Blog

Kripto petak #117: Crnogroski sud i Do Kvon, EU članice izglasale MiCA kriptoregulativu, Američke kripto kompanije traže utočište na Bermudama, Plaćanje sudske kaucije u kriptu u državi Njujork, Ruske kompanije već uveliko posluju koristeći kriptovalute

19.05.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je crnogroski sud razmatrao puštanje Do Kvona, koje odredbe donosi evropska MiCa regulativa, zašto američke kripto kompanije traže utočište na Bermudama, gde je moguće plaćanje sudske kaucije u kriptu i šta omogućava nova ruska kripto regulativa.

Crnogroski sud razmatra puštanje Do Kvona: On i njegov CFO braniće se sa slobode

Do Kvon našao se na međunarodnoj poternici posle propasti kompanije Terraform Labs i kolapsa valuta Terra i Luna. Bežao je od optužbi da je zbog svojih mahinacija propalo oko 42 milijarde dolara investitorskog novca. Pred sudom u Crnoj Gori izjavili su da nisu krivi, premda su uhvaćeni na podgoričkom aerodromu sa lažnim pasošima Kostarike, a u posedu su im nađena i druga falsifikovana dokumenta.

Sud je naložio da postoji mogućnost da se Do Kvonu i Čand Junu koji je bio CFO kommpanije odredi puštanje uz kauciju od 800.000 evra, te kretanje ograniči kako bi mogli da se brane sa slobode ali je naknadno takva mogućnost odbačena i Do Kvon je zadržan u pritvoru.

Detaljnije prenosi Slobodna Evropa…

EU članice izglasale MiCA kriptoregulativu

Ove nedelje članice EU glasale su evropskom parlamentu o paketu kripto zakona i odredbi koji je poznatiji pod skraćenicom MiCA (Markets in Crypto-Assets). Procenjuje se da će ovaj potez evropskog parlamenta ponukati i vlade Britanije i Sjedinjenih Država da i same donesu slične zakone.

Odredbe koje će se primenjivati od 2024. stimulišu da firme koje žele da trguju, čuvaju, izdaju kripto svojinu, tokenizuju sredstva i puštaju u promet stablecoins novčiće na teritoriji EU, moraju da pribave licencu. 

Ishod glasanja možete videti ovde…

Američke kripto kompanije traže utočište na Bermudama

Regulativa digitalnih sredstava u Sjedinjenim Državama još nije sasvim razjašnjena, uprkos mnoštvu inicijativa državnih agencija da se zbog ovog ili onog ponašanja na tržištu kripto firme kažnjavaju, gotovo progone. Sve više kompanija zbog toga prebacuje sedište na Bermudska ostrva. 

Prednost ostrva je u tome što je doneta kompletna kripto regulativa, sa visokim stepenom transparentnosti, doslednosti u kontroli, ali i saradljivosti sa ovim sektorom. Važnost stabilne kripto regulative je ključna za predvidivost poslovanja u zakonskom smislu. Jedan od najvećih kripto “igača” koji se preselio na Bermude je Coinbase.

Detaljnije sa kompanijskog bloga…

Država Njujork izglasala zakon za plaćanje sudske kaucije u kriptovaluti

Država Njujork donela je zakon zaveden kao New York Assembly Bill 7024 koji dopušta da se plaćanje sudske kaucije (za puštanje da se okrivljeni brani sa slobode, na primer) obavi kriptovalutom. Naime, dopušteni novčići biće stabilni (stablecoins) koji su potkrepljeni fiat valutom (collateralized). 

Zakon se bavi i postavljanjem infrastrukture koja će omogućiti da ovakva plaćanja budu prihvaćena i procesuirana od strane sudske administracije. 

Ceo tekst zakona nalazi se ovde…

Ruske kompanije već uveliko posluju koristeći kriptovalute

Ruski političar Anatoli Aksakov, predsedavajući komiteta Dume za finansijska tržišta izjavio je da ruske kompanije već odavno posluju koristeći kriptovalute u prekograničnim transakcijama, te smatra da na to imaju pravo. Posle mnogo natezanja, centralna banka je odlučila da donese regulativu koja će ozakoniti ovo ponašanje, ali pitanje je da li zakon može biti na snazi do kraja ove godine.

S obzirom na to da su sankcije protiv Rusije zamrzle dolarska sredstva ruskih kompanija u inostranim bankama, počeli su da robu i usluge iz uvoza plaćaju u kriptovalutama. Ključno u novom zakonodavstvu biće pravo ruskih kompanija da za izvoz roba i usluga takođe mogu da dobiju kriptovalute. 

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *