Blog

Dobrodošao u klub

11.06.2024. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Tehnička analiza

Ova godina u kripto svetu definitivno prolazi u znaku institucionalne adopcije. Nakon što je Bitkoin u januaru, preko ETF-ova, ušao na Vol Strit, nije se dugo čekalo da se pridruže berze u Hong Kongu i Londonu. Oboreni su razni rekordi i nema sumnje da je lansiranje Bitkoin ETF-ova bio pun pogodak.

Ako se vratimo u januar i debi Bitkoina na Vol Stritu, bilo je zanimljivo primetiti da cena Bitkoina nije kratkoročno porasla, ali je zato Itirijum (ETH) značajno skočio. Delovalo je čudno, ali je zapravo postojao jedan vrlo logičan razlog. Deo tržišta je očekivao da bi posle Bitkoin ETF-a, ETH mogao biti sledeći, kao druga najpopularnija kriptovaluta. U tom trenutku, već je postojao zahtev za odobrenje Itirijum ETF-a, a rok za odluku je bio maj.

Bilo je razloga da se očekuje odobrenje Itirijum ETF-a, ali postojali su i prilično jaki argumenti za odbijanje. Naime, razlike između 2 najpoznatije kriptovalute nisu samo u ceni ili u drugačijoj tehnologiji, već su mnogo dublje. Bitkoin se, što zbog načina na koji je nastao, što zbog načina na koji evoluira, već dugo smatra digitalnom robom (eng. commodity) i kao takav je bio pogodan za ETF. Iako je postojao snažan otpor američkog SEC-a (Komisija za hartije od vrednosti), objektivno nije bilo ozbiljne pravne osnove da se Bitkoin ETF ne odobri.

Za mnoge druge kriptovalute situacija nije tako jasna. Ako se striktno primenjuje Hauvijev test iz 1946, koji služi za to da odredi da li je nešto hartija od vrednosti ili ne, objektivno većina kriptovaluta zadovoljava taj test, to jest može se smatrati hartijama od vrednosti. Zašto je to bitno? Zbog toga što se hartije od vrednosti ne mogu tek tako prodavati.

Postoji procedura njihovog izdavanja, a tu proceduru kriptovalute nisu prošle. Najviše iz tog razloga, SEC već godinama vodi sudske sporove protiv različitih predstavnika kripto industrije. Objektivno gledano, ETH tu nije izuzetak.

Ako se pomenuti test striktno primenjuje, ne može se izbeći zaključak da Itirijum zapravo jeste hartija od vrednosti. Upravo je to bio razlog za pesimizam kod onih koji su mislili da Itirijum ETF ne može biti odobren. Ipak, deluje da je pritisak moćnih igrača na američkom tržištu kapitala bio prejak. Svidelo im se kako je prošao Bitkoin ETF, pa su hteli što pre da nađu novu sličnu “igračku”. Bilo kako bilo, nedavno je i druga najjača kriptovaluta dobila svoj ETF u Americi i sada se čeka reakcija tržišta kad konačno krene i trgovanje.

Nameće se pitanje šta je sledeće. Postojali su jaki argumenti da se povuče linija između Bitkoina i ostalih kriptovaluta i da BTC ostane jedini kojim će se na Vol stritu trgovati. Međutim, dosta je teško naći argumente da se postavi jasna granica između Bitkoina i Itirijuma sa jedne strane i svih ostalih sa druge. Obzirom na to da postoje kriptovalute koje su zaista veoma slične ETH-u, deluje da se sad stvorio prostor za mnogo novih igrača i da je samo pitanje vremena kada će i manje kriptovalute početi da dobijaju svoje ETF-ove.

Možda to daje nadu u malo ozbiljniji zaokret američkih regulatora ka kripto industriji i odustajanje od pokušaja da se tehnologija 21. veka ograničava regulativom iz 1946. godine.

Tekst je inicijalno napisan za Biznis.rs

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor