Blog

ECD odgovara na pitanja studenata

19.09.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: ECD

S obzirom na to da smo pioniri u svetu kriptovaluta, ne samo u Srbiji već i globalno, i da poslujemo već više 11 godina, svesni smo da postoji mnogo pitanja koja muče različite grupe korisnika.

Zato smo odlučili da pokrenemo serijal „Odgovaramo na pitanja“, u okviru kojeg ćemo odgovarati na najčešća pitanja koja dolaze do nas. Naša misija je da produbimo vaše razumevanje kriptovaluta i da vas podstaknemo da postavite još pitanja.

U prvom blogu ovog serijala ECD odgovara na raznovrsna, potpuno otvorena i interesantna pitanja koja su dolazila od strane studenata.

Želja za učenjem i razumevanjem kriptovaluta nije samo pohvalna, već i ključna za budućnost ove industrije. Kroz naše česte interakcije sa studentima, shvatili smo da imate mnogo pitanja i nedoumica, a edukacija o novcu, finansijama, i posebno kriptovalutama nije dostupna na svim fakultetima i u meri u kojoj bi trebalo da bude.

Probali smo da grupišemo najčešće dileme i damo odgovor na neka od najčešćih pitanja koja ste nam postavili. Pored redovnih gostovanja na raznim katedrama studentskih organizacija i uvek smo spremni da pojasnimo sve što vas zanima o kriptovalutama i pozivamo sve studente zainteresovane za dublju edukaciju o kriptovalutama da se prijave na neki od narednih ECD webinara na kojima dajemo smernice i pomažemo svim novim članovima ove industrije, kao i onima koji žele da to postanu.

Pitanja studenata o kriptovalutama

Gde mogu da se edukujem o kriptovalutama?

Edukacija je ključna, a prvi korak je znati gde potražiti informacije. Naša blog sekcija na ECD platformi je najveći izvor informacija o digitalnoj imovini i srodnim temama na srpskom jeziku. Osim toga, Bitcoin Whitepaper je nezaobilazno gradivo koje pruža dublje razumevanje osnovnih principa Bitkoina. Ovaj dokument je temelj na kojem je izgrađena čitava kripto industrija.

Šta je rudarenje i kako funkcioniše?

Rudarenje je mnogo više od pukog „kopanja“ digitalnog zlata. To je proces tokom kojeg snaga računara, popularno nazvanih rigovi, omogućava potvrdu transakcija i dodavanje novih blokova u blockchain. Rudarenje je ključno za održavanje funkcionalnost, integriteta i bezbednosti mreže. Ovo je takođe način na koji se stvaraju nove kriptovalute – one su zapravo nagrada rudarima koji omogućuju funkcionisanje sistema – što ga čini integralnim delom razumevanja kriptovaluta i njihove vrednosti.

Kada je reč o rudarenju, važno je napomenuti da će se Bitkoin rudariti sve do otprilike 2140. godine. Ovo je zato što je ukupna količina Bitkoin-a koja će ikada biti stvorena ograničena na 21 milion, a kako se približavamo tom broju, nagrade za rudarenje će se smanjivati i to je jedan od načina na koji Bitkoin održava svoju vrednost.

Što se tiče Ethereum-a, verovatno druge najpopularnije kriptovalute, ovaj projekat je nedavno prešao na Proof-of-Stake (PoS) mehanizam, poznat kao Ethereum 2.0, u cilju smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu i poboljšanja tehničkih performansi. Za razliku od Proof-of-Work (PoW) mehanizma koji koristi Bitkoin i koji podrazumeva rudarenje, PoS podrazumeva garanciju u vidu zaloga određene količine tokena i energetski je mnogo efikasniji, uz brže i jeftinije transakcije. Ovo je posebno važno u kontekstu održivosti i ekološke odgovornosti, što je tema koja postaje sve važnija u svetu kriptovaluta.

Kako mogu da doprinesem razvoju kripto projekata kao IT student?

Ako ste student u IT sektoru, svet kriptovaluta vam pruža neograničene mogućnosti. Većina softverskih kodova za kriptovalute je open source, što znači da možete direktno da doprinesete razvoju, a društvene zajednice oko projekata vape za novim članovima kroz konstantne i interaktivne aktivnosti na društvenim mrežama.

Ovo je odlična prilika za sticanje praktičnih veština i doprinos zajednici. Vaša kreativnost i tehničko znanje mogu biti dragoceni u rešavanju realnih problema. Poznavanje programskih jezika kao što su Python, C++ i Solidity može biti veoma korisno.

Da li su kriptovalute dobra dugoročna investicija?

Kada razmišljamo o dugoročnim investicijama, kriptovalute su sve više u fokusu, posebno među mlađom generacijom. Naš blog „Penzija u kriptu“ detaljno razmatra ovo pitanje. Kriptovalute kao što je Bitkoin nude fleksibilnost i stepen bezbednosti koje tradicionalne metode štednje ne mogu da pruže.

Pored toga, pametnom upotrebom DCA (Dolar Cost Averaging) strategije za investiranje koja je posebno korisna na nestabilnim tržištima možete zaista poentirati jer je vrednost određenih kriptovaluta imala istoriju rasta od par stotina puta.

Ako ste sredstva držali duže od 10 godina u Srbiji, ne plaćate porez na kapitalnu dobit, što dodatno povećava atraktivnost dugoročnog investiranja u kriptovalute. Ovo je olakšica koja je posebno interesantna studentima koji planiraju svoju finansijsku budućnost.

Da li mogu da kupim i prodam kriptovalute za keš?

Naravno, kupovina i prodaja kriptovaluta za keš je moguća i veoma jednostavna zahvaljujući ECD platformi. Sve što vam je potrebno da biste koristili naše usluge je verifikovan ECD korisnički nalog.

Postoji nekoliko načina da obavite kupovinu ili prodaju:

-ECD online menjačnica

ECD Wallet – digitalni novčanik za kriptovalute koji je besplatno dostupan svim korisnicima ECD.rs koji verifikuju svoj nalog.

Kriptomati, poput onog koji se nalazi u IDEA London u Beogradu. Ovi kriptomati omogućavaju brze i efikasne transakcije i u proseku za svega deset minuta možete prodati svoje kriptovalute i dobiti keš ili obrnuto. Ova opcija je posebno korisna za studente koji možda nemaju pristup tradicionalnim bankarskim uslugama ili žele da izbegnu provizije za održavanje bankovnih računa.

Takođe, kreirali smo i ECD Basket -predlog za sve koji žele da uđu u svet kripta i ovaj paket obuhvata neke od najpopularnijih koina na tržištu.

U koje svrhe mogu da koristim kriptovalute?

Kriptovalute su revolucionarna tehnologija koja menja način na koji razmišljamo o novcu i finansijama. One nisu samo investiciona prilika.

Na primer, kripto omogućava brze i efikasne transakcije, što je idealno za pokretanje i održavanje malih i srednjih preduzeća. Ovo je posebno korisno u saradnji sa zemljama sa nestabilnim finansijskim sistemima. Kripto industrija raste i razvija se velikom brzinom, pružajući kompanijama mogućnost za dugoročni rast, primenu finansijskih inovacija i pristup decentralizovanim mrežama. Sve ovo može da poboljša poslovanje i smanji uticaj inflacije i drugih nepovoljnih tržišnih okolnosti.

Takođe, kriptovalute kao odličan čuvar vrednosti nude mogućnost dugoročnog investiranja. U svetu gde su tradicionalne metode štednje postale manje pouzdane, kriptovalute predstavljaju sve privlačniju opciju. One omogućavaju širenje portfolija uz drugačiju vrstu ulaganja koja može da ima veće povrate u poređenju sa tradicionalnim metodama poput akcija, nekretnina ili zlata.

Osim toga, kriptovalute su korisne za donacije, finansiranje projekata, i mnoge druge svrhe. One omogućavaju brze i transparentne transakcije, što je idealno za humanitarne organizacije i crowdfunding kampanje. Kriptovalute su takođe odlične za slanje sredstava preko granica bez visokih provizija i za online kupovinu bez potrebe za kreditnim karticama.

Koje su osnovne fraze u kripto industriji?

  • Blokčejn: Digitalna baza podataka u kojoj su zabeležene sve transakcije. Ovo je osnovna tehnologija koja omogućava rad većine kriptovaluta.
  • Wallet: Digitalni novčanik za čuvanje kriptovaluta. Ovo je vaš lični „bankovni račun“ u svetu kriptovaluta.
  • Kripto rudarenje: Proces validacije transakcija i dodavanja blokova u blockchain. Ovo je srce svake kripto mreže.
  • Decentralizacija: Odsustvo centralne figure ili institucije koja kontrolise mrežu. Decentralizacija je jedan od osnovnih principa na kojem su zasnovane kriptovalute.

Kada prvi put slušate o kriptovalutama, može se činiti da ima mnogo novih pojmova. Međutim, ovi pojmovi su logični i, što je najvažnije, veoma zanimljivi i laki za učenje.

Koja zanimanja su tražena u kripto industriji?

Kada govorimo o zanimanjima u kripto industriji, govorimo o nekim od najtraženijih i najbolje plaćenih poslova ne samo danas, već i u potencijalnoj budućnosti u Web3 sferi. Mnogi stručnjaci smatraju da su ova zanimanja najperspektivniji pozivi i profesije za decenije koje dolaze.

  • Blockchain Developer: Ovo je osoba koja razvija i održava blockchain tehnologiju. Ovo zanimanje je posebno traženo jer je blockchain tehnologija u osnovi većine kripto projekata.
  • Data Analyst: Stručnjak za analizu podataka koji pomaže u razumevanju tržišnih trendova. Poznavanje statistike i programskih jezika kao što su Python i R je korisno. Ova pozicija je ključna za razumevanje kako se kripto tržište menja i kako na to reagovati.
  • Security Architect: Osoba zadužena za bezbednost informacionih sistema. Poznavanje kriptografije i mrežne sigurnosti je ključno. Ova pozicija je od suštinskog značaja jer su kripto projekti često mete hakerskih napada.
  • Crypto Trader: Osoba koja se bavi kupovinom i prodajom kriptovaluta. Poznavanje tržišne analize i rizik menadžmenta je korisno. Ovo zanimanje je popularno među ljudima koji žele brze zarade, ali zahteva i duboko razumevanje tržišta.
  • Legal Advisor: Stručnjak za pravne aspekte kriptovaluta. Poznavanje međunarodnog prava i regulativa je ključno. Ova pozicija je važna za navigaciju kroz kompleksni regulatorni okvir koji okružuje kripto industriju.
  • Crypto Marketer: Osoba koja se bavi marketingom u kripto industriji. Poznavanje digitalnog marketinga i analitike je korisno. Ova pozicija je ključna za širenje svesti o kripto projektima i njihovu promociju.
  • Financial Analyst: Stručnjak koji se bavi finansijskom analizom u kripto industriji. Poznavanje finansijskih modela i analize je ključno. Ova pozicija je važna za razumevanje finansijske održivosti i potencijala kripto projekata.

Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo neke od najčešćih nedoumica koje ste imali u vezi sa digitalnom imovinom. Ostanite sa nama u serijalu „Odgovaramo na pitanja“ gde ćemo se fokusirati na pitanja početnika, zajednice, trejdera, eksperata, programera, studenata, advokata, pravnih lica, investitora i drugih učesnika na tržištu.

Pozivamo vas da nam postavite pitanja koja vas zanimaju kako bismo ih uvrstili i obradili u narednim blogovima. Vaša radoznalost i želja za učenjem su gorivo koje pokreće ovu industriju i vidimo se na nekoj narednoj katedri.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *