gde smo. Navršilo se 10 godina od naše prve transakcije. Za svaki biznis 10 godina je ozbiljna brojka. Za kripto biznis – čitava večnost. Toliko sam se saživeo sa ovim poslom, da mi se čini da se nikada ničim drugim nisam ni bavio, a opet, prošlo je za tren.

Uvek smo više voleli da nas drugi hvale, ali biti skroman u ovom trenutku čini mi se vrlo neukusno. Prva kripto menjačnica u Srbiji, prvi kriptomat, prva aplikacija za naplatu u BTC-u, prvi online informativni portal o kriptovalutama i blokčejnu, prvi edukativni kursevi na ovu temu. Kad se jednog dana bude pisala istorija kriptovaluta u Srbiji, prvo poglavlje je rezervisano za ECD, tu nema dileme. Ili ćemo da tužimo autora 😊

Punu deceniju smo praktično sami na tržištu. Ne branimo mi nikome da uđe, naravno, niti imamo način, ali to samo govori u prilog tome koliko je bilo teško. Da je bilo lako, valjda bi se još neko zadržao, nije da nije bilo pokušaja.

Bilo je brdo prilika i razloga da se odustane. Verovatno bi svako normalan i odustao, ali opet, ko bi normalan i počeo ovim da se bavi davne 2012? Jednom sam čuo sjajnu misao: “Ko ovde ne poludi, taj nije normalan!“. Ja zaista tako i mislim, mada na ludilo ovde gledam u najpozitivnijem mogućem smislu. Na početku Matriksa Neo bira između crvene i plave pilule. Mi imamo narandžastu pilulu (zbog narandžaste boje simbola Bitkoina). Ko nju popije, više nije isti i više nema povratka u Matriks.

Meni je trebalo puno vremena da je popijem. Voleo bih da kažem da mi je sve bilo jasno čim sam čuo za Bitkoin, ali to bi bilo vrlo daleko od istine. Nisam imao pojma u šta se upuštam, ali nešto me je vuklo da polako istražujem i sklapam deliće. Valjda uzbuđenje što radimo nešto što niko drugi ne radi, ali nisam siguran. Mogu samo da nagađam zašto sam odlučio da se ovim bavim, ali sam izuzetno srećan što jesam tako odlučio.

Posao smo pokrenuli baš onako kako ne treba – bez ideje, bez plana, bez vizije i misije i sa prilično malo para. Na svakoj startap akademiji će vam reći da je to najbolji recept za brzu propast. Pitanje od milion dolara: kako to da i dalje postojimo? Iskreno, ne znam, niti mi je bitno u ovom trenutku. Sve ono što nam je na početku falilo je nekako vremenom došlo na svoje mesto, ali to je samo deo priče. Ako je neko na kraju očekivao pouku, ostaće razočaran. Samo sam imao potrebu da kažem da sam beskrajno ponosan na sve što smo uradili i što i dalje radimo.

Možda jednog dana, kad budem stariji i mudriji i budem imao više vremena, sednem, osvrnem se na prošlost, pa detaljnije analiziram ceo naš put. Za sada, ozbiljnija retrospektiva nije u planu, jer pogled nas koji smo u kripto industriji je okrenut u drugom smeru – ka budućnosti.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *