Blog

TOP 7 najboljih kripto investicija u 2021. godini

11.01.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Zanimljivosti

2021. godina bila je jedna od ključnih za razvoj i napredak kriptovaluta.

Pored brojnih državnih regulacija koje su zvanično obmotale kriptovalute u legalnu svojinu, sami projekti imali su veliki broj podviga poboljšanja mreža u cilju pristupačnije upotrebe i bolje adaptacije na masivan broj pridošlih korisnika.

Blokčejn tehnologija imala je niz inovacija i povezala se sa tradicionalnim industrijama poput sporta, finansija i video igara. Sve to uz neizostavnu tokenizaciju i neretko kreiranje kriptovaluta koje imaju usko specijalizovanu namenu.

Godina je započela u jeku DeFi trenda. Funkcije složenih finansija na samom blokčejnu omogućile su veću likvidnost decentralizovanim berzama, uzimanje kripto zajmova, ostvarenje sigurnog i fiksnog pasivnog prihoda samo na osnovu posedovanja određenih valuta.

DeFi projekti dali su potpuno novu vrednost svim kriptovalutama, a njihovi mehanizmi nastavili su da se provlače kroz novonastale ideje u kriptu.Ponoć 31. Decembra 2021. godine nije tačka preseka, već zarez koji može obračunski da posluži kako bi izračunali koji koin je doneo najviše prinosa. Ovaj presek će pokazati i koliko puta se umnožila vrednost NFT-ja kupljenog na početku godine, koje tržišne prilike su promakle, a gde još nije kasno za investiciju.

U poređenju sa drugim industrijama, rast vrednosti koji su ostvarile kriptovalute deluje nestvarno, ali brojke opravdava visoki rizik. Pored toga, važan je i novitet koji su donele na tržište, petlja vlasnika da ne prodaju kada tržište krene da pada, kao i vizionarski pristup kojim su investitori bili vođeni prilikom kupovina.

Tržište pruža nebrojeno mnogo prilika. U svetu kriptovaluta sa više od 5 hiljada koina, te prilike eksponencijalno rastu svakim novim projektom.

Lideri tržišta po kapitalizaciji zadržali su svoje mesta u visokom društvu i gotovo sve kriptovalute koje su bili visoko rangirane, cenovno su prosperirale.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Cardano, Polkadot, pa čak i XRP koji bije bitku sa SEC vetrenjačama vrede više nego lani, ali u ovoj listi najboljih kripto investicija izdvojili smo ultimativne “Zamisli da sam prošle godine uložio 100$” projekte.

Kriterijum za izbor izuzima svaki subjektivni osećaj i apsolutno je baziran na prirodnim faktorima, čistoj matematici profita koji biste ostvarili da ste prošle nove godine napravili investiciju.

Kriptovalute koje su ostvarili najveći profit u prethodnih godinu dana su:

  • Shiba Inu (SHIB)
  • Gala games (GALA)
  • Axie Infinity (AXS)
  • The Sandbox (SAND)
  • Polygon (MATIC)
  • Terra (LUNA)
  • Fantom (FTM)

Shiba Inu (+46,177,982%)

Sve je počelo bezazleno i niko se nije ni nadao da bi trend ovih razmera mogao da se desi. 

Dogecoin je pridobio simpatije Elona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu i pro kripto entuzijaste. Njegovo oduševljenje Bitcoinom ubrzo je palo u drugi plan jer je rudarenje Bitcoina po njemu previše štetno za životnu okolinu. Elon, na prestolu Space X i Tesle se u potpunosti okrenuo simpatisanju Dogecoin-a i izazvao trend “meme” kriptovaluta.

Najlakše za napraviti, šaljive kriptovalute, beležile su rast cena od par stotina procenata na dnevnom nivou.

Kao konkurent Dogecoin-u koji je zabeležio rast od oko 3,000%, napravljena je Shiba Inu, kriptovaluta koja trenutno vredi 46,177,982% više nego novogodišnje noći 2020/2021.

U tom trenutku ovakav scenario bio je ravan naučnoj fantastici ali tokom godine, Shiba je pretekla Dogecoin po tržišnoj kapitalizaciji, dodata je na najveće svetske berze i izrodila brojne milionere koji su bili vični da je kupe i čuvaju.

Nismo sigurni da je bilo takvih slučajeva ali na uloženih 100$ u Shiba Inu prošle godine, sada bi vaš novčanik vredeo oko 46 miliona dolara.

Gala Games (+45,401%), Axie Infinity(+16,064%), The Sandbox (+15,686%)

Sličnosti se u kriptu privlače. Tako su tokeni koji se koriste u blokčejn igricama bili motiv jedni drugima i zajedno ostvarili sjajne profite.

Gala

Ovo je projekat koji omogućava korisnicima da koriste NFT tokene u raznim igricama. Do sada, realizovano je više od 26 hiljada NFT prodaja i ima 1,3 miliona mesečno aktivnih korisnika. Gala je prepoznata od strane najvećih svetskih berzi tokom ove godine ali i od strane korisnika koji veruju da je ovaj procentualni rast samo početak za ono šta nam sledi.

Axie Infinity

Takođe kripto igrica, inspirisana Pokemon ljubimcima u NFT formi. Čuvanjem, hranjenjem, sakupljanjem i uzgojem ljubimaca, dobijate nagrade, koje se mogu prodati na berzama i doneti vam zaradu. Axie projekat, koji je na scenu stupio pre samo četiri godine, dostigao je prekretnicu u oktobru ove godine kada je imao dva miliona aktivnih korisnika dnevno.

Sledi nam mini revolucija u svetu video igrica i to na temeljima blokčejn tehnologije i NFT-ja. Ove moderne igre pružaju korisnicima višestruko zadovoljstvo jer pored zabave, igrači mogu i da zarade igrajući. Sama pomisao spajanja nečeg tako lepog i korisnog, brojnim ljudima je sinonim za poznat citat “ako radite ono što volite, nećete morati da radite ni jedan dan u svom životu” i razlog da trend igranja ovih igara bude sve veći i veći.

The Sandbox

Podršku u transformisanju svakodnevice i veliki iskorak načinio je i Facebook, koji od ove godine zvanično postaje “Meta” i fokusira se na razvoj Metaversa tj. digitalne realnosti. 

Takvo okruženje naprosto je krojeno po kripto merama. Svaki igrač imaće svoju digitalnu imovinu, posedovaće niz NFT tokena koji će mu služiti da se obuče, kao propusnica, kao potvrda vlasništva, ići će na virtuelna okupljanja i gledati virtualne izložbe skupocenih umetnina.

Jedina zamerka na Meta digitalnu realnost je centralizovan sistem koji je kontroliše, tako da se u duhu ovih novosti iz kripto palete uzdiglo par rešenja za decentralizovan metavers u kom vlada potpuna demokratija korisnika.

Decentraland i The Sandbox su najkompletniji projekti ovakve vrste, a u Sandbox virtuelnom svetu već je počela kupovina zemlje koju će brojni popularni brendovi koristiti za svoje svrhe. Ako nemate planove za novogodišnju noć ili ne živite u blizini Njujorka, u par klikova možete dočekati ponoć u virtuelnoj kopiji Tajms Skvera i upoznati brojne futuriste.

Polygon (+14,041%), Terra (+13,073%), Fantom (+12,374%)

Naredna grupa najprofitabilnijih investicija u 2021 godini pružila je priliku svima koji su propustili kupovinu Ethereuma pre par godina. Naime, Ethereum jeste jedan od sveobuhvatno najboljih smart contract projekata u kriptu, ali nije jedini. Vrsni programerski timovi razvijali su druge blokčejn platforme kako bi nadoknadili falinke Ethereuma.

Sličan koncept, ali sa daleko manjim troškovima transakcija izrodio je projekte poput Polygona, Terre i Fantoma. Oni nude lakšu upotrebu za specifične slučajeve i mogućnost nadovezivanja na Ethereum. To podrazumeva korišćenja svih njegovih prednosti samo na izdvojenom sloju mreže kako bi testirali raznovrsne opcije koje pametni ugovori nude.

Dok Ethereum i dalje kuburi sa visokim troškovima gasa, ova rešenja su sjajna za početnike u kriptu koji žele da probaju interakciju sa DeFi protokolima i plate svega par centi za realizaciju.

Uspeh ovih protokola dokazao je kako kriptovalute imaju svoje prednosti i mane, ali najbitnije uvek se teži kvalitetnijem rešenju.

Volatilnost Bitcoina

Tokom ove turbulentne godine za nama pored bisera koji su se podigli iz blata, priliku za ostvarenje profita trgovci su imali i na najpoznatijim kriptovalutama.

Volatilnost je bila i ostala jedna od najlepsih ali i najopasnijih karakteristika kripta. Zbog vrlo ograničenih zaliha novčića i promenjive tražnje uslovljene makroekonomskim faktorima, sam Bitcoin je bio odlična prilika za dupliranje investicije, par puta u godinu dana.

Početna cena mu je bila 29 hiljada dolara, što bi značilo da je prodaja Bitcoina na 60,000$ mogla da obezbedi dovoljno novca za kupovinu nakon pada na 30,000$. Ko je uspeo da vešto uhvati ovu cenovnu oscilaciju, imao je šansu da proda svoj Bitcoin za skoro 70,000$ samo par meseci kasnije.


Najbolja investicija u 2021. godini i najbolja investicija za 2022.

Ako sklonimo kalkulator po strani, zanemarimo procentne poene, pluseve, minuseve, profit, porez, kamatu i EBIDTA rezultat, najbolja investicija za prošlu godinu ista je kao i prethodne, a sigurno će biti i naredne.

Investicija u edukaciju.

Kriptovalute su otvorile nova poglavlja u novčanim tokovima, koja su deo svakodnevice. Što pre se upustimo u osnovno razumevanje i mogućnosti primene kriptovaluta, to ćemo pre stići ovu promenu koja brzo napreduje.

Osnovna stanica za edukaciju i bolje razumevanje kriptovaluta je ECD Blog. Kroz njega možete saznati kako da prepoznate potencijal u projektima, kao i čega treba da se čuvate. Tu su i tekstovi o svemu što blokčejn može da unapredi, najpoznatijim NFT projektima, kao i najupečatljivije kripto novosti na nedeljnom nivou.

Uđite u svet kriptovaluta preko ECD menjačnice, aktivirajte ECD Wallet i spremni dočekajte Layer2, DAO, DeFi, Crypto Gaming, Metaverse i ostale ogranke kripta sa čudnim skraćenicama i širokim mogućnostima primene.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *