Blog

Kripto petak #39: Pikanterije iz Tarantino NFT kolekcije, mišljenje direktora Binance berze o kripto regulativi i nova radna mesta sa platama u kriptovalutama

19.11.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka jedna od glavnih tema je NFT tržište koje ne menja pravac trenda, saznajte šta „CZ“ Binance misli o kripto regulativama, koje su konekcije kripta i Afričkog kontinenta i koji bejzbol klub isplaćuje svoje igrače u Bitcoin- u.

 

Australijski bejzbol klub nudi plate u bitkoinima

Sport i kripto sve češće idu zajedno. Osim kolekcionarskih NFT-a ili loyalty tokena pojavio se i prvi klub koji je ponudio igračima i zaposlenima isplatu u – bitkonima. Svaki igrač i zaposleni u klubu moći će, po želji, da platu i bonuse primi u australijskim dolarima ili kriptovaluti. 

Osim toga, klub je otvoren za uplate u bitkoinima za potrebe sponzorske podrške, prodaju suvenira, ali i koncesije za prodaju grickalica na stadionu. Za te svrhe, klub je angažovao “glavnog bitkoindžiju” (chief Bitcoin officer) koji će se starati o konverziji kriptovalute u australijske dolare. Klub je čak istakao da su spremni da prime uplate i vrše isplate svota delom u kešu, delom u bitkoinima. Ako neko, na primer, želi da mu plata bude 10% u BTC, a ostatak u dolarima, to im je skroz okej. Na upućene kritike, uprava odgovara da je u današnje vreme platni promet sasvim jednostavan i brz čak i za kriptovalute, te da će se vrednost bitkoina za potrebe plaćanja meriti u odnosu na aktuelnu tržišnu cenu.

Detaljnije prenosi ABC News

 

Nigerijski klaud Nigerijcima!

Blokčejn mreža za cloud computing, Cudos, stupila je u partnerstvo sa poljoprivrednom fintech kompanijom Tingo sa ciljem da smanji tzv. Poverty premium za Nigerijce. Ovim se još jednom pokazuje ogroman potencijal koji “crni kontinent” ima za blokčejn i srodne tehnologije. Možda niste znali, ali Nigerija je drugo najveće tržište za bitkoine posle Amerike.

Poverty premium je termin koji označava sve one skuplje tarife, strožije uslove i generalno finansijska opterećenja kojima su izloženi siromašni. Znate ono, siromah nema da uplati postpejd, pa mora da na parče kupuje skuplje pripejd opcije. Ili ono, zbog straha banke da neće moći da naplati dug, nezaposleni ili oni malog prihoda moraju da plate veće obezbeđenje kredita.

Partnerstvo firmi Cudos i Tingo donelo bi mogućnost da nigerijski farmeri budu deo cloud computing mreže putem mobilnih telefona, što bi im donelo opciju da zarađuju CUDOS tokene preko pametnih uređaja. Osim toga otvorila bi se mogućnost da Tingo ponudi razvojne kredite sa jednocifrenim kamatama, umesto dosadašnjih 25% na mikrokredite. Nigerijski instituti i univerziteti, dobili bi pristup boljim i jeftinijim rešenjima, jer CUDOS bi osim tokena bila mreža koja putem pametnih ugovora donosi cloud computing klijentima. Cilj je ne samo da se ojača položaj farmera koji preko Tingove virtuelne pijace prodaju svoje proizvode, već i da se uspori napuštanje sela i migracija u gradove, što dodatno osiromašuje stanovništvo.

Detaljnije iz zajedničke izjave za javnost…

 

Direktor berze Binance objavio spisak fundamentalnih kriptoprava

Binance je, kao jedna od najvećih kriptoberzi, podlegao pritisku vlasti i promenio je procedure iz područja know-your-customer (KYC). Posredi je regulatorna praksa koja zahteva da korisnici prilože dokaz o identitetu kako bi mogli da učestvuju u transakcijama vezanim za kripto. Premda je u pitanju mera koja je uperena protiv pranja novca, finansiranja terorizma i drugih zloupotreba, takođe se radi o meri koja ukida određena prava na privatnost, zbog čega Binance reportira gubitak od 3% ukupnog broja korisnika. No, ipak su pristali na KYC procedure da bi ostali zvanična berzanska instutucija. 

No, direktor Binance-a, Žao Čangpeng istovremeno je objavio spisak prava koja naziva fundamentalnim, a odnosi se na zahteva da svi imaju jednake mogućnosti pristupa finansijskim alatima kao što su kriptotehnologije.

“Kao velika i značajna kompanija, pregovaramo sa mnogim regulatornim telima širom sveta. Budući da je posredi nova industrija, želimo da sa regulatornim telima podelimo naše uvide, kao i iskustva iz neposrednog rada sa klijentima. Ovim spiskom fundamentalnih prava na kripto želimo da još jednom poručimo kako svetskim vladama, tako i našim korisnicima šta je naš stav po ovom pitanju”, rekao je Žao u intervjuu za Bloomberg News.

Vest smo preneli sa portala Straits Times…

 

Miramax protiv Tarantina u sporu oko NFT-zbirke

Kventin Tarantino, poznati režiser, ranije ovog meseca najavio je prodaju zbirke “Tarantino NFT Collection”. U zbirci se nalaze pikantni komadi koji bi veoma zanimali ne samo Tarantinove fanove, već i filmofile, te kolekcionare filmskih kurioziteta. Naime, u paketu su originalna prva ruka scenarija za “Pulp Fiction”, nikad objavljeni Tarantinovi komentari.

Miramax, kompanija koja poseduje prava na film “Pulp Fiction” čim je doznala za ovu zbirku, podigla je tužbu protiv slavnog režisera, tražeći da obustavi aukciju. Naravno, pravna zavrzlama je u tome što Miramax ima ugovor o autorskim pravima koji, istina, pokriva široki spektar punomoćja nad živim izvođenjima, muzičkom pratnjom filma, te pravo nad eventualnim spinof-projektima. Tarantinov advokat, pak, ukazuje na činjenicu da NFT nije predviđen ugovorom, te da je rukom ispisan scenario ostao u Tarantinovom vlasništvu.

Biće ovo zanimljivo suđenje, ne samo zbog toga što učestvuju veliki igrači, već i zbog toga što bi u američkom sudstvu, koje se zasniva na sudskoj praksi (precedentima), odluke koje sud donese u ovom slučaju, mogle odrediti sudbinu autorskih prava u vezi sa svim budućim NFT projektima i njihovim pravnim bitkama…

Opširnije na portalu Complex…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *