Blog

Kripto petak #157: Liberlandova digitalna valuta, investicione prevare u Srbiji, Bloomberg Adria o kripto trendovima, MetaMask update i rudarenje u Etiopiji

23.02.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju Kripto petka, istražujemo širok spektar tema. Od lansiranja Liberland dolara (LLD) koji obećava da unese novu dimenziju u ekonomski angažman ove mikronacije, preko alarmantnih investicionih prevara koje mame građane Srbije. Takođe, razmatramo najnoviji update MetaMask novčanika koji donosi poboljšanja u bezbednosti korisnika, kao i zanimljivu inicijativu Etiopije koja otvara vrata kineskim rudarima u potrazi za povoljnijim uslovima za svoje operacije.

Republika Liberland lansira svoju digitalnu valutu

Slobodna Republika Liberland, mikronacija smeštena između Srbije i Hrvatske, najavila je lansiranje svoje digitalne valute Liberland dolara (LLD) na jednoj od vodećih platformi za trgovinu kriptovaluta u Aziji i Evropi. Ovaj potez predstavlja značajan korak u ekonomskom angažmanu Liberlanda, otvarajući vrata globalnim korisnicima za učestvovanje u finansijskim transakcijama unutar ovog jedinstvenog političkog entiteta.

Kao ključni operativni token Liberlandovog blockchaina, LLD će omogućiti izvršavanje transakcija, plaćanje naknada za gas i realizaciju ugovornih operacija unutar ekosistema.

Saznajte više

Upozorenje na prevaru: Lažni pozivi za investiranje u „Gasprom“

Građani Srbije nedavno su postali meta sofisticirane prevare koja ih mami da investiraju u akcije „Gasproma“ koristeći privlačne ponude za kupovinu akcija Naftne industrije Srbije (NIS) i obećanja o visokim zaradama. Prevaranti traže od zainteresovanih da ostave svoje lične podatke i izaberu iznos investicije, obećavajući zaradu u kratkom roku.

Naftna industrija Srbije (NIS) i relevantni državni organi su već upozorili javnost na ovakve i slične prevare, naglašavajući da se zvanične objave i ponude kompanije objavljuju isključivo na verifikovanim platformama i internet stranicama.

Saznajte više

Tursko zakonodavstvo otvoreno za razgovor sa kripto sektorom

Turska vlada ozbiljno priprema nacrt zakona koji će regulisati kripto sektor. U tom smislu otvorili su kanale za dijalog sa stručnjacima iz ove oblasti kako bi zakoni i regulative što bolje odgovarali stanju na terenu. 

Vlasti su najviše zainteresovane za zaštitu investitora u ovoj oblasti, ali i za stvaranje povoljne klime za sve učesnike u ovoj industriji. Ono za šta su takođe zainteresovani jesu i bezbednost i inovativnost sektora. Jedino su Britanija, Amerika, Indija ispred Turske po obimu transakcija.

Detaljnije prenosi CryptoRank…

Švajcarska je dom 13 kripto “jednoroga”

Švajcarska je poznata kao prosperitetna zemlja, bilo da su satovi, sirevi ili finansije posredi. U svetu startapa, termin “jednorog” označava organizaciju u privatnom vlasništvu čija je vrednost porasla preko 1 milijardu dolara. U Švajcarskoj ih trenutno ima 13 i to samo u oblasti kriptotehnologija.

Većina švajcarskih “jednoroga” smešteno je u Ženevi i Cirihu kao tradicionalnim sedištima finansija, ali oblast Cug postaje nova “kripto meka”, jer je tu dom potražilo čak 512 kripto kompanija.

Detaljnij izveštaj prenosi PME…

Etiopija otvara put kripto rudarima pregovorima u vezi sa novim data centrom

Kineski kripto rudari prebacuju svoje operacije u Afriku. Osim klime u Kini, razlog je jeftina struja koja povećava profitabilnost rudarenja, a posebno u svetlu nadolazećeg “halvinga”, događaja posle koga će nagrade za kompletiranje blokova biti prepolovljene, što će naterati i najveće opearacije da se na sve načine dovijaju kako bi ostali u plusu.

Etiopija želi da se profiliše kao pozitivno nastrojeno okruženje za rudare. Osim povoljne zakonske regulative i jeftine energije, neophodna je i odgovarajuća infrastruktura. U tom smislu potpisan je ugovor sa honkonškom firmom West Data o izgradnji data centra vrednog 250 miliona dolara, čime će se olakšati posao krupnim rudarskim operacijama u Etiopiji.

Detaljnije iz ove objave na mreži Iks…

MetaMask lansira novi alarm 

Bezbednost je jedna od najvažnijih svojstava kad su posredi bilo koje finansijske aplikacije, a posebno one koje nisu osigurane, za koje ne postoje garancije (a često ni mogućnost vraćanja u pređašnje stanje), kao što je to slučaj kod kripto transakcija. MetaMask, jedan od popularnijih kripto novčanika uveo je dodatne bezbednosne mere.

Naime, u saradnji sa Blockaid-om, razvijen je sistem alarmiranja koji simulira transakciju, prepoznaje potencijalne pretnje i sprečava prevare. Nova funkcionalnost pokrivaće mreže Linea, BNB Smart Chain, Polygon, Arbitrum, Optimism i Avalanche.

Detaljnije sa objave kompanije na mreži Iks…

Velika pobeda za kripto bezbednost

Kad su u sprezi tehnologija i finansije, postoji zainteresovanost kriminalaca za razne vrste zloupotreba. Jedan od vidova sajberkriminala je “ransomware”. Kriminalci, naime, ukradu osetljive podatke, a zatim prete da će ih pustiti u javnost ako oštećeni ne pristane da plati traženu sumu.

Jedan od najvećih poduhvata ove vrste, LockBit, zauvek je zaustavljen zahvaljujući združenoj operaciji nekoliko međunarodnih policijskih organizacija, kao i specijalizovanih službi Nemačke, Britanije, Amerike, Francuske, Japana, Švajcarske, Kanade, Australije, Švedske, Holandije i Finske…

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *