Blog

Upotreba blockchain-a (II deo): Primene širom sveta – Logistika i zdravstvo

14.09.2022. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Vodiči

U prethodnom delu ovog mini-serijala koji možete pročitati na našem blogu predstavili smo vam neke od istaknutih primera primene blockchain tehnologije u svetu bankarstva i finansija.

Kao što smo najavili, ovog puta se bavimo industrijama koje na prvi pogled možda ne biste povezali sa blockchain-om, ali njegovo prisustvo je i te kako vidljivo – logistika i zdravstvo.

Logistika i lanci snabdevanja

Transport, snabdevanje i srodne industrije možda nisu toliko u fokusu javnosti, ali nesumnjivo imaju veliki značaj za našu svakodnevicu. Širom sveta kompanije sve češće posežu za novim tehnološkim rešenjima tražeći načine za rešavanje različitih izazova sa kojima se suočavaju.

Jedan od primera primene blockchain-a u sferi logistike jeTradeLens. Ranije pomenuti IBM je bio uključen u razvoj i ove platforme zajedno sa GTD Solution Inc. U pitanju je otvorena i neutralna platforma lanca za snabdevanje zasnovana na blockchain tehnologiji. Sistem je baziran na efikasnom deljenju informacija i saradnji u lancima snabdevanja, čime se smanjuje “trenje” pri trgovini i olakšavaju procesi na globalnom nivou.

Od osnivanja 2018, ova platforma se proširila širom sveta i do sada su zabeležiliviše od 922 miliona događaja, odnosno više od 20 miliona transportnih kontejnera. Neke od kompanija koje su takođe ostvarile partnerstva sa IBM-om sa sličnim ciljevima su Walmart i Unilever.

I jedan od globalnih lidera u pružanju usluga revizije i poreskog savetovanja Ernst & Young upustio se u rešavanje srodnih problema. Njihov EY OpsChain Supply Chain Manager razvijen u saradnji sa Polygon mrežom usmeren je na rešavanje prepreka duž lanaca snabdevanja, kombinujući praćenje proizvoda sa upravljanjem zalihama.

Blockchain je sve prisutniji i u prehrambenoj industriji. Švajcarski gigantNestle je u partnerstvu sa organizacijom Rainforest Alliance uključio svoj brend kafe Zoegas u Food Trust blockchain nezaobilaznog IBM-a. Cilj je praćenje porekla zrna u cilju pospešivanja održive proizvodnje, a ovaj projekat nije usamljen – i druge kompanije su posvećene sličnoj misiji, a verovatno najbolji primer je Starbucks koristi Microsoft Azure kako bi korisnicima približio proces od proizvodnje do isporuke korisnicima.


Izvor: Forbes.com

Održivost i etička prozivodnja hrane su jedan od trendova koji uključuje prisustvo blockchain-a kao osnovu. Tri kompanije bazirane na ovoj tehnologiji – Mojix, Wholechain i Tag one – našle su se među12 nagrađenih u okviru prvog takmičenja Food Traceability Challenge koje je 2021. organizovala Američka uprava za hranu i lekove.

Neke od njihovih najznačajnijih aktivnosti uključuju pojednostavljenje i digitalizaciju automatizacije lanca snabdevanja, praćenje procesa, kao i smanjenje regulatornog i pravnog rizika putem rešenja zasnovanih na blockchain tehnologiji.

Ipak, i druge industrije sve češće koriste benefite koje blockchain pruža. Čuveni francuski proizvođač automobilaReno grupa u saradnji sa nekoliko drugih kompanija uključujući, ponovo, IBM, kreirala je rešenje koje bi trebalo da pomogne evropskoj automobilskoj industriji da prati i sertifikuje usaglašenost komponenti vozila, od dizajna do proizvodnje.

Zdravstvo 

Kao što smo i ranije pisali, zdravstvo ima brojnih izazova sa kojima blockchain može da pomogne, a jedan od najznačajnijih je upravljanje podacima.

Jedna od poznatijih kompanija koje su među prvima prepoznale potencijal ove tehnologije je Philips. Oni su još 2016. kreirali “Blockchain laboratoriju” u cilju da istraže načine na koje zdravstvena industrija može da ima korist od novih mogućnosti.


Izvor: Codemotion.com

Sve je više softvera i platformi koje se hvataju u koštac sa obradom podataka u zdravstu – Akiri Switch je softverski definisana mreža (SDN) i bezbedni protokol za routingzdravstvenih podataka. To obuhvata spektar zdravstvenih i medicinskih informacija, uključujući njihovu bezbednost, identifikaciju, autentifikaciju, usklađenost i analitiku. Prema informacijama na njihovom sajtu, mreža je već dobila investiciju od 10 miliona dolara.

Sličnim izazovima bavi se iMedicalchain. Ova platforma koristi blockchain tehnologiju za kreiranje elektronskog zdravstvenog kartona fokusiranog na korisnika uz održavanje jedinstvene verzije podataka korisnika.

Cilj Medicalchain-a je da omogući korisniku da zdravstvenim radnicima pruži pristup svojim ličnim zdravstvenim podacima, a potom beleži interakcije sa ovim podacima na proverljiv, transparentan i bezbedan način.Pored podataka, neke od kompanija koriste blockhain tehnologiju da se bave i drugim izazovima.Blockpharma razvija rešenje za praćenje lekova u cilju sprečavanja falsifikovanja, dokEmbleemaradi na platformi namenjenoj praćenju razvoja lekova.

Mnoge kompanije u sferi farmacije imaju projekte koji su i dalje u fazi razvoja, te verujemo da se tek očekuje granjanje primena blockchain-a u zdravstvu.

 

U trećem i poslednjem delu našeg mini-serijala očekuju vas neki od zanimljivih primera veze tehnologije i sistema u javnom sektoru, zato nastavite da pratite naš blog.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *