Blog

Analiza Ethereum ETF odobrenja – Šta znači i koja kriptovaluta je sledeća?

04.06.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

Uvođenje Bitcoin ETF-a početkom 2024. godine označilo je prekretnicu za kriptovalute ali i za svet investicija generalno. Banke, kapitalni fondovi, menadžeri imovine i biznisi su počeli masovno da ulažu u ove fondove, a preko 900 pravnih lica to je učinilo u prvom kvartalu ove godine. Cena Bitcoina je skočila usled ovog trenda i time potvrdila osnovne ekonomske pravilnosti uzrokovane sve većom institucionalnom potražnjom.

JPMorgan Chase i Wells Fargo su samo neke od mnogih najpoznatijih i najuticajnijih finansijskih institucija na svetu koje su uložile u BTC, a njihovo nedavno ulaganje u ima šire implikacije za čitavo tržište kriptovaluta. Njihovo učešće može poslužiti kao katalizator za druge velike investitore da slede njihov dobar primer, što će dalje povećati legitimnost i prihvatanje kriptovaluta.

Najveći vlasnici Bitcoin ETF-ova

Ethereum ETF – Sledeći korak u institucionalnoj adopciji

Nakon uspeha Bitcoin ETF-ova tržište je dočekalo odobrenje Ethereum ETF-ova sa velikim uzbuđenjem. Analitičari smatraju da trenutna cena Ethereum-a ne odražava u potpunosti ovaj potencijal i da početak trgovanja ovih ETF fondova ostavlja prostora za uticaj na cenu.

Ethereum ETF-ovi su korak ka povećanju institucionalne adopcije Ethereuma, a pored toga, broj ETH dostupnih na berzama je rekordno nizak, što zajedno sa deflatornim dizajnom ETH-a može dovesti do značajnog rasta cene.

Šta Ethereum ETF znači za tržište?

Odobrenje Ethereum ETF-ova od strane SEC-a predstavlja značajnu prekretnicu za kripto industriju. Ovo odobrenje ne samo da potvrđuje status Ethereuma kao imovine, već i otvara vrata za veći institucionalni interes koji do sada nije bio zakonski moguć.

Odobrenje Ethereum ETF-a omogućava većem broju institucionalnih investitora da ulažu u Ethereum na regulisan i siguran način. Ovo povećanje otvorenosti ka novoj grupi investitora može dovesti do značajnog priliva kapitala u Ethereum, što će povećati njegovu stabilnost na tržištu. Investitori poput penzionih fondova, hedž fondova i velikih banaka sada će moći da diversifikuju svoje portfolije uključivanjem ETH-a.

Uspeh Ethereum ETF-a može podstaći regulatorna tela da razmotre i odobre ETF-ove za druge kriptovalute. Trenutno se spekuliše da bi sledeće kriptovalute mogle biti XRP, Solana (SOL), Polkadot (DOT) i Chainlink (LINK). Odobrenje ovih ETF-ova bi dodatno diversifikovalo tržište kriptovaluta i povećalo njihov legitimitet, pružajući investitorima veći i profilisan izbor.

Dugoročno gledano, Ethereum ETF-ovi će verovatno igrati ključnu ulogu i u razvoju aplikacija i poboljšanja na Ethereum mreži, kao što su pametni ugovori i decentralizovane finansije (DeFi).

Uz sve ove faktore postoji opravdan optimizam da bi cena Ethereuma mogla dostići novi ATH vrednosti.

Broj Ethereuma na berzama je rekordno nizak, što smanjuje pritisak na prodaju i stvara potencijal za rast cene. Uz deflatorni dizajn Ethereuma, koji podrazumeva smanjenje ukupne ponude kroz mehanizam sagorevanja, cena Ethereuma bi prema analitičarima mogla da dostigne nivo od preko 10.000 dolara do kraja godine.

Ako je bitcoin digitalno zlato, hoće li ether postati digitalni aluminijum?

Ključni faktori za rast cene Ethereuma:

  • Deflatorni dizajn: Prelazak Ethereuma na deflatorni model smanjuje ukupnu ponudu ETH-a, što povećava njegovu vrednost.
  • Nizak broj ETH na berzama: Rekordno nizak broj ETH na berzama smanjuje pritisak na prodaju.
  • Institucionalna potražnja: Povećanje institucionalnog interesa i ulaganja u Ethereum ETF-ove.
  • Uspešan Dencun update: Uspešno unapređenje mreže koje smanjuje troškove transakcija i povećava efikasnost.

Nova era novca: I eter, uz bitkoin, ravnopravan dolarima, deonicama, obveznicama i zlatu

Odobrenje Bitcoin i Ethereum ETF-ova predstavlja značajne trenutke u kripto industriji, svaki sa svojim izazovima i implikacijama. Dok je Bitcoin ETF otvorio vrata za institucionalne investitore, Ethereum ETF-ovi naglašavaju značaj Ethereuma i njegovu ulogu u decentralizovanim finansijama i pametnim ugovorima. Ovi ETF-ovi nisu samo prekretnice, već i indikatori buduće putanje digitalne imovine.

Kupovina i prodaja Ethereuma dostupna je u Srbiji preko ECD menjačnice kriptovaluta ili na ECD Wallet-u.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor