Blog

Stablecoins, sa posebnim osvrtom na TETHER

18.05.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Projekti

Šta su stablecoin-i?

Stablecoin-i su tipovi kriptovaluta dizajnirani pre svega da održavaju stabilnu tržišnu vrednost.
Prepoznatljivi su po tome što su vezani za nešto što ima relativno stabilnu cenu. Oni mogu biti vezani za FIAT valute poput američkog dolara ili pak za druge kriptovalute, kao i za zlato i druge plemenite metale.

Glavne karakteristike stablecoin-a su da teže tome da budu globalno prihvatljive valute koje nisu vezane za centralnu banku i da su vrednosno prilično stabilni.
Iz dana u dan pojavljuju se novi projekti koji lansiraju svoje stablecoin-e, pa tako od 2019. ovaj tip digitalnih valuta dostiže sve veću popularnost u kripto prostoru.

Vrste stablecoin-a

Trenutno postoje tri vrste, a to su: Fiat pegged stablecoin, Asset backed stablecoin i Cryptocurrency-collateralized stablecoin.

Fiat pegged stablecoin

Ovo je najčešći tip. Kod ovog tipa novčići su vezani za američki dolar, evro ili neku drugu FIAT valutu. Izdavalac bi trebalo da ukupnu protivrednost novčića u FIAT valuti drži u svom privatnom trezoru ili već na nekom drugom mestu. Sama lokacija čuvanja FIAT valute nije toliko bitna koliko je bitna razmera količine FIAT valute i izdate količine konrektne digitalne valute, stablecoina-a. Najčešće se teži razmeri 1:1. Taj odnos, omogućuje da cena jednog digitalnog novčića odražava vrednost jedne FIAT valute. Ili bi barem tako trebalo da bude.

Najpoznatiji novčići ovog tipa su: Tether, USDCoin, TrueUSD i Paxos.

Asset backed stablecoin

Kod ove vrste stablecoin-a vrednost novčića je vezana za cenu neke robe.
Primer asset-backed stablecoin-a je Digix Gold Token (DGX) čija je vrednost vezana za vrednost jednog grama zlata. Zlato koje bi trebalo da bude 100% pokriće ovog tokena je čuvano u privatnim trezorima u Singapuru.

Cryptocurrency-collateralized stablecoins

Ova vrsta stablecoin-a koristi kriptovalute kao kolateral da bi osigurali stabilnost cene novčića.
Najpoznatiji novčić ove vrste je Maker’s Dai (DAI). DAI je decentralizovan, kriptovalutama podržan novčić, koji održava svoju vrednost koristeći smart contract-e (pametne ugovore) koji deluju kao odgovor na promene tržišne dinamike tako što automatski kupuju ili prodaju kriptovalute kao što su ETH i MKR. Time održavaju stabilnu vrednost DAI-a.

Još jedna od prednosti ovog tipa stablecoin-a je ta sto su zahvaljujući blockchain tehnologiji sve transakcije u potpunosti transparentne.

Zašta su pogodni stablecoin-i?

Stablecoin-i su sigurna zona za sve korisnike koji žele da smanje rizik neizvesnosti kretanja cena kriptovaluta ili onih koji nisu sigurni u pravac kretanja konkretnih cena. Rast ili pad. Stablecoin-i nam omogućavaju da brzo i lako zamenimo svoje kriptovalute za stablecoine-e. Ako na primer trgujemo na berzi, dobra stvar se ogleda u tome što ovakva konverzija može biti jeftinija ili brža u odnosu na menjanje kriptovaluta direktno za FIAT valute.

Zamislite situaciju gde vrednost BTC, a samim tim i većine kriptovaluta, drastično pada. U tom slučaju ćemo tražiti da prodamo naš bitcoin i pređemo, barem i kratkoročno, u posed neke stabilnije kriptovalute. Trenutno u kripto prostoru ne postoji ništa stabilnije od upravo stablecoin-a.

Takođe, trejderi ih često koriste da bi na brz i efikasan način prebacili svoja sredstva sa jedne platforme na drugu.
Postoje mnoge berze koje ne podržavaju trgovinu FIAT valutama. U tim slučajevima trgovina stablecoin-ima se javlja kao jedina i sjajna alternativa.

Pored navedenih pogodnosti koje stablecoin-i pružaju svojim korisnicima, oni zbog svoje cenovne stabilnosti imaju potencijal da se koriste i za trgovinu robom i uslugama. Do sada se taj segment upotrebne vrednosti nije previše razvio.

Kada su nastali?

Prvi stablecoin BitUSD je pušten u promet 21. jula 2014. On je prvi stablecoin izbačen na BitShares-ovom blockchain-u od strane dve bitne ličnosti iz sveta kriptovaluta Dan Larimera (osnivača EOS-a) i Charles Hoskinsona (Osnivača Cardana).
BitUSD je prvi stablecoin koji pripada vrsti Cryptocurrency-collateralized stablecoins i on je podržan BitShares-ovim glavnim tokenom – BTS. Nažalost pri kraju 2018. godine BitUSD je izgubio svoju jednakost sa dolarom i njegova vrednost se trenutno održava na 80 centi.

Tether

Tether je prvi i najpoznatiji Fiat pegged stablecoin. On je lansiran u julu 2014. i prvobitno se zvao RealCoin, a u novembru 2014. je preimenovan u tether od strane Tether Limited (kompanije koja je odgovorna za održavanje rezervi u FIAT valuti).
Ljudi koji su pokrenuli USDT su dobro poznata imena u svetu kripta, Brock Pierce, Reeve Collins, Craig Sellars. Poslednji od njih je i bio gost na jednoj od konferencija u Beogradu posvećenih kriptovalutama 2018 u organizacija Bitcoin Asocijacije Srbije.

Tether Limited emituje sve tether-e koristeći samo Omni Layer protocol. To je protokol koji koristi bitcoin-ov blockchain, pa su stoga svi postojeći tether-i, uključujući i istoriju transakcija, javno vidljivi pomoću alata koj se pružaju na https://omniexplorer.info/.
Klikom na link možete videti kompletnu istoriju svih tether-ovih transakcija.

Od januara 2018. godine za USDT je omogućeno da bude i na Ethereum mreži kao ERC-20 token. Ubrzo nakon toga je postao vodeći ERC-20 token po trading volume-u.

Tether je Fiat pegged stablecoin što znači da je vrednost jednog tether-a vezana za vrednost jednog FIAT-a u odnosu 1:1.

Tether je izbacio čak 4 stablecoin-a, a to su:
• USDT (novčić vezan za cenu američkog dolara)
• EURT (novčić vezan za cenu evra)
• CNHT(novčić vezan za cenu kineskog juana)
• XAUT (jedan novčić predstavlja jednu finu uncu zlata).

Trenutno najpopularniji među njima je USDT, a za svaki izdati novčić kompanija garantuje da drži u svakom trenutku isto toliko dolara u bankama.
Klikom na link možete pratiti koliko FIAT valuti se u svakom trenutku nalazi u bankama.

Pored toga što je prvi USDT je i najpopularniji novčić, trenutno je rangiran na četvrtoj poziciji na CoinMarketCap-u po market cap-u, sa ukupnim obimom trgovine u poslednjih 24h od neverovatnih $51.823.885.821 USD (na dan objavljivanja).

Od 18.05.2020. godine USDT je dostupan za kupovinu i prodaju i na ECD platformi. ECD trenutno podržava transakacije samo putem ERC-20 protokola koji je inače dominantan kada su u pitanju tether transakcije.


Autor: Nikola Radojković

Comment section

1 comment on “Stablecoins, sa posebnim osvrtom na TETHER
  • Pokraj toa što e prv, USDT e i najpopularna parička, vo momentov e rangirana na četvrtoto mesto na CoinMarketCap , so vkupen obem na trguvanje vo poslednite 24 casa od neverojatni 51.823.885.821 USD na denot na objavuvanjeto. Od 18.05.2020 godina USDT e dostapen za kupuvanje i prodavanje i na ECD platformata, ECD momentalno podržuva transakcii samo preku ERC-20 protokolot koj e inaku dominantet koga se vo prašanje tether transakciite.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *