Blog

Skriveni troškovi – da li postoje i u svetu kriptovaluta?!

27.10.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Zanimljivosti

Svi smo se pre ili kasnije susreli na neki način sa neplaniranim troškovima kada je reč o finansijskim uslugama. Neki put jednostavno nismo pročitali sva sitna slova nekog ugovora, a neki put ti troškovi uopšte i nisu dokumentovani. Ovi skriveni troškovi su upravo ono što ćemo u nastavku teksta analizirati. U bankarskom i tradicionalnom finansijskom sistemu ima veoma puno slučajeva raznih skrivenih troškova, ali skriveni troškovi nažalost nisu izuzetak ni u svetu kriptovaluta. Koji su najčešći skriveni troškovi sa kojima ste se možda već susreli kada je u pitanju korišćenje kriptovaluta?

Network fees

Za početak, imamo proviziju mreže (network fee). Ovaj trošak se javlja pri korišćenju gotovo svih kriptovaluta i najviše zavisi od zauzetosti mreže prilikom slanja kripto transakcije. Bez obzira na to da li je transakcija koju šaljete mala ili velika, network fee će Vam biti isit, izuzev ukoliko šaljete tokene na nekoj mreži tada je cena takve transakcije nešto veća. Iako je ovaj trošak za neke kriptovalute potpuno zanemarljiv, bitno je napomenuti da pri korišćenju najpopularnijih kriptovaluta u trenucima zagušenja ovaj trošak može dostići i nekoliko desetina dolara.

Za vreme Bitkoinovog ATH krajem 2017. godine provizija mreže je dostigla neverovatnih 55 dolara po transakciji. Ovo je jedan od razloga za nastanak Bitkoin keša. O ovoj kriptovaluti možete pročitati više na sledećem linku. U zadnjih 6 meseci network fee za Bitkoin se kreće između jednog i šest dolara. Za Ethereum ovaj trošak u jednom trenutku dostigao čak 14 dolara, što u svakom slučaju nije zanemarljivo.

Skriveni troškovi - Network Fee

Network fee za ETH i BTC u zadnjih 6 meseci izvor: bitinfocharts

Skriveni troškovi novčanika

U zadnjih nekoliko meseci je postao trend da Vam novčanik(wallet) koji koristite nudi opciju da zarađujete kamatu na sredstva koja držite (ukoliko je u pitanju hot wallet). Najpopularniji primeri ovakvih novčanika su Celsius, BlockFi i Crypto.com. Iako je ovaj trendu u punom zamahu i dalje postoje novčanici koji naplaćuju određeni fee za korišćenje kako bi se programerima isplatilo da novčanik(wallet) dorađuju i ažuriraju. Trošak novčanika je nešto najsličnije trošku održavanju računa u banci. Ovi novčanici se mogu preuzeti potpuno besplatno. Troškovi novčanika su tipično veoma mali (oko 0.001%), ali se svakako mogu izbeći korišćenjem open source alternativa koje ne sadrže nikakve troškove poput Bitcoin Coreza BTC ili MyEtherWallet za ETH.

Skriveni troškovi - Bitcoin Core

Izgled Bitcoin Core novčanika

Skriveni troškovi i provizije na menjačnicama

Menjačnice umeju da budu pune skrivenih i poluskrivenih troškova koji korisnicima zadaju glavobolje kada pokušavaju da ih sve sračunaju. Uzećemo primer jedne od najpopularnijih svetskih menjačnica i pokazaćemo Vam sa kakvim se sve troškovima možete susresti prilikom njenog korišćenja.

Ukoliko se odlučite za korišćenje instant kupovine koja je primamljiva za nove korisnike zbog svoje jednostavnosti, tu Vas čeka fee od preko 7%.

CEX instant kupovina uz pomoć VISA ili Mastercard kartice

  • Naručeno BTC: $1.000
  • Po ceni od: $13.019,09
  • Poslato: 0.0714 BTC
  • $13.019,09 * 0.0714 = $929,56

Ova računica govori da smo za 1.000 dolara dobili 929.56 dolara u bitkoinu, odnosno da je nešto više od 70 dolara bila provizija ove menjačnice.
Kada prebacimo u dinare po srednjem kursu Narodne Banke Srbije računica govori da smo za 99.475,00 dinara u bitkoinu platili 7.005,00 dinara. U ovu računicu treba dodatno uračunati konverzija dinara u dolare prilikom kupovine, kao i trošak prispeća transakcije iz inostranstva u slučaju prodaje, koja je u našem testiranju iznosila dodatnih 1,5%, ali pre svega zavisi od banke koju koristite za kupovinu.

Ukoliko planirate da koristite CEX-ovu platformu za trejding, tu su troškovi malo manji, ali je proces kupovine znatno komplikovaniji za početnike. U ovom slučaju čekaju Vas sledeći troškovi:

  • Deposit fee 2.99%
  • Taker fee: 0.25% / Maker fee 0.16% (pri svakom trejdu)
  • Withdrawal fee: 1.8 – 3% + $3.80 (+ 1.2% provizija za MasterCard korisnike)
  • BTC withdrawal fee: 0.0005 BTC 
  • Trošak priliva iz inostranstva: ~ 1.5% (zavisi od banke)

Ovakva struktura provizija nije jedinstvena samo za CEX i ne kažemo da ovakve platforme ne treba koristiti. Sve one imaju određene pogodnosti koje odgovaraju njihovom ciljnom tržištu, u suprotnom ne bi bile toliko popularne. Potrebno je sagledati sve aspekte nekog servisa pre korišćenja jer je upravo to najbolji način da se izbegnu neželjeni nameti.

Kako stvari stoje na ECD-u?

Jasno nam je da ovakvi sistemi korisnicima mogu biti veoma konfuzni i upravo zato smo se fokusirali da napravimo sistem koji će biti jeftiniji, lakši za korišćenje i transparentniji. Ako pogledamo proces kupovine na ECD platformi možemo uočiti da nema puno računanja. Najveća provizija je 4.95% dok je najmanja 3.95% i zavisi od aktivnosti i prometa korisnika. Možete pročitati više o novom sistemu nagrađivanja ovde.

Kada dobijete garantovanu cenu za prodaju vaše kriptovalute znate da ćete baš taj iznos videti na svom bankovnom računu bez dodatnih provizija banke, a prilikom kupovine vam je zagarantovan broj novčića koje ćete dobiti. Uz to, prilikom kupovine kriptovaluta, Vi unosite adresu vašeg novčanika i koini “ležu” na adresu po uspešno obavljenoj transakciji što znači da nemate troškove povlačenja sredstava u vidu withdrawal fee-ja i network fee-ja.

Ukoliko se odlučite za kupovinu preko ECD-a, na platformu se možete prijaviti ili registrovati pomoću ovog linka.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *