Blog

Kripto petak #44: NFT dostupni na Metamask-u, integracija Opere i Polygon blokčejna, El Salvador dokupio 21 Bitcoin i Kina izdaje svoj NFT

24.12.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka pročitajte o NFT adaptaciji popularnog novčanika Metamask, koji blokčejn će podržati Opera pretraživač, kad je najbolje vreme za kupovinu Bitcoin- a prema predsedniku El Salvadora i kakve novosti Kina sprema za kripto industriju.

kripto vesti

MetaMask dobija podršku za NFT

Zvanični tvit ekipe iz MetaMask-a najavljuje da će osim novčanika za kriptovalute, postati i skladište za vaše digitalne umetnine. Dakle, uskoro ćemo moći da držimo NFT-ove i u novčaniku kojem se pristupa iz Chrome ekstenzije.

Mobilna aplikacija ovog novčanika već ima tu mogućnost, radi se na tome da NFT-ovi budu dostupni i vidljivi i iz ekstenzije. Za sada je u ponudi integracija sa platformom OpenSea. Ova vest je važna za produženje ludila oko NFT-a, budući da ovaj novčanik za tokene zasnovane na mreži ethereum koristi preko 21 milion korisnika.

Pobednički tvit ima i kratak video trejler…

 

Poligonalna Opera

Uvek sam sa podozrenjem gledao na korisnike web-browsera Opera. Kapiram, Chrome je užas, Firefox je naizmenično kul i užas, ali Opera, nekako. Štajaznam. Deluje mi kao ona vrsta ljudi koji naprosto moraju da se razlikuju od drugih po svaku cenu.

Šalu na stranu, Opera, jedan je od pregledača koji imaju niz ugrađenih funkcionalnosti, pa tako ne iznenađuje vest da će se uskoro integrisati sa platformom Polygon (znamo je po njihovom tokenu MATIC). Šta sad ta integracija znači? Pa, korisnici će moći, direktno iz Opere, tamo negde na proleće sledeće godine, da pristupe bilo kojoj od preko 3000 decentralizovanih aplikacija na mreži Polygon. Opera će takođe imati ugrađeni novčanik u kome ćete moći da čuvate MATIC.

Evo šta kažu iz Opere…

 

Kupovina Bitcoina u 21:21:21

Znate ono, poklope se kazaljke, neko misli na vas. Čudo je ljudski um, voli da traži neke poveznice, šablone, da prepozna sličnosti i da ih proglasi srodnostima. Na primer, neko nešto priča, u tom trenutku zazvoni telefon, “eto vidiš, istina”, kao da se telefon oglasio u znak slaganja.

Slično se dogodilo u El Salvadoru. Predsednik Bukele probudio se jednog dana i shvatio da će uskoro biti dvadest prvi dan, poslednjeg meseca dvadeset prve godine u dvadeset prvom veku. Osvrnuo se oko sebe, ugledao mapu svoje male, ali ponosne nezavisne, štaviše, prkosne, države i povikao: “Površina El Salvadora je 21.000 kvadratnih kilometara. Bitkoini imaju maksimalni opticaj od 21 milion novčića. Slučajnost?! Ne bih rekao!!!”

U to ime, država je kupila 21 BTC (izašlo ih oko milon dolara). 

Ako mislite da lažem, pogledajte predsednikov tvit…

 

Komunistička partija Kine podržava NFT

Okej, okej, pazi ovamo. Ako ovo nije trolovanje, ne znam šta jeste. Dakle, svesni ste da su Kinezi stegli obruč oko imperialističkog kapitalističkog greha pod imenom kriptotehnolgoije. Zabranili su rudarenje, proterali menjačnice, u vestima ne sme ni da se pomene NFT (novinari su ih prekrstili u “digitalne zbirke” ili “digitalno kolekcionarstvo”). 

Xinhua, medijska agencija Komunističke partije Kine objavilo je da će se uskoro u ponudi naći zbirka NFT-ova, koja je deo – metaverzuma. Bum! 

Okej, nije ništa neobično da medijska kuća objavi svoje NFT zbirke. Ali u svetlu kineskog pogroma svega što ima veze sa kriptotehnologijama, ovo je stvarno neočekivan obrt. A to nije sve. Zbirka, koja sadrži pretežno reporterske fotografije, namenjen je – pazi sad – promociji usvajanja kriptotehnologija uopšte, a posebno NFT-a. 

Naravno, zbirka će biti dostupna besplatno, za slučaj da ste pomisili da će KP Kine dopustiti da se oko ovih NFT-ova razvije špekulativna berza. Za sada se ne zna na kojoj platformi će biti objavljene (puštanje u promet je zakazano za danas), ali je gotovo izvesno da to neće biti ethereum ili neka druga “zapadnjačka” blokčejn-mreža.

Vest je na kineskom, ali su NFT-ovi prikazani kao sličice, za one koji žele da vide šta to Xinhua objavljuje…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *