Blog

Kako da vratite svoje kriptovalute sa Celsius platforme – Vodič kroz proces povrata sredstava

20.02.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Bezbednost

Trenutni status isplata za Srbiju: Deo sredstava koje ste imali će biti vraćen! Celsius radi na pronalaženju alternative zbog nedostupnosti Coinbase berze za korisnike iz Srbije.

Važne akcije koje trebate preduzeti: Obavezno ažurirajte svoje lične informacije kako bi bile usklađene sa podacima na vašem Celsius nalogu. Takođe, redovno pratite zvanične emailove od Celsiusa za najnovije informacije i uputstva. Budite strpljivi i oprezni.

Status ažuriran 20.02.2024.



Tokom 2022. godine kripto industrija se suočila sa značajnim izazovima uključujući brojne prevare, hakovanja, i otkrića o lošem poslovanju raznih platformi. Među ovima je i platforma Celsius koja je 13. jula 2022. podnela zahtev za bankrot. 

Celsius je mnoge ostavio u neizvesnosti. Razumemo koliko je važno imati jasne i tačne informacije, pogotovo u trenucima kada su vaša ulaganja u pitanju. Stoga želimo da vam prenesemo aktuelne informacije u procesu povrata vaših sredstava.

Šta se dogodilo sa Celsius platformom?

Celsius platforma, poznata po svojim atraktivnim uslugama pozajmljivanja i velike kamate na kriptovalute, suočila se s bankrotom zbog lošeg i netransparentnog upravljanja sredstvima korisnika. Ovaj događaj izazvao je brojne sudske sporove, nakon kojih je konačno doneta odluka odelimičnom povratu sredstava korisnicima.

Kako je planirano da se izvrši povrat sredstava?

Nakon bankrota Celsius platforme, plan reorganizacije je potvrđen i sud garantuje distribuciju sredstava korisnicima počev od 1. februara 2024. koji bi trebalo da bude kompletiran tokom narednih 18 meseci.

Distribucija je trebala da bude izvršena u Bitcoinu (BTC) ili Ethereumu (ETH) preko partnera poput Coinbase i PayPal/Venmo, ili u dolarima preko alternativnih partnera za one u nepodržanim regijama. 

Za korisnike iz Srbije, koji se suočavaju sa izazovom zbog nedostupnosti ovih servisa, Celsius istražuje alternativne metode distribucije. Srbija je po pogrešnoj automatici usmerena na Coinbase i Celsius je upućen u taj propust.

Važno je ažurirati lične podatke i pratiti email za instrukcije kako bi se osiguralo uspešno vraćanje sredstava.

Koliko će sredstava Celsius vratiti?

Informacije koje imamo ukazuju da će se povrat sredstava vršiti u procentima, zavisno od grupe korisnika do koje pripadate. Specifični detalji o procentima još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali očekujemo da će biti objavljeni uskoro. Kalkulator u nastavku koji je napravio Aarron Bennett (korisnik koji aktivno izveštava na ovu temu) može biti od koristi za računanje procenta povrata u zavisnosti od specifične situacije. U proseku, Celsius će vratiti oko 79% sredstava (nešto u akcijama nove kompanije nešto u kriptovalutama).

*Pogledaj kalkulator*

Ukoliko ste imali manje od 5.000$ na Celsius platformi, trebali bi da dobijete oko 70% povrata u BTC.

Kako će teći isplata korisnicima iz Srbije?

Korisnici iz Srbije primili su zvaničan email sa obaveštenjem da će njihova distribucija biti izvršena preko Coinbase berze. Međutim, ovaj proces nije mogus obzirom na to da državljani Srbije ne mogu da otvore nalog na Coinbase-u, što zahteva od Celsius-a da pronađe drugo rešenje za distribuciju sredstava srpskim korisnicima.

Celsius email

Važno je napomenuti da korisnici ne mogu sami izabrati svog partnera za distribuciju. Ako još uvek niste dobili kontakt u vezi sa distribucijom vaših potraživanja, to je zbog toga što proces obuhvata veliki broj korisnika širom sveta, te zahteva vreme za uspešnu komunikaciju i distribuciju. Takođe, budite oprezni i zaštitite se od prevara: validne komunikacije dolaze isključivo putem email-a, a Celsius ili njegovi savetnici nikada neće tražiti vaše lične podatke putem telefona, SMS-a ili društvenih mreža bez izričite sudske naredbe.

Ako ste promenili adresu ili zemlju boravka, važno je ažurirati vaše lične podatke kako biste primili distribuciju vaših sredstava. Ovo može uticati na izbor partnera za distribuciju. Za promene adrese ili emaila potrebno je pokrenuti upit za podršku preko Celsius platforme. Imajte na umu da promene mogu odložiti distribuciju dok se ne usmeri ka odgovarajućem partneru.

Šta korisnici iz Srbije treba da urade?

Važno je da proverite da li su vaši lični dokumenti ažurni i da li se adresa na vašem Celsius nalogu podudara sa adresom u vašim dokumentima. Takođe, osigurajte da je vaša email adresa aktivna i redovno pratite ovaj blog za najnovije informacije i uputstva.

Za korisnike iz Srbije, opcija primanja distribucije putem Coinbase-a se pokazala kao nemoguća zbog ograničenja pristupa. Celsius je objavio da radi na pronalaženju alternativnih rešenja za distribuciju.

Bitno je ostati strpljiv i pratiti obaveštenja za dalje instrukcije.

Zvanična obaveštenja Celsius platforme

Coinbase wallet nije Coinbase berza

Mnogi su pomislili da imaju pristup Coinbase berzi jer mogu da pronađu Coinbase wallet na App store i Google Play prodavnici. Coinbase Wallet i Coinbase berza su dve različite stvari. Coinbase Wallet je novčanik koji omogućava korisnicima da čuvaju svoje kriptovalute van berze, dok je Coinbase berza platforma na kojoj se trguje kriptovalutama. Isplata sredstava korisnicima preko Coinbase Wallet-a nije moguća u kontekstu distribucije sredstava od strane Celsius-a.

Pravna lica

Za korisnike sa korporativnim nalozima, distribucija sredstava će se razlikovati. Ograničen broj bi trebao da primi distribuciju u kriptovalutama preko Coinbase-a, dok će ostali korporativni korisnici primiti distribuciju u američkim dolarima. Detalji i specifičnosti distribucije biće direktno komunicirani od strane Celsius-a.

Zaštita vaših kriptovaluta

Kroz ovaj informativni blog želimo i da vas podsetimo na značaj sigurnosti vaših kriptovaluta. Najsigurniji način za čuvanje kriptovaluta je upotreba hardverskog novčanika, koji vam omogućava da imate potpunu kontrolu nad svojim sredstvima bez rizika od online prevara ili bankrota platformi.

Ovaj blog služi kao dodatni izvor zvaničnih informacija koje Celsius daje kroz proces povrata sredstava. Posvećeni smo tome da vam prenesemo sve potrebne informacije kako biste uspešno povratili vaša sredstva. Pratite ovaj blog jer će se redovno ažurirati sa aktuelnim promenama.

Za detaljnije informacije, obavezno pratite zvanične kanale i obaveštenja od strane Celsius mreže.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *