Blog

Rešena misterija – Kako da pronađete skriveni Bitcoin Whitepaper na Apple uređajima?

12.04.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

U aprilu 2023. godine otkriveno je da se Bitcoin Whitepaper, koji je napisao misteriozni Satoši Nakamoto, nalazi na svakoj novijoj verziji operativnog sistema Apple Mac računara.

Trag koji je vodio do Bitcoin Whitepaper- a pojavio se na računaru korisnika dok je pokušavao da skenira dokument bežičnim skenerom. Pojavio se uređaj pod nazivom „Virtual scanner II“ koji ranije nije viđen. Virtual scanner II je pokazao fotografiju, ali kada se format promeni sa „Fotografija“ na „Dokument“, na ekranu se pojavio Bitcoin Whitepaper.

Nakon ovog otkrića, ljudi koji koriste Mac testirali su ovu funkcionalnost i BTC Whitepaper se nalazio na svakom računaru.
Bitcoin Whitepaper se nalazi u svakoj verziji macOS-a od Mojave (10.14.0) do trenutne verzije Ventura (13.3).

Smatra se da je Bitcoin Whitepaper verovatno bio „samo zgodan, lagani PDF sa više stranica koji je poslužio za potrebe testiranja u programiranju i da nikada nije trebalo bude vidljiv krajnjim korisnicima“.

Ukoliko želite da proverite da li se Bitcoin Whitepaper nalazi na vašem MacOS uređaju, pratite uputstva sa linka.

Još uvek nije poznato zašto se Bitcoin beli papir nalazi na MacOS uređajima, ali svakako je izazvao radoznalost među mnogima u kripto zajednici. Neki su spekulisali da Apple verovatno ima veliki broj zaposlenih koji su pristalice Bitcoin-a, dok drugi veruju da je ovo igra slučaja i da je Bitcoin Whitepaper korišćen kao probni dokument za potrebe testiranja.

Bez obzira na razlog, činjenica da je Bitcoin Whitepaper godinama bio skriven u MacOS-u, a da niko nije primetio, svedoči o pažnji inženjera i programera posvećenoj detaljima u Apple-u, a takođe je i podsetnik na večitu misteriju koja prati pravi identitet Satošija Nakamota i poreklo Bitcoina.

Izvor: waxy.org

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper ima samo 9 strana, odnosno 8, jer su na poslednjoj samo reference. Deluje neverovatno da nešto tako kratko može biti toliko revolucionarno. Da bi se razumelo kako Bitcoin funkcioniše, potrebno je određeno tehničko znanje, ali daleko od toga da morate da budete doktor nauka.

Da biste razumeli zašto je važan, potreban vam je otvoren um i dovoljno vremena. Međutim, jednom kada razumete ideju na kojoj se zasniva Bitcoin, shvatićete benefite kriptovaluta, potencijal blokčejna i raznovrsne načine na koje ova tehnologija teži da poboljša finansijsku industriju.

Šta to Bitcoin menja? Pa praktično sve…

Prevedena verzija Bitkoin Whitepaper-a dostupna je na Bitcoin Whitepaper – srpski prevod.

Što se tiče budućnosti Whitepaper-a u okviru MacOS-a, ostaje da vidimo da li će se Apple oglasiti, a s obzirom na pažnju koju je ovo otkriće dobilo, moglo bi da izazove dodatno interesovanje za Bitcoin i kriptovalute među Apple korisnicima koji ranije nisu bili svesni njegovog postojanja.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *