Blog

Kripto petak #42: CIA radi na kripto projektima, VISA deli kripto savete, Australija izbacuje nacionalnu digitalnu valutu

10.12.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka pročitajte više o kripto projektima koje sprema CIA, kako Visa pomaže partnerima da shvate kriptovalute, kada možemo da očekujemo nacionalnu digitalnu valutu Austarlije i kakve novosti Ubisoft sprema za nas.

CIA, snajka, CIA!

Direktor američke obaveštajne službe, CIA, gospodin Viljem Berns priznao je da se agencija koju vodi bavi kriptovalutama. Štaviše, izgleda da je posredi – nekoliko – različitih projekata. Ispostavlja se da ovi projekti nisu njegovo “čedo”, već ih je nasledio od prethodnice, Đine Haspel koja je “zakotrljala lopticu” CIA-inog interesovanja za kripto. Osim toga, izgleda da Agencija služi drugim ograncima vlasti SAD kao stručnjak za ove tehnologije. Navedene izjave zabeležio je Wall Street Journal na događaju koji su organizovali. 

Zanimanje Agencije za kriptovalute, naravno, pretežno je bezbednosnog karaktera. Berns je komentarisao da trenutno proučavaju uticaje i posledice koje kriptovalute mogu imati na državu. Posebno ih zanima sajber-kriminal, te povezanost kriptovaluta i ransomware napada. 

Twitter se zapalio komentarima, pošalicama i mimovima na temu CIA i njihovog zanimanja za kriptovalute, počev od: “Zar je neko sumnjao?” do obnovljenih glasina da je Satoši Nakamoto, tvorac bitkoina, zapravo CIA.

Pročitajte i šta na sve ovo kaže VICE…

 

VISA gazi sve dublje u vode kriptovaluta

Gigant u svetu finansijskih usluga, Visa odlučila je da ispuni svoje obećanje i zagazi još dublje u svet kriptovaluta. Naravno, nisu jedina kompanija koja je već sad prepoznala da kripto polako prelazi u sve veći fokus, pa se i oni bore za svoj deo kolača. Zanimljivo je da su nastupili sa savetodavnom uslugom koja će – ni manje ni više – “pomoći partnerima da se snađu u novoj eri (!) tokova novca”.

Posredi je usluga namenjena bankama i drugim partnerima Visa-e, potkrepljena studijom čije su rezultate objavili, koja bi trebalo da pomogne tradicionalnim finasijskim institucijama da prošire ponudu u pravcu – kriptovaluta.

Naime, rezultati istraživanja pokazali su da oko 40% korisnika želi da promeni svoju banku i zameni je onom koja bi pružala razne vrste kripto-proizvoda. Recimo, veliko zanimanje vlada za kreditne i platne kartice koje bi bile povezane sa e-novčanicima.

Osim savetovanja o tome kako da stupe u svet kriptovaluta, Visa nudi i konsultacije u vezi sa NFT projektima.

Detaljnije o istraživanju, iz zvaničnog izveštaja…

 

Australijska centralna banka rešena da uvede CBDC

Australija se pojavljuje u vestima kao prilično konzervativna i vrlo stroga u raznim oblastima. Zanimljiva i onako sponatno irelevantna činjenica: novčanicu od pedeset australijskih dolara nazivaju “ananas”. Elem, začudila me je vest, pa vam je prenosim kao kuriozitet. Australijska centralna banka, Reserve Bank of Australia (RBA), objavila je izveštaj da je prilično zadovoljna proučavanjem kriptotehnologija, te smatra da bi digitalna valuta značajno pomogla prilikom upravljanja sindiciranim kreditima. To vam je ono kad veliki broj zajmodavaca učestvuje u kreditu jer je suma prevelika da je podnese samo jedna institucija.

Posle godinu dana proučavanja, zaključili su da je tokenizovani kredit na Ethereumu nešto što im se dopada, u smislu da bi smanjilo rizike i troškove finansiranja, kliringa i upravljanja ovim kreditima. Za sada ne pominju digitalnu valutu koju bi koristila i fizička lica. Na projektu su učestvovali Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank, Perpetual i ConsenSys, uz savetovanje sa King & Wood Mallesons. 

Vest prenosi Rojters…

 

Quo vadis, Ubisoft?

Priznajem, naslov je malko dramatičan, ali takvo im je i stanje u kompaniji. Ovaj gigant računarskih igara (Assassin’s Creed, Ghost Recon, Rainbow Six…) potresaju skandali u vezi sa endemskim problemima seksizma, rasizma, mobinga i drugih optužbi. Elem, kao i svaki gigant ne mogu da se zaustave dok se ili sasvim ne oporave ili sasvim ne sroljaju. Tek, najnovija vest nevezana za toksične uslove u kompaniji, dolazi iz sfere NFT-a. Naime, objavili su lansiranje Ubisoft Quartz – platforme za NFT-ove koji zapravo mogu da se koriste u AAA igrama. Osim što su kolekcionarski predmeti, zapravo su i korisni, a kako objava ističe, takođe su i “energy efficient”, šta god to značilo.

Naravno, NFT će se na ovoj novoj platformi nazivati Digits, kako bi se dodatno razgraničili od “paorskih”, običnih NFT tokena. E, sad, ruku na srce posredi i jeste obećanje mnogo moćnije upotrebe tokena od običnog kolekcionarstva. Naime, Ubisoft-ovi Digits biće, na primer, vozila, oružje, oprema. Osim što je svaki predmet jedinstven, te nezavistan od Ubisoft-a (igrač ima poptuno vlastništvo, dokazano tokenom na blokčejnu na decentralizovanoj platformi, te svoje kolekcionarske predmete mogu prodavati, trampiti i sl), takođe je i – upotrebljiv. 

Daleko smo još od toga da jedan token predstavlja razne predmete u konkretnoj igri (npr. prevozno sredstvo je u jednoj igri pegaz, a u drugoj luksuzni automobil), ali svejedno lepo je biti u mogućnosti kao vlasnik NFT-a, pardon Digits-a da uvezete predmet u igru. Iako je posredi igriva kozmetika (tzv. “skin”), to jest, funkcionanost predmeta nije drugačija, već samo izgled, u svetu igara stil znači. Hoću da kažem, možda za nekog ne predstavlja ništa “uau”, ali za gejmere jeste značajan korak napred u važnosti i korisnosti NFT-a.

Više o Ubisoft Quartz možete pročitati u članku… 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *