Blog

Migracija MATIC-a na POL: Sve što treba da znate

27.08.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Važna napomena za korisnike ECD Wallet-a

✅Migracija je uspešno kompletirana. Sve funkcionalnosti su na raspolaganju.✅

Zvanična obaveštenja: Polygon Technology,Polygon dokumentacija

Poligon mreža, jedna od vodećih platformi za skaliranje Ethereum blockchaina, sprema se za značajnu promenu koja će uticati na sve korisnike MATIC tokena.

Četvrtog septembra 2024. godine MATIC token će biti migriran u novi POL token. Ova migracija je deo šireg plana unapređenja mreže pod nazivom Polygon 2.0, koji ima za cilj da poveća skalabilnost, sigurnost i interoperabilnost Poligon ekosistema.

MATIC je postao jedan od ključnih tokena u Ethereum ekosistemu jer pomaže rešavanju problema skalabilnosti i visokih troškova transakcija. Migracija na POL token je prirodni sledeći korak u evoluciji mreže, dizajniran da dodatno osnaži njenu poziciju na tržištu i unapredi korisničko iskustvo.

Takođe, važno je napomenuti da tokom ove promene može doći do promena u korisničkom interfejsu kripto platformi, poput promene simbola tokena sa MATIC na POL. Ovo su očekivane promene i korisnici ne treba da se brinu.

Šta donosi ova promena i koje su nove mogućnosti?

Migracija MATIC-a na POL token donosi brojne nove mogućnosti za korisnike Poligona. POL token, kao ključni deo Polygon 2.0 vizije, omogućava decentralizovanije i efikasnije upravljanje mrežom, dok istovremeno poboljšava skalabilnost zahvaljujući implementaciji ZK-rollup tehnologije. Ovo znači da će transakcije na mreži biti brže, jeftinije i sigurnije, što otvara nove prilike za razvoj decentralizovanih aplikacija (dApps) i drugih blockchain rešenja.

Zašto je došlo do ove promene i zašto je dobra?

Promena je rezultat potrebe za unapređenjem mreže kako bi mogla da odgovori na sve veće zahteve kripto industrije. Polygon 2.0 je osmišljen da mreži donese novu arhitekturu koja omogućava neograničenu skalabilnost i bolju likvidnost, što će Poligon učiniti još konkurentnijim u sektoru Ethereum Layer 2 rešenja.

Implementacija ZK-rollup tehnologije ne samo da povećava skalabilnost, već omogućava i značajno smanjenje troškova transakcija, što je posebno važno za korisnike koji često koriste mrežu. Ovo unapređenje omogućava obradu hiljada transakcija po sekundi, što donosi veći nivo efikasnosti i privlači razvojne timove koji traže platformu sa brzim transakcijama i niskim naknadama.

Ova migracija je takođe važna jer donosi novi nivo sigurnosti i decentralizacije, osiguravajući da mreža ostane relevantna i efikasna u godinama koje dolaze.

Šta vlasnici MATIC-a na ECD Wallet-u treba da urade?

Korisnici koji drže MATIC na ECD Wallet-u za sada ne moraju da preduzmu nikakve korake tokom ove migracije, a ECD će vas obavestiti o statusu na vrhu ovog teksta i kroz servisne informacije.

Relevantna informacija za ECD infrastrukturu od strane Fireblocks partnera.

Fireblocks

Planirano je da ECD automatski obavi migraciju za sve korisnike, tako da će na vašem walletu MATIC tokeni biti zamenjeni POL tokenima u odnosu 1:1. Nakon što se migracija završi, moći ćete da nastavite sa korišćenjem svog ECD Wallet-a kao i do sada, samo što ćete umesto MATIC-a imati POL na svom nalogu.

Oni koji koriste ECD menjačnicu za kupovinu ili prodaju MATIC-a, od trenutka kada se migracija desi, moći će da trguju POL tokenom umesto MATIC-a.

ECD će vas obavestiti o završenoj migraciji

ECD će obavestiti sve korisnike o statusu i uspešnom kompletiranju migracije.Ukoliko dođe do bilo kakve pauze u trgovanju, deponovanju ili slanju MATIC-a/POL-a tokom perioda migracije, bićete pravovremeno informisani kako biste mogli da planirate svoje transakcije. Naš cilj je da ceo proces prođe što glatko i bez problema za sve korisnike.

Šta bi trebalo da urade oni koji ne drže MATIC na ECD Wallet-u?

Za korisnike koji drže MATIC na drugim berzama, većina berzi će obaviti migraciju za njih, slično kao i ECD. Ako stejkujete, odonsno držite MATIC na PoS Polygon blokčejnu, ne treba da uradite ništa. Ako držite MATIC na zk ili Ethereumu migracija je neophodna.

Izvor: polygon.technology

Međutim, ukoliko korisnici drže MATIC na privatnim novčanicima, kao što su MetaMask ili Trust Wallet, moraće sami da preduzmu korake za migraciju. Detaljna uputstva o tome kako izvršiti migraciju MATIC-a na POL su dostupna ovde.

Korisnička podrška

Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa migracijom, ECD korisnička podrška vam stoji na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte putem broja telefona 069 2200230 ili putem kontakt forme i rado ćemo vam pomoći.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor