Blog

Kripto petak #119: Do Kvonu i njegovom saradniku produžen pritvor, Centralna banka Rusije upozorava da kriptovalute mogu da “zaraze” rusku ekonomiju, Guverner Floride, istakao kandidaturu za predsednika Amerike i tvrdi da će da zaštiti bitkoin, Privatna banka uspostavlja platformu za plaćanja u USDT, Direktor kompanije Coinbase upozorava na inovacije koje dolaze iz Kine

02.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto je Do Kvonu i njegovom saradniku produžen pritvor, zašto Centralna banka Rusije ponovo kritikuje kriptovalute, kako će novi kandidat za predsednika Amerike, guverner Floride, zaštiti bitkoin, kako će izgledati platforma za plaćanja u USDT Xapo Private banke i zašto direktor kompanije Coinbase upozorava na inovacije koje dolaze iz Kine.

Do Kvonu i njegovom saradniku produžen pritvor

Do Kvon, osnivač i suvlasnik Terraform Labsa, koji se tereti za prevaru u visini od oko 40 milijardi doalra, uhvaćen je zajedno sa svojim saradnikom Hon Čand Junom na aerodromu u Podgorici zbog posedovanja falsifikovanih pasoša. 

Sud je prihvatio jemstvo u visini od 400.000$ po okrivljenom uz izricanje zabrane napuštanja stana. No, po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva, Viši sud je preinačio ponudu za jemstvo i produžio pritvor okrivljenima. Kao obrazloženje navodi se da prvostepeni sud nije mogao utvrđivati vrednost imovine Do Kvona i Hon Čand Juna samo na osnovu njihovih izjava, bez konkretnih dokaza. Sledeće ročište je zakazano za polovinu jula.

Odluku suda možete pročitati ovde…

Centralna banka Rusije upozorava da kriptovalute mogu da “zaraze” rusku ekonomiju

Centralna banka Rusije poznata je po svojim stavovima koji su izrazito protiv kriptovaluta. Na ekonomskom forumu prva zamenica guvernera Centralne banke, Ksenija Valentinovna Judaeva izjavila je da kriptovalute treba držati na obodu ruske ekonomije. Ako je neophodno da se one koriste za izvoz i uvoz, to je u redu, kaže Judaeva, ali kriptovalutama se ne sme omogućiti da “procure” u rusku ekonomiju. 

Ksenijin saradnik Vladimir Čistjukin priznaje da su kriptovalute već pronašle nišu u sferi međunarodne trgovine, ali isto tako kaže da one nisu savršeno rešenje za izbegavanje zapadnih sankcija. 

Detaljnije prenosi ruski Interfax…

Guverner Floride, Ron Desantis istakao kandidaturu za predsednika Amerike, tvrdi da će da zaštiti bitkoin

Guverner Floride, Ron Desantis istakao je kandidaturu za predsednika Amerike ove nedelje. U Tviter spejsu koji je delimično upriličio i Ilon Mask, Desantis je izjavio da će kao predsednik štititi kriptovalute, u smislu da su ljudi koji se njima bave sofisticirani i znaju da donesu prave odluke uprkos rizicima. 

Zanimljivo je da guverner Desantis izjavljuje kako je trenutni režim sankcija američke administracije protiv kriptovaluta, a posebno bitkoina, ali istovremeno nije raspoložen za CBDC, jer smatra da je posredi instrument uperen protiv finansijske nezavisnosti građana.

Vest prenosi CoinTelegraph…

Privatna banka Xapo Private Bank uspostavlja platformu za plaćanja u USDT

Xapo Private Bank je licencirana privatna banka koja kombinuje tradicionalno i kripto bankarstvo. Banka je ranije ove godine uspostavila infrastrukturu za plaćanja u valuti USDC kao zamenu za skupu i sporu SWIFT uslugu. 

Bez naplate troškova, korisnici će moći da deponuju i podižu USDT. Svi depoziti donosiće kamatu od 4.1% godišnje. Konverzija iz dolara u USDT vršiće se u odnosu jedan naprema jedan. Zanimljivo je i to da banka garantuje za depozite do 100.000 EUR u dolarima, ali depoziti u USDT biće automatski konvertovani u dolare. 

Detaljnije prenosi portal FinExtra…

Direktor kompanije Coinbase upozorava na inovacije koje dolaze iz Kine

Brajan Armstrong, direktor kompanije Coinbase, kritikovao je američko zakonodavstvo i pristup kojim pod izgovorom “jasnije regulative” progoni kripto-kompanije. Prva štetna posledica, tvrdi Armstrong je to što se inovacija seli iz Amerike.

Kompanije će tražiti utočište u drugim zemljama, a od stroge regulative najviše koristi će imati Kina. Armstrong upozorava da je Kina već lansirala digitalni juan, te da to može značajno promeniti odnos snaga u međunarodnoj trgovini. 

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *