Blog

Kripto petak #191: Hakovanje SEC-a, rekordna klađenja na Trampa, potencijalno nadmašivanje Ethereuma od strane Solane i nove šifre u platnom prometu Republike Srbije

18.10.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka, donosimo vam detalje o hakovanju društvenih mreža SEC-a, klađenjima na političke ishode, nove regulative za digitalnu imovinu i nekretnine, kao i analizu mogućnosti da Solana prevaziđe Ethereum.

FBI hapsi osobu odgovornu za hakovanje naloga SEC-a i lažne objave o Bitcoin ETF-u

Eric Council Jr., optužen za hakovanje naloga U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), postao je glavni akter velike pravne drame nakon što je njegov potez izazvao privremeni skok cene bitcoina objavom lažne vesti o odobrenju spot bitcoin ETF-ova. Incident koji se dogodio u januaru doveo je do trenutnog povećanja vrednosti bitcoina za više od $1,000. Ovo hapšenje postavlja pitanja o sigurnosti online platformi i uticaju društvenih medija na tržišne cene, naglašavajući ranjivost finansijskih institucija na digitalne napade koji mogu imati ozbiljne finansijske posledice.

Pročitajte više

Novi veliki igrač na Polymarketu stavlja milione na Trumpovu pobjedu

Na platformama online klađenja, posebno na političke događaje, pojavio se novi značajan igrač. Trejder poznat pod pseudonimom Theo4 uložio je preko 12 miliona dolara na Polymarket platformi, kroz prognozu na ishod američkih predsedničkih izbora 2024. godine. S obzirom na veličinu i frekvenciju uloga, Theo4 demonstrira kako individualni igrači mogu potencijalno uticati na percepciju tržišnih šansi i samim tim na budućnost. Ova vrsta aktivnosti može imati šire implikacije ne samo za tržište klađenja već i za političku analizu uoči izbora.

Pročitajte više

Nova pravila za digitalnu imovinu i nekretnine u Srbiji

Uvođenjem šifri 229 i 230 u platni sistem Srbije, postavljen je novi regulatorni okvir za transakcije povezane sa digitalnom imovinom i prometom nekretnina. Cilj ovih šifri je da unaprede transparentnost i efikasnost u ovim oblastima, a takođe da olakšaju kontrolu i borbu protiv pranja novca. Sa šifrom 229, sada se preciznije prati promet digitalnih valuta i tokena, dok šifra 230 omogućava bolje razgraničavanje plaćanja povezanih sa nekretninama. Ove promene su korak ka profesionalizaciji tržišta i pružaju jasniji okvir za sve učesnike.

Pročitajte više

Solana vs. Ethereum: Tehnološka trka za dominaciju u Web3

Debata između Solana i Ethereum blockchaina se intenzivira kako Solana nastavlja da pokazuje impresivne performanse u pogledu brzina i troškova. Sa gotovo dvostruko više mjesečnih aktivnih adresa od Ethereum-a, Solana izaziva dugogodišnjeg lidera u kaegoriji pametnih ugovora. Predstojeće nadogradnje kao što je Firedancer mogu dodatno poboljšati skalabilnost i performanse Solane, potencijalno dovodeći do tzv. „flippeninga“ gde bi Solana mogla prevazići Ethereum po tržišnoj kapitalizaciji. Ove dinamike ukazuju na moguću promenu u dominaciji na tržištu Web3 aplikacija

Pročitajte više

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor