Blog

Cardano u 2024. – Najbitnije novosti i najpopularnji projekti

17.10.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Hydra update: Cardano uvodi Hydra update u 2023, unapređujući brzinu i efikasnost transakcija.
Inovativni projekti: Cardano ekosistem obuhvata raznolike projekte, od DEX platformi do gaminga i tokenizacije.
Jedinstvene prednosti: Cardano koristi energetski efikasan PoS algoritam sa inovativnim „liquid staking“ mehanizmom.

Kada govorimo o Cardanu, ne govorimo samo o još jednoj kriptovaluti na tržištu.
Govorimo o revolucionarnoj platformi koja od svog osnivanja 2017. godine ima za cilj da redefiniše način na koji razmišljamo o blokčejn tehnologiji i da postavi nove standarde u industriji. Cardano je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i razvoja, sa fokusom na održivost, skalabilnost i transparentnost. U ovom blogu, osvrnućemo se na najnovije promene i inovacije u Cardano ekosistemu, kao i na njegovu budućnost.

*Šta je Cardano i da li će njegov razvoj izazvati revoluciju?*

Koje su najbitnije novosti za Cardano u 2023?

Jedna od najznačajnijih novosti za Cardano u ovoj godini je svakako lansiranje Hydra update-a. Ovaj update je ključan jer omogućava razvoj Layer 2 mreže, što znači da će Cardano moći da realizuje mnogo više transakcija, umanji zastoje na mreži i troškove. Hydra je rezultat intenzivnog istraživanja i razvoja, a njegova primena će omogućiti Cardanu da se takmiči sa vodećim blokčejn platformama u pogledu brzine i efikasnosti.

Ovaj update je dizajniran da podržava aplikacije koje rešavaju stvarne probleme i izazove, kao što su plaćanja, identifikacija, mobilne usluge, igre… Hydra će značajno povećati adopciju i upotrebljivost Cardano blokčejna, čineći ga još privlačnijim za developere i korisnike.

Pored ove nadogradnje, Cardano intenzivno radi na zadatku postavljenom za ovu eru pod nazivom Voltaire. U sklopu Catalyst fund 10, doneta je odluka o nastavku razvoja „Governance“ sistema. Catalyst funding je godišnji događaj gde se sredstva prikupljena od transaction fee-a i dela staking nagrada koriste za finansiranje novih projekata na Cardano blokčejnu. Ovo je prilika za zajednicu da direktno utiče na razvoj ekosistema, podržavajući projekte koji imaju najveći potencijal.

Cardano ekosistem – Koji su najpopularniji projekti?

Kada govorimo o Cardano ekosistemu, ne možemo a da ne istaknemo dominantne DEX i lending platforme. Na prvom mestu su DEX platforme kao što su MIN, MILK i WRT. Kada je reč o lending platformama, LENFI (ranije poznat kao AADA) predstavlja glavnog igrača na tržištu.

Međutim, Cardano ekosistem nije ograničen samo na ove platforme. Postoji mnogo drugih zanimljivih projekata koji se bave različitim aspektima kripto sveta. Na primer, COPI je projekat fokusiran na gaming industriju, dok Paribus teži tokenizaciji imovine, nudeći svoj PBX token kao rešenje.

GENSX je još jedan projekat koji zaslužuje pažnju. Osim što služi kao launchpad za nove projekte, GENSX nudi i platformu za optimizaciju yield-a, poznatu kao GENS. Ovi projekti, iako možda nisu u centru pažnje, predstavljaju srž inovacija unutar Cardano ekosistema.

Iako je bear market uticao na razvoj mnogih projekata, većina njih je opstala i strpljivo čeka sledeći bull market. Zanimljivo je napomenuti da je Cardano imao svoj mini bull run u prethodna dva meseca, tokom kojeg su neki tokeni doživeli rast od čak x10.

Cardano može da se koristi u različitim industrijama, od igara do finansija. Svaki od ovih projekata ima svoju jedinstvenu misiju i viziju, ali svi dele zajednički cilj- iskoristiti moć Cardano blokčejna da bi promenili svet na bolje. Ovi projekti su dokaz da Cardano nije samo tehnologija iza blokčejna, već i platforma koja pokreće inovacije.

Izvor: www.cardanocube.io/cardano-ecosystem-interactive-map

Cardano DeFi Projekti i DApp-ovi:

  1. MinSwap (MIN): MinSwap je decentralizovana berza (DEX) koja dominira Cardano mrežom sa preko 52% ukupnog prometa. MinSwap kombinuje najbolju likvidnost iz celokupnog DEX ekosistema u jedan protokol. Takođe, korisnici mogu plaćati transakcijske naknade u drugim tokenima bez potrebe za držanjem ADA, što je inovativna karakteristika platforme.
  2. SundaeSwap (Sundae): SundaeSwap je još jedna popularna DEX na Cardano mreži. Funkcioniše kao automatizovana berza slična Uniswap-u, ali na Cardano mreži umesto na Ethereum mreži.
  3. MELD (MELD): MELD je prva DeFi aplikacija na Cardano koja nudi popularne bankarske usluge, omogućavajući korisnicima da oroče i pozajmljuju kripto i fiat. MELD takođe ima debitnu karticu koja funkcioniše poput Visa/Mastercard-a.
  4. Cornucopias (COPI): Cornucopias je blokčejn igra bazirana na Play-to-Earn, Build-to-Earn i Learn-to-Earn. To je platforma gde igrači mogu biti nagrađeni vlasništvom nad zemljom, nekretninama i drugom imovinom u NFT obliku.

*Trenutna cena Cardano (ADA)*

Najveća prednost Cardana u odnosu na druge kriptovalute?

Dok mnoge kriptovalute nude slične tehničke prednosti, Cardano se izdvaja svojim jedinstvenim pristupom.

  • Energetska efikasnost: Prva i možda najvažnija prednost Cardano-a je njegov PoS (Proof of Stake) algoritam. Za razliku od mnogih drugih kriptovaluta koje koriste energetski zahtevne PoW (Proof of Work) algoritme poput Bitcoina, Cardano koristi PoS, što znači da se ne troši mnogo energije za rudarenje. Ovo ga čini ekološki prihvatljivijim i neuporedivo energetski efikasnijim.
  • Liquid staking: Cardano je od početka razvijan kao PoS algoritam, što omogućava tzv. liquid staking. To znači da kada korisnici stejkuju svoje ADA tokene, ne samo da dobijaju nagrade svakih 5 dana, već mogu i da slobodno šalju svoje tokene bez prekida stejkinga. Ovo je omogućeno zahvaljujući snapshot-ovima blokčejna koje se prave svakih 5 dana. Nagrade se baziraju na sredstvima koja su korisnicima bila dostupna u trenutku kreiranja snapshota (slike stanja).
  • Samofinansiranje: Još jedna ključna prednost Cardana je njegov sistem samofinansiranja. Deo svake naknade za transakcije, kao i deo svake staking nagrade, automatski se usmerava u Cardano Vault. Ova sredstva se koriste za finansiranje različitih projekata na Cardano blockchainu. Najlepši deo ovog sistema je što vlasnici ADA tokena imaju pravo glasa u odlučivanju koji projekti će biti finansirani. Prijave za finansiranje su otvorene za sve, što znači da svako sa inovativnom idejom može da konkurise za sredstva.

Ovo su samo neke od prednosti koje Cardano nudi u odnosu na druge kriptovalute. Sa stalnim inovacijama i razvojem, on je pozicioniran da igra ključnu ulogu u budućnosti decentralizovanih finansija.

Partnerstva bitna pomena sa institucijama ili firmama?

U svetu kriptovaluta, partnerstva su ključna. Partnerstvo sa Snoop Dogg-om nije samo marketinški trik, to je dokaz da Cardano postaje sve prepoznatljiviji i van sveta kriptovaluta. Ovo partnerstvo pokazuje kako Cardano može da se koristi u različitim industrijama, od muzike do umetnosti.

Jedno od najnovijih i izuzetno značajnih partnerstava je sa telekomunikacionim gigantom Vodafone. Jedna od vodećih svetskih telekomunikacionih kompanija prepoznala je potencijal Cardana i odlučio da uđe u svet NFT-a kroz partnerstvo sa ovom blokčejn platformom. Ova saradnja ima za cilj da istraži mogućnosti koje NFT tehnologija pruža, posebno u sektorima kao što su muzika, zabava i digitalna umetnost. Ovo partnerstvo potvrđuje rastuću popularnost Cardana od strane najvećih kompanija u tradicionalnim industrijama.

Izvor: cardano.org/calculator

Stejkovanje Cardana – Glavni benefiti

Stejkovanje je način da se zaradi pasivni prihod i ključni mehanizam Cardano ekosistema. Kroz staking, korisnici ne samo da podržavaju mrežu, već i aktivno učestvuju u njenom razvoju. Ovo stvara snažnu zajednicu korisnika koji su posvećeni uspehu Cardano-a.

Statistički podaci pokazuju da je trenutni TVL (Total Value Locked) preko 600 miliona ADA. Zanimljivo je napomenuti da je ova cifra samo za sredstva zaključana u DEX staking poolovima i lending platformama, jer za standardno stejkovanje ne postoji zaključavanje.

Staking pool može da napravi svako, a postoji mnogo materijala na internetu koji mogu pomoći u tome. Stake poolovi mogu privlačiti ljude da stakuju na njihovom poolu kroz različite marketinške strategije.

Dok neki poolovi imaju 0% fee, drugi mogu imati 1-2% fee. Ovaj fee se uzima od ukupnih nagrada od stakovanja. Na primer, ako vam sleduje nagrada od 10 ADA na svakih 5 dana, stake pool sa 1% fee vam uzima 0.1 ADA. Stake poolovi ova sredstva mogu koristiti za različite svrhe, bilo da je to marketing poola, razvoj korisnih alata ili donacije u humanitarne svrhe.

Takođe, neki od većih projekata se finansiraju kroz mehanizam staking poola. Ovo se naziva Liquidity Initial Stake Pool Offering (LISO), gde projekat pravi svoj pool koji uzima 100% nagrada od svojih stake-era, ali im zauzvrat daje token svog proizvoda.

Na ovaj način, korisnici ne moraju da investiraju dodatni kapital kako bi došli do novog tokena. Umesto toga, mogu ga dobiti samo tako što će svoj wallet delegirati na određeni pool i pri tome se odreći svoje ADA nagrade zarad drugog tokena.

Jedan od zanimljivih stake poolova koji potiče iz Srbije je BLKN stake pool. Ovaj pool predstavlja primer kako lokalne zajednice mogu aktivno učestvovati u globalnom ekosistemu Cardano-a.

Kupovina i prodaja ADA za dinare na ECD Wallet-u

Cardano je jedan od najperspektivnijih projekata u svetu kriptovaluta. Sa stalnim inovacijama, partnerstvima i razvojem, budućnost Cardana izgleda svetlo. Za sve one koji su zainteresovani za kupovinu ADA tokena, ECD Wallet pruža brzu, jednostavnu i sigurnu platformu za kupovinu i prodaju.

Tokom naredne godine, očekuje se da će Cardano nastaviti da raste i da će postati ključni igrač u svetu decentralizovanih finansija i tehnoloških inovacija.

Zahvaljujemo se doprinosu [BLKN] Balkan Cardano Stake Pool Operatoru na ažurnim informacijama iz Cardano ekosistema.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *