Blog

Kripto petak #19: Kina i Rusija spremaju svoje digitalne valute

02.07.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U 19. izdanju Kripto petka saznajte kako teku pripreme digitalnih državnih valuta u Rusiji i Kini, nova dešavanja u Salvadoru, potencijalnom ulasku Soros Fund Management-a u kripto i još mnogo toga!


Kina i Rusija spremaju digitalnu valutu

Ruska centralna banka objavila je spisak od 12 banaka koje će učestvovati u testiranju digitalne rublje. Naravno, na spisku su sve sami giganti kao što su Sberbank, VTB, Alfa Bank, Gazprombank…

Za sada nisu poznati tehnički detalji, na kojoj mreži će biti zasnovana digitalna rublja, ali prototip je najavljen već za decembar ove godine, sa prvim javnim testiranjem zakazanim za 2022. 

Kinezi sa druge strane, već su ušli u test-fazu digitalnog juana. Pekinški metro u saradnji sa ICBC (industrijska i privredna banka Kine), a preko aplikacije za telefon, omogućio upotrebu digitalnog juana kao sredstva plaćanja voznih karata. Digitalni juan je već u opticaju nekoliko meseci, a u Pekingu su lutrijom podeljene početne sume. Ovo je znak postepenog ulaska državne digitalne valute u masovnu upotrebu. 

Detaljnije, na ovom linku…

Kriptorudari u Kini plaču, a gejmeri se raduju

Pojedini izveštaji kažu da kriptorudari u Kini rasprodaju opremu u staro gvožđe. Mnogi rudari su preselili svoje firme u strane zemlje. No, posredi su velike operacije koje su mogle da priušte tako nešto. Mali i srednji rudari, pak, koji nisu u mogućnosti da napuste Kinu primorani su da prodaju polovnu opremu. Naravno, zbog toga što su rudarske jedinice preplavile tržište, cene su naglo pale, uprkos odluci proizvođača da se solidariše sa rudarima i obustavi prodaju nove linije kompleta za rudarenje.

No, kad jednom smrkne, drugom svane. 

Istovremeno, na tržištu su se pojavile grafičke kartice luksuznijih cenovnih razreda. Inače, ako niste ispratili situaciju, rudari već godinama kupuju najbolje grafičke, pa je već dugo nestašica. Da se razumemo, trka rudara i gejmera oko grafičkih kartica je poprimila tolike razmere da je nVidia morala da obeća kontingent za igrače. Ne samo da su podelili proizvodnju na “rudarske kartice” i ostale, već su na karticama namenjenim igračima ugradili limitere za hašrejt. 

Elem, gejmerima se trenutno ne savetuje da kupuju polovne grafičke koje su nikle na tajvanskom tržištu, ali sve mi se čini da će im malo odahnuti…

Doznajte za koliko se prodaju polovne kartice na Tajvanu…

Salvador deli građanima bitkoine, ali…

Dok stručnjaci, ekonomisti, konsultanti, zabrinuti kapitalisti i drugi dušebrižnici prete da se ovo sa odlukom države Salvador da uvede bitkoin (BTC) kao zvaničnu valutu neće dobro završiti, vlasti su objavili nameru da svakom građaninu izdaju kriptovalute u vrednosti od 30 američkih dolara.

Naravno, distribucija će se obaviti preko zvanične aplikacije Chivo koja će da funkcionište kao digitalni novčanik. No, kako ministar finansija objavljuje, predviđeno je da se ova skromna suma koristi za plaćanja, a ne za pretvaranje u dolare.

Za građane koji nemaju pametni telefon, predviđeno je otvaranje 200 punktova na kojima će Chivo moći da se koristi u kiosku poput bankomata. Aplikacija će imati dve verzije, jednu za biznis (B2B) i drugu za građane (B2C).

O zvaničnim procenama ovih mera, pročitajte više ovde…

Soros Fund Management odobrio trgovinu bitkoinima

Ovo je toliko udarna vest da su je svi mediji koji se bave kriptovalutama preneli iako se ama baš ništa ne zna u detalje.

Naime, Soros Fund Management je odobrio svojim agentima da trguju bitkoinima. Kaže se da je ova vest potvrđena, te da je odobrenje došlo od Don Ficpatrik, finansijske čarobnice i šefice investicija ove firme.

Nama je Soros sinonim za Fond za Otvoreno Drušvo, ali Soros Fund Managemet je jedna od najuticajnijih firmi i autoritet na polju investicija. Njihove investicije pokrivaju transportnu industriju, energiju, maloprodaju, finansijske i još neke industrije. S obzirom na to da se uvek mešaju u nove poduhvate – oni su jedna od organizacija iza uspeha Ilona Maska – ovaj potez, da njihovi trgovci mogu da mešetare bitkoinima, zaista nosi značajnu težinu.

TheStreet je prvi pustio vest…

Novosti iz sveta NFT-a

Dobro došli u naš blok NFT vesti! Počinjemo sa Kejti Peri. Ekscentrična pevačica lansira svoje tokene za fanove, a investirala je i u Theta Labs, blokčejn mrežu za distribuciju videa. Naravno, Kejtin NFT će biti lansiran preko platforme Theta i obeležavaće značajne događaje iz karijere gospojice Peri. Slavna pevačica je izjavila da je radoznala da uđe u svet digitalnih kolekcionarskih predmeta. 

Cela vest nalazi se ovde…

Sotheby’s prodao internet za 5.4 miliona dolara

NFT se obično vezuje za umetnike, vizuelce ili muzičare, ali ovaj put zvezda aukcije bio je gospodin Tim Berners-Li, naučnik i izumitelj najpopularnijeg internetskog sistema WWW.

Izumitelj je, naime, ponudio na aukciju izvorni kod za WWW-servis, naravno tokenizovan kao NFT. Aukcijska kuća Sotheby’s organizovala je nadmetanje, a primljene su 51 ponude. Nepoznati kolekcionar otkupio je NFT za 5.4 miliona dolara, ali njegovo ime nije obznanjeno. Postoji i glasina da je kod kupljen kriptovalutom, ali Sotheby’s to nije potvrdio. 

Prihod će biti upotrebljen za razne dobrotvorne inicijative koje je pokrenula Berners-Lijeva porodica.

Evo šta kaže o tome CoinDesk…

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *