Blog

Kripto ATM – Kako kupiti i prodati kriptovalute?

09.02.2021. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: ECD

Postoje dva načina da kupite ili prodate kriptovalute. Jedan način podrazumeva korišćenje online servisa poput onog koji možete naći na ecd.rs. Drugi način je da željenu kriptovalutu kupite za keš uz pomoć nekog od dostupnih kriptomata odnosno kripto ATM uređaja u vašem gradu.

Možda se pitate, ukoliko već postoji opcija za online kupovinu, zašto uopšte postoji i ATM opcija. Realnost je da smo i dalje u ranim fazama kriptovaluta i da ljudi imaju određenu mentalnu barijeru kada je reč o kriptovalutama. Često misle da su kriptovalute komplikovana stvar za korišćenje i nisu sigurni u online servise uz pomoć kojih je moguće izvršiti kupovinu. Baš za takve ljude, kripto ATM predstavlja nešto poznato, nešto što su već koristili samo u malo drugačijem obliku. 

Postoji još bitnih razloga za postojanje ATM uređaja za kupovinu i prodaju kriptovaluta. Jedan od glavnih razloga je i brzina izvršavanja zahteva. Moguće je izvršiti kupovinu ili prodaju za 10 minuta (u proseku), a nakon obavljene transakcije automat napuštate sa kriptovalutama na novčaniku ili novčanicama u džepu.

Šta je potrebno da biste koristili kripto ATM?

Da biste koristili kripto ATM potreban Vam je kripto novčanik (ukoliko ga već nemate) i keš sa kojim ćete kupiti kriptovalute.

Gde možete naći kripto ATM?

U Srbiji postoji preko 20 kripto ATM uređaja. Mreža se prostire od Subotice do Kopaonika. Kompletnu mapu sa lokacijama svakog kripto automata možete pogledati na sledećem linku

Mapa kripto ATM-ova u Beogradu

Mapa kriptomata u Beogradu izvor: ecd.rs

Koji su koraci kada kupujete uz pomoć kripto ATM-a?

Prvi korak je da dođete na neku od lokacija na kojoj postoji kriptomat. Potrebno je da dodirnete ekran da bi prikazao opciju za kupovinu, prodaju i čitanje tiketa.

Drugi korak je odabir jezika, nakon čega ćete izabrati koju kriptovalutu želite da kupite.

Nakon što odaberete neku od dostupnih kriptovaluta, pritisnite opciju “kupi”. Automat će pitati da li je Vaša transakcija veća ili manja od 30.000 dinara, a zatim da li ste registrovani korisnik ECD-a.

Registrovani korisnici imaju razne pogodnosti u okviru ECD platforme poput nižih provizija i većih limita. Ukoliko još niste verifikovali Vaš nalog, možete se informisati o tome kako to možete da uradite na našoj FAQ stranici

Treba napomenuti da je ECD po zakonu u obavezi da prikupi neke informacije o korisnicima. U narednim koracima će automat zabeležiti Vaš broj telefona kako bi mogao da Vam pošalje jednokratnu lozinku koja je potrebna za obavljanje kupovine ili prodaje. Ukoliko se slažete sa pravilima privatnosti potrebno je da pritisnete zeleno “Slažem se” dugme.

Sledeći korak je da unesete Vaš broj telefona, u roku od par sekundi će Vam biti poslata poruka sa jednokratnom lozinkom koju je potrebno ukucati kako biste mogli da nastavite sa procesom kupovine. 

Posle unete šifre, videćete da će se na automatu uključiti kamera koja se nalazi u donjem desnom delu ispod ekrana automata. Sada je potrebno da otvorite vašu wallet aplikaciju i da unutar nje nadjete opciju za primanje kriptovaluta odnosno receive opciju. Tu možete naći mogućnost prikazivanja QR koda vaše adrese na koju će Vam biti prosleđena sredstva koja kupite na automatu. Prislonite ekran tako da kamera automata može da skenira Vašu adresu. Nakon što kripto ATM zabeleži adresu, prikazaće je na ekranu. Potrebno je da adresu uporedite sa onom na Vašem wallet-u kako ne bi došlo do greške.

Kada adresu potvrdite, upaliće se zeleno svetlo ispod ekrana automata. Na to mesto je potrebno staviti novčanice od 1.000 ili 2.000 dinara. Kripto ATM će Vam prikazati koliko kritpovaluta možete da očekujete da dobijete za ubačeni novac. Kada završite sa ubacivanjem novčanica i potvrdite kupovinu, kriptovalute će biti poslate na prethodno unetu adresu.

Koji su koraci kada prodajete uz pomoć kriptomata?

Proces prodaje preko kripto ATM-a je u početku isti kao i proces kupovine. Odaberite jezik i kritpovalutu koju želite da prodate. Kad izaberete kritpovalutu, pritisnite opciju “prodaj”.

Odaberite da li će Vaša transakcija preći 30.000 i da li ste verifikovani korisnik. Potvrdite da se slažete sa pravilima privatnosti i unesite Vaš broj telefona. 

Na broj telefona će Vam biti poslata jednokratna šifra, nakon čijeg unosa ćete moći da ukucate sumu u dinarima koja će Vam biti isplaćena.

Ovo radite tako što pomoću dugmića 1.000 i 2.000 na ekranu podešavate količinu kriptovaluta koje ćete prodati.

Kada iznos potvrdite automat će Vam odštampati kartu(tiket) za prodaju. Na tiketu se nalaze informacije o adresi na koju je potrebno da pošaljete kritpovalute, njihov tačan iznos kao i QR kod. Vrlo je bitno da tiket sačuvate, kako biste mogli da podignete novac.

U ovom koraku je potrebno da otvorite vaš wallet na telefonu i da odaberete opciju za skeniranje QR koda. Ona se na većini mobilnih wallet-a može naći u delu aplikacije namenjenom za slanje kritpovaluta.

Kada se transakcija potvrdi na blokčejnu, stićiće Vam SMS obaveštenje da možete da podignete novac na automatu. Vreme potvrđivanja transakcije zavisi od toga koliko ćete izdvojiti za network fee u Vašem wallet-u i od trenutne zauzetosti mreže.

Po prijemu SMS obaveštenja, možete skenirati vaš tiket na automatu, tako što ćete odabrati opciju “karta za prodaju”. Biće potrebno da unesete i broj telefona kako biste dobili jednokratnu šifru koja Vam je potrebna kako biste potvrdili isplatu.

Nakon unosa šifre, automat će isplatiti prethodno odabranu sumu.

Ukoliko na nekom od ECD kripto automata dođe do bilo kakvog problema, možete računati na naš tim koji će u najkraćem mogućem roku rešiti situaciju.