Blog

Bitcoin Pizza dan – šta sve možemo kupiti kriptom?

23.05.2023. / Autor: Marija Nedeljković / Kategorija: ECD

Pre tačno 11 godina desila se prva prodaja proizvoda u bitcoin-u kada je Laszlo Hanyecz kupio dve pice za 10.000 BTC-a.

Laszlo je programer sa Floride, Bitcoin entuzijasta i rudar. Bio je aktivan na Bitcoin forumu na kom je objavio da će platiti u BTC-u svakom ko mu dostavi picu iz Papa John-a, a njegov zahtev je realizovao 19-ogodišnji mladić sa ovog foruma već četiri dana kasnije.

Ova transakcija bi danas vredela čak 267 miliona dolara.

Proslava Bitcoin Pizza dana simbolizuje početak adopcije BTC-a uz sve veći broj proizvoda i usluga koje je njime moguće platiti.

U nastavku pročitajte šta sve danas možemo kupiti kriptovalutama.

1. Hrana i piće

Sve više kafića, restorana i kompanija za dostavu hrane širom sveta nudi mogućnost plaćanja u kriptovalutama.

Švajcarski gradić Lugano ima za cilj da postane Bitcoin prestonica sveta, a mogućnost plaćanja u BTC-u trenutno nudi preko 200 biznisa u ovom gradu. Jedan od njih je i lanac restorana brze hrane McDonalds.

Nedavno smo pisali o njegovom konkurentu, Burger Kingu, koji u Venecueli i Nemačkoj nudi mogućnost kupovine burgera za BTC, a ovu opciju u nekim mestima nude i lanci poput KFC-a, supermarketa Wholefoods i dostave hrane UberEats.

Neretki su restorani sa motivima kripta, pa je tako nastao prvi restoran sa motivima Shiba Inu u Napulju, Doge Burger u Dubaiju, a na meniju Crypto Street-a na Floridi se mogu naći “DeFi cezar”, “Nakamoto Ahi salata” i “Shiba škampi”.

2. Kripto turizam

Kripto može da bude sjajan način da uštedite tokom putovanja!

Kriptovalute je moguće koristiti globalno i zato uklanjaju barijere u međunarodnim plaćanjima. One omogućavaju transakcije bez skupih troškova konvertovanja iz jedne fiat valute u drugu. Osim toga, sa sobom ne morate nositi keš ili karticu.

U poslednih nekoliko godina, sve je više turističkih aranžmana uključujući krstarenja, ali i izložbe i konferencije namenjene kripto entuzijastima. Brojne avio kompanije, hoteli i firme za iznajmljivanje automobila omogućili su plaćanja u kriptu.

Pojavile su se kriptovalute koje imaju zadatak da olakšaju kupovinu turističkih usluga (tzv. “travel cryptocurrencies”). Neke od najvećih po tržišnoj kapitalizaciji su AVA, MLK i TRVL.

Nedavno smo pisali o Binance-ovomeksperimentu koji je pokazao da je tokom putovanja dovoljna samo jedna kriptovaluta, o čemu možete pročitati OVDE.

3. Online kupovine

Zbog svoje brzine i niskih troškova transakcija, kriptovalute su izuzetno pogodne za online plaćanja.

Osim nagrada, u kriptu možete kupiti i pretplate za brojne video igre poput Axie Infinity, The Sandbox, Decentraland i Illuvium.

Microsoft je jedna od prvih velikih kompanija koje prihvataju kriptovalute još od 2014. godine, a ovu inovaciju omogućili su i Time magazine i Netflix.

Veliki iskorak načinila je i kompanija za kreiranje web sajtova Shopify, koja olakšava vlasnicima online prodavnica da u svoje poslovanje integrišu plaćanje sa preko 300 kriptovaluta.

4. Nekretnine

Sve više je zemalja u kojima prodavci nekretnina ističu da primaju plaćanje u kriptovalutama.

Među njima Španija prednjači sa preko 280 nekretnina koje navode da prihvataju kriptoplaćanja. Većina ovih oglasa nudi kuće na jugu, u Alikanteu i Marbelji, a nepokretnosti za kripto moguće je kupiti i u Barseloni.

Tajland je drugi sa preko 220 oglasa, a Portugal treći sa 130 nekretnina koje mogu da se kupe za kriptovalute.

5. Luksuzna dobra

Luksuzna dobra su popularna investicija među vlasnicima kripta.

Prema izveštaju BitPay-a, oko 20% proizvoda kupljenih u kriptu su super automobili, jahte, premium satovi, visoka moda, privatni avioni i umetničke slike.

Izveštaj sa sajma luksuznih satova održanog u Ženevi, kaže da su za luksuzne satove u kriptu poput Rolex-a, Cartier-a, Patek Philippe-a najviše zainteresovana generacija Z. Na sajmu je prodat i prestižni sat iz proizvodnje brenda H. Moser, i to za “samo” 10 bitkoina (oko 380.000 dolara).

Na platformama poput Crypto Emporium moguće je kupiti super automobile brendova kao što su Lamborghini, Ferrari, BMW, Porsche, Rolls-Royce, Tesla, Mercedes, Toyota, Bentley i McLaren.

Ništa manje opcija za kripto entuzijaste ne nude ni modni brendovi Gucci i Tiffany & Co, a nedavno je Ralph Lauren otvorio novu luksuznu radnju u Majamiju u kojoj je moguće kupiti njihove najnovije komade u BTC-u, ETH-u i Matic-u.

Plaćanja su samo jedna od mnogobrojnih upotreba kripta. Funkcije kriptovaluta evaluriraju tokom vremena, a danas su postale jedna od najpopularnijih alternativnih vrsta štednje i investicija.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *