Blog

Evo koje savete Vitalik ima za Bitcoin programere

15.08.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: NFT

Najbitniji delovi:

  • Bitcoin i Ethereum: Bitcoin je fokusiran na plaćanja i transfer vrednosti, dok je Ethereum dom hiljadama decentralizovanih aplikacija, NFT-ova i inovacija.
  • Vizija Vitalik Buterina: Osnivač Ethereuma daje konstruktivne savete za Bitcoin i ističe potrebu za skalabilnošću i inovacijama.
  • NFT na Bitcoinu: Uvođenje NFT-ova na Bitcoin blokčejnu ostvarilo promet od preko 210 miliona dolara tokom drugog kvartala 2023. godine.

Bitcoin i Ethereum su jin i jang u svetu kripta i blokčejna. Jedan je prvenac, konzervativan, fokusiran na plaćanja i transfer vrednosti, a drugi je dom hiljadama decentralizovanih aplikacija, NFT-ova, igrica, naprednih finansijskih sistema i neverovatnih inovacija.

Osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, jedan od, ako ne i najuticajniji ali i najgenijalniji čovek u kripto industriji trenutno, nedavno je izneo svoje mišljenje o Bitcoinu i dao par konstruktivnih saveta za programere.

Bitcoin vs Ethereum – Koja je razlika?

Ko je Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin je suosnivač Ethereuma, jedne od najpoznatijih kriptovaluta i platforme za pametne ugovore. Rođen je 1994. godine u Rusiji, ali je odrastao u Kanadi. U mladosti je pokazivao interesovanje za matematiku, programiranje i ekonomiju. Kao tinejdžer, Buterin je prvi put saznao za Bitcoin i brzo se zaljubio u ideju decentralizovane digitalne valute. Ethereum je osnovao 2015. godine i od tada je postao jedan od najuticajnijih ljudi u svetu kriptovaluta. Njegova vizija za Ethereum bila je da stvori platformu koja bi omogućila ljudima da kreiraju decentralizovane aplikacije i pametne ugovore, odnosno novu, bolju verziju interneta.

Bitcoin Ordinals i novi život „inovativnosti Bitcoina“

Skalabilnost je već duže vreme tema debate između Bitcoina i Ethereuma. Ethereum je prešao sa proof-of-work na proof-of-stake metod “rudarenja”, istovremeno eksperimentišući sa raznim Layer 2 rešenjima kako bi učinili mrežu bržom i jeftinijom. S druge strane, Lightning Network igra ključnu ulogu u skalabilnosti Bitcoin-a, ali da li je to dovoljno?

Bitcoin Ordinals su uneli promene u monotonu infrastrukturu Bitcoina. Predstavili su NFT-ove na originalnom Bitcoin blokčejnu i omogućili programerima novu „igračku“ za eksperimentisanje.

Izvor: brc-20.io

Odmah su se pojavila dva suprotstavljena tabora. Jedni su mišljenja kako Bitcoin blokčejnu ne trebaju ovakve egzibicije i kako skrnave blokčejn jer su u periodu ovih eksperimenata cene transakcija BTC bile značajno veće zbog gomilanja podataka u blokovima.
Drugi su bili fascinirani novom mogućnošću koju Bitcoin nudi i u želji za testiranjem mogućnosti, brzim profitom, novom šansom za nešto veliko, uspeli da kreiraju stotine NFT kolekcija na Bitcoin blokčejnu.

Bitcoin NFT-ovi su ostvarili promet trgovine od preko 210 miliona dolara tokom drugog kvartala 2023. što je povećanje od 2.834% u odnosu na prvi kvartal. U isto vreme, na tronu nema mesta za dvoje, promet trgovine NFT tokenima na Ethereum mreži je pao za 38%.

U ovom trendu BTC NFT tokena okušalo se mnogo popularnih projekata i kompanija (poput Bored Apes) koji su lansirali nove kolekcije. Slike, video zapisi, tekstovi pa čak i video igre su sve uklesale na Bitcoin blockchain. To su upotrebe koje Bitcoin dosad nije video, a stariji Bitcoin korisnici nisu oduševljeni time što otvara jednu novu sortu vlasnika kriptovaluta, jedan potpuni paradoks. Konzervativce u najturbulentnijoj i najinovativnijoj industriji na svetu.

Šta kaže struka?

Vitalik veruje da su Bitcoin ordinals dobra stvar za budućnost Bitcoina.

Iako ljubitelji Bitcoina nisu napravili srdačnu dobrodošlicu NFT tokenima, Vitalik veruje da su oni dobri za budućnost Bitcoina.

“Bitcoin treba više da isprobava rešenja za skaliranje, poput Ethereuma” – Vitalik Buterin

Glavna slabost Bitcoina je njegova brzina. U momentu kada se na tržištu nude kriptovalute sa gotovo momentalnim izvršenjem, Bitcoin čije transakcije mogu trajati i do 10 minuta je spor. Međutim, to bi se moglo rešiti dodavanjem „kanala“ koji bi pomogli da se saobraćaj lakše i brže odvija. To je ono što ZK rollup alati čine na Ethereum blokčejnu. Optimism i Arbitrum su dva uspešna projekta koji su ubrzali Ethereum (pružaju mogućnost obrade preko 100 miliona transakcija u sekundi, a zadržavaju neophodnu bezbednost i decentralizaciju). Vitalik poručuje Bitcoin programerima da treba da budu otvoreni za takva rešenja.

Šta Vitalik Buterin savetuje Bitcoin zajednici?

  1. Ukinite rudarenje, kao što je ETH to uradio!
    Vitalik je izrazio zabrinutost da Bitcoin možda neće biti u stanju da generiše dovoljno naknada za rudare kako bi održao svoj sistem profitabilnim na duže staze. Ethereum je nedavno prešao sa proof-of-work na dokaz o ulogu (proof-of-stake), što je manje energetski zahtevno i možda održivije na duže staze. Vitalik smatra da bi Bitcoin trebao da razmotri slične promene kako bi ostao konkurentan, bezbedan i decentralizovan. On veruje da bi Bitcoin mogao da se suoči sa bezbednosnim izazovima usled centralizacije, odnosno neodrživim troškovima rudarenja ako ne prilagodi svoj model validacije.
  2. Ponudite rešenja za brže i jeftinije transakcije!
    U diskusiji na X platformi, Buterin je sugerisao da Bitcoin treba da usvoji skalabilna rešenja poput zero-knowledge rollup-a (ZK-rollup) kako bi proširio svoju ulogu i postao više od samo platnog sistema. Ova tehnologija omogućava brže i efikasnije transakcije, što je ključno za šire prihvatanje kriptovaluta.
  3. Fokus na pojedince ne institucije!
    Vitalik smatra da kripto industrija ne bi trebala entuzijastički da teži institucionalnom kapitalu. Umesto toga, trebalo bi da se fokusira na stvaranje upotrebne vrednosti za sve svoje korisnike. On veruje da je pravi potencijal kriptovaluta u njihovoj sposobnosti da decentralizuju finansijske sisteme i daju moć pojedincima, a ne velikim institucijama.

Šta kažu Bitcoin maksimalisti?

Mi volimo Vitalika ali se ne slažemo s njim ovo ovoga…

Upoređivanje Bitcoina i Ethereuma je kao upoređivanje mleka i soka. Imaju različite svrhe. Jedan je izgrađen kao alternativna valuta, a drugi kao platforma za decentralizovane aplikacije. I to je u redu. Ne može jedna kriptovaluta da bude dobra za sve i svakoga. Neka svako bude najbolji u onome što jeste.
Bitan zaključak je otkriće da Bitcoin može da radi ono što radi Ethereum, samo je pitanje da li je neophodno?

Sjajna stvar, odnosno u nekim slučajevima nezgodna je ta što u svetu kriptovaluta, na kraju krajeva nije bitno šta neko misli. U decentralizovanom sistemu, predefinisanom pravilima u programerskom kodu, niko nema pravo da neku “izvodljivu” promenu zabrani… Uspeh ideje se svodi na prave vrednosti, odnosno da li je nešto korisno i bolje od onoga što trenutno imamo.

Da li Vitalik Buterin poseduje BTC?

Iako iz dostupnih izvora nije eksplicitno navedeno da li Vitalik poseduje Bitcoin, poznato je da je bio aktivni član Bitcoin zajednice pre nego što je osnovao Ethereum. Takođe, s obzirom na njegovu poziciju i uticaj u kripto svetu, vrlo je verovatno da ima određenu količinu BTC-a. Međutim, za potvrdu ovoga potrebno je dodatno istraživanje ili izjava samog Vitalika.

Vitalik Buterin ima duboko razumevanje kripto industrije i njegovi saveti, kao i mišljenja su često pažljivo razmatrani od strane zajednice. Njegova kritika i sugestije za Bitcoin su konstruktivne i usmerene na to kako bi Bitcoin mogao da se poboljša da bi ostao relevantan u budućnosti.

Njegova vizija za budućnost kriptovaluta je jasna: “Moraju biti decentralizovane, bezbedne i pristupačne svima”.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *