Blog

Kripto petak #118: SAD zabranjuje CBDC? Do Kwon ipak nije na slobodi, Bitkoini i brakorazvodna parnica, Bajden i dalje “prkosi” kripto mešetarima, Ukrajinski biro za borbu protiv korupcije objavio plan za borbu protiv “kripto korupcije”

26.05.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto SAD planiraju da zabranjuje CBDC, zašto podgorički sud ipak odbija da na slobodu pusti Do Kwon-a, zašto je muž sakrio od žene pola miliona dolara u kriptovaluti, kako Bajden i dalje “prkosi” kripto investitorima, kako se Ukrajinski biro za borbu protiv korupcije bori protiv kripta.

Američki zakonodavci iz oba politička tabora blokirali budućnost američkog CBDC-a

Republikanski predstavnik Frenč Hil iz Arkanzasa i predstavnik demokrata, Džejk Okinklos iz Masačusetsa predstavili su nacrt zakona pod naslovom Power of the Mint Act. Zakon je iznet pred kongres na razmatranje, a predlaže da se zabrani centralnoj banci da izdaje digitalni dolar (CBDC). 

Razlog za ovakvo rešenje opravdavaju željom da se očuva finansijska privatnost američkih građana, te da se ne narušava kompetitivnost tržišne utakmice.

Govor gospodina Hila u kongresu, možete pogledati ovde…

Tužilaštvo u Podgorici uložilo žalbu na puštanje Do Kvona uz kauciju

Kao što znate, Do Kvon i njegov saradnik uhvaćeni su na aerodromu u Podgorici, a zatim pušteni da se brane sa slobode uz kauciju od 800.000 evra. Sud je odredio i meru nadzora, zabranu napuštanja stana, koju bi trebalo da sprovede policija.

Tužilaštvo je na ovu odluku suda uložilo žalbu. U izjavi koja ide uz žalbu navodi se da: “Ukoliko okrivljeni pobegnu ili prekrše meru nadzora kaucija propada i unosi se u posebnu stavku budžeta za rad sudova”, te da: “Umesto da sede u ćeliji zatvora u Spužu, optuženi za prevaru od 40 milijardi dolara, Do Kvon i Hon Čand Jun, će završiti u luksuznom stanu”, kako prenosi radio televizija Crne Gore.

Detaljnije prenosi Politika…

Bitkoini i brakorazvodna parnica: muž sakrio od žene pola miliona dolara u kriptovaluti

Kada se razveo od žene Sarite, posumnjala je da nešto krije, jer milioner sa godišnjim prihodom od 3 miliona dolara nije prijavio mnoštvo sredstava na svoje ime. Ispostavilo se da je 12 BTC-a (oko pola miliona dolara) sakrio u kripto novčaniku koji nije prijavio tokom brakorazvodne parnice.

Tu u priču ulazi nova sorta istražitelja – kripto lovci. Timovi advokata, finansijskih savetnika i blokčejn stručnjaka ušli su u trag novcu Saritinog bivšeg muža i otkrili potpuno novu vrstu agenata, koji otkrivaju vinovnike “finansijskog neverstva”.

Celu priču prenosi CNBC…

Bajden i dalje “prkosi” kripto mešetarima

Tokom nastupa na samitu G7 u Japanu, američki predsednik Džo Bajden ponovio je svoj stav protiv kripto mešetara, izjavljujući da neće doneti nijednu odredbu koja bi mogla da koristi onima koji izbegavaju porez. Naime, pojedinci koriste stanje na tržištu da prodaju kriptovalute kojima pada vrednost, kako bi prijavili gubitke i tako smanjili ili izgbegli poreske obaveze.

Ova izjava pada u vreme kada se republikanci i demokrate žestoko bore oko toga kojom strategijom ojačati privredu Sjedinjenih Država, a posebno u svetlu rebalansa budžeta. Republikanci predlažu da se smanje troškovi, što bi značajno smanjilo budžete federalnih službi, dok demokrate ne žele da ograničavaju potrošnju. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da dovede do krize, naglog propada vrednosti dolara i ponovnog skoka inflacije.

Detaljniju analizu prenosi Washington Post…

Ukrajinski biro za borbu protiv korupcije objavio plan za borbu protiv “kripto korupcije”

Ukrajinski državni biro za borbu protiv korupcije izjavio je da će se fokusirati na razotkrivanje korupcije u kripto sektoru, a posebno protiv pranja novca. Ovaj napor podržava vlada Sjedinjenih Država koja će obezbediti novčana sredstva, kao i pomoć biroa za međunarodne narkotike Stejt Departmenta. 

Osim novca, proučavanjem tokova novca u kripto sferi pozabaviće se i 250 agenata, detektiva i analitičara. Ukrajinski biro razradio je plan za koji očekuju da pruži konkretnije rezultate već januara 2024. godine.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *