Blog

Da li će Ethereum doći do 10.000$?

20.03.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Novi bull run je počeo, meme coini skaču za 100%, svaki dan može da se locira jedna kriptovaluta koja je otišla 20, 30%, non stop se dešavaju neki airdropovi novih tokena, a ETH je nedavno prešao cenu od 4.000 dolara.

Rast cene Bitcoina iznad prethodno najveće istorijske vrednosti podstakao je zajednicu na diskusiju o potencijalu ETH-a, njegovoj najvećoj istorijskoj vrednosti od skoro 5.000$ i šansi da dostigne cenu od 10.000 dolara u skorijoj budućnosti tokom ove ili makar 2025. godine. U ovom blogu, dublje razmatramo faktore koji bi mogli da utiču na ovaj rast.

Ethereum ETF – Neiskorišćeni potencijal

Odobrenje Ethereum ETF-a i njegov uticaj na cenu ETH-a je nešto što ne treba ignorisati. Na osnovi Bitcoin ETF fondova koji privlače značajna sredstva postavlja se pitanje kada će Wall Street početi da rezonuje isti scenario za budućnost Ethereuma? Mike Novogratz, direktor Galaxy Digital-a, izrazio je optimizam da bi spot ETH ETF-ovi mogli da krenu sa radom tokom ove godine. Ovo bi moglo biti ključno za dalji rast cene Ethereuma, posebno uzimajući u obzir da SEC ima rok do 23. maja da odobri ili odbije VanEck-ov zahtev za spot ETH ETF, što bi moglo postaviti presedan za interesovanje ostalih fondova.

Mnogi smatraju da potencijalni Ethereum ETF fond još nije uračunat u trenutnu cenu ETH-a.

Dencun update – Šta je i zašto je važan?

Dencun update, kombinacija Deneb i Cancun nadogradnji, predstavlja osnovu za značajno smanjenje troškova na Ethereum Layer 2 mrežama. Uvođenjem “proto-dankshardinga” kroz Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, ovo unapređenje ima za cilj poboljšanje efikasnosti i skalabilnosti Ethereum-a. Ovo je najznačajniji update od aprila 2023. godine i otvara vrata za buduća poboljšanja mreže. Smanjenje troškova transakcija na Layer 2 mrežama daje Ethereum programerima nove mogućnosti što dodatno povećava vrednost Ethereuma.

Dencun, koji obuhvata devet različitih Ethereum Improvement Proposal-a (EIPs), obećava značajno smanjenje troškova transakcija na Layer 2 blockchain mrežama poput Arbitruma i Optimizma.

Troškovi na Ethereum mreži pre i posle unapređenja

Smanjenje troškova na Layer 2 mrežama

Očekuje se da će troškovi transakcija pasti deset puta nakon unapređenja. To znači da bi swap tokena na decentralizovanim berzama koji trenutno košta između 1 i 2 dolara, mogao da padne na oko 20 centi, a možda čak i na jedan cent na nekim Layer 2 mrežama.

Dencun predstavlja prvu veliku nadogradnju Ethereuma od The Merge-a. Ova nadogradnja neće samo smanjiti troškove transakcija na Ethereum mainnet-u, već bi mogla praktično otključani nove mogućnosti upotrebe kao što su onchain igre, generativna umetnost i veštačka inteligencija, koje ranije nisu bile praktične zbog visokih troškova transakcija.

Šta sledi za Ethereum?

Kao i prethodne nadogradnje, Dencun postavlja temelje za dalji razvoj, posebno u pogledu kontinuirane skalabilnosti. EIP-4844 uvodi „Surge“ fazu, kako je predvideo Vitalik Buterin u planu razvoja mreže, sa krajnjim ciljem dostizanja 100.000 transakcija u sekundi.

Nakon „Surge“ faze, Ethereum će se usmeriti na „Scourge“ fazu, koja ima za cilj izbegavanje centralizacije i rizika od MEV-a dok rollup-ovi postaju dominantan izbor za skaliranje.

Faze „Verge“ i „Purge“ teže da olakšaju verifikaciju svih podataka na Ethereumu i eliminaciju svakog suvišnog koda napisanog tokom svih promena.

I konačno, „Splurge“ faza ima za cilj da „popravi sve ostalo„, sa ambicijom da se unapredi celokupna infrastruktura Ethereuma i omogući još veća skalabilnost, efikasnost i sigurnost mreže.

Sve ove nadogradnje i faze razvoja pokazuju jasnu posvećenost Ethereuma ka stvaranju decentralizovanog, sigurnog i izuzetno skalabilnog ekosistema, spremnog da podrži budućnost decentralizovanih aplikacija i finansija.

Ako ste korisnik Ethereuma ili investitor… za sada ne morate ništa da radite povodom ovih unapređenja!

Samo se opustite i čekajte da se magija dogodi.

Ethereum kao deflatorni asset

Prelazak Ethereuma na deflatorni model, predstavlja još jedan ključni faktor koji bi mogao uticati na njegovu cenu. Sa sve većim brojem ETH-a koji se zaključava u staking-u i smanjenjem ukupne ponude kroz mehanizam sagorevanja, Ethereum se suočava sa potencijalnim šokom ponude koji bi mogao dovesti do značajnog rasta cene. Ovo, zajedno sa institucionalnim interesovanjem i povećanjem upotrebe Ethereuma, postavlja čvrstu osnovu za dalji rast.

Izvor: soundmoney

Uzimajući u obzir trenutnu tržišnu dinamiku, potencijalni uticaj Ethereum ETF-a, uspešan Dencun update, i deflatorne karakteristike Ethereuma, postoji opravdan optimizam da bi ETH mogao dostići cenu od 10.000 dolara u skorijoj budućnosti. Međutim, kao i uvek u svetu kriptovaluta, važno je ostati informisan i oprezan. Dinamično tržište i regulatorna klima mogu brzo promeniti trenutnu sliku, stoga je ključno pratiti razvoj događaja i prilagođavati strategije ulaganja.

Za sve koji žele da budu u toku sa najnovijim dešavanjima, preporučujemo da se prijavite na naš newsletter .

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *