Blog

Kripto petak #113: Ruska kripto-drama bliži se završnici, Generacija Z kupuje luksuzne satove kriptovalutama, Da li je moguća “zelena” kriptovaluta?, Da li su predsedavajućem SEC-a odbrojani dani?

21.04.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako će se završiti ruska kripto-drama, šta kaže novo istraživanje o generaciji Z, da li je moguća “zelena” kriptovaluta i zašto su predsedavajućem SEC-a „odbrojani dani“.

Ruska kripto-drama bliži se završnici

Dugo već pratimo dramu između centralne banke Rusije i ministarstva finansija. Centralna banka je oštro protiv kriptovaluta u ruskoj ekonomiji, osim CBDC-a koji razvijaju sporim ritmom, dok ministarstvo finansija gura sve vrste kripto-pozitivnih zakonskih rešenja, kako u smislu upotrebe kriptovaluta za inostrana plaćanja tako i u smislu legalizacije kripto rudarenja.

No, u ovoj drami čini se da se bližimo konačnom rešenju. Oglasila se guvernerka banke Elvira Nabiulina koja je odobrila “eksperiment” koji predviđa da se kriptovalute koriste kao sredstvo plaćanja ka inostranstvu. Očekuje se da se privremeno omogući kliring u kriptovalutama za one privatne i državne firme koje imaju tu mogućnost sa svojim inostranim partnerima, čime bi se oslobodio veliki kapital trenutno zamrznut sankcijama Zapada.

Vest prenosi ruski portal Ria Novosti…

Generacija Z kupuje luksuzne satove kriptovalutama

Na sajmu luksuznih satova održanom u Ženevi, Watches and Wonders, bili su prisutni velikani ove industrije, Rolex, Cartier, Patek Philippe, ali i esnafske organizacije poput italijanskog udruženja luksuznih brendova, Altagamma Foundation. 

Izveštaj sa ovog skupa procenjuje da pripadnici generacije Z (rođeni između 1997 i 2010. godine) imaju mnogo više kupovne moći nego Milenijalci. Više zarađuju i više štede, što im omogućava da se više i zanimaju za luksuznu robu. Zabeležen je i trend oglašavanja na društvenim mrežama u čemu u svetu luksuznih satova prednjači Snepčet, kao i otvaranje kriptovaluta kao sredstva plaćanja. Prestižni sat iz proizvodnje brenda H. Moser, prodat je za 10 bitkoina (oko 380.000 dolara).

Vest prenosi South China Morning Post…

Da li je moguća “zelena” kriptovaluta?

Izveštaji o kriptorudarenju i dalje pokazuju da je posredi veoma intenzivna delatnost u smislu potrošnje električne energije. Bez obzira na pokušaje rudara da dođu do jeftinije, pa i drugačije vrste energije, one koja dolazi iz obnovljivih izvora, najveći broj rudarskih operacija vuče struju iz redovne mreže, iz fosilnih izvora.

No, sve je više ekoloških inicijativa u svetu kriptovaluta, a jedna od njih je pojava tokena koji nagrađuju recikliranje (Recycle-2-Earn). Kao što je legendarni Majk Rou (Dirty Jobs with Mike Rowe) rekao, ekologija će biti zastupljenija onda kada bude profitabilna. U tom smislu najnovija inicijativa je Ecoterra, platforma (i aplikacija) koja omogućava nagrađivanje recikliranja. Trenutno je najveće interesovanje za ovakve projekte pokazala Nemačka, ali i brendovi kao što su San Pellegrino, Pepsi, Fanta koji sarađuju sa Ecoterra-om na olakšanom skeniranju reciklirane ambalaže.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Da li su predsedavajućem SEC-a, Gerjiu Gensleru, odbrojani dani?

Dve vladine agencije se i dalje bore za nadležnost oko kriptovaluta, a jedna od njih je komisija za hartije od vrednosti, SEC. Nije posredi samo politički prestiž biti u žiži drame oko novih tehnologija, već je i posredi pravna i izvršna nadležnost kad je posredi regulativa tržišta, ali i – korist za samu agenciju. Ona agencija koja bude upravljala kriptovalutama, imaće popriličan priliv novca i snažnu poziciju. U tom smislu predsedavajući SEC-a, Geri Gensler već je označen kao “igrač” u kripto svetu. Sada je i meta novog zakonskog predloga kojim bi se ukinula važnost ove pozicije, a zbog navodnih zloupotreba.

Kongresmen iz republikanskog tabora, Voren Dejvidson pokrenuo je inicijativu da se Gensler ukloni sa dužnosti, te da se uloga predsedavajućeg zameni izvršnim direktorom koji bi odgovarao upravnim odborom, a za koju ulogu bivši predsedavajući ne bi bili podobni.

Detaljnije ćete saznati prateći kongresmenove tvitove…

Comment section

2 comments
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *