Blog

Tokenizacija imovine – Primeri u svetu i najveći projekti

13.08.2024. / Autor: ECD / Kategorija: Blockchain

Spajanje  tradicionalnih finansija i decentralizovanih finansija (DeFi) postaje sve značajnija, a jedan od ključnih razvoja u ovom prostoru je tokenizacija imovine (Real World Asset).

RWA se odnosi na imovinu kao što su nekretnine, robe i finansijski instrumenti koji su predstavljeni digitalno na blokčejnu.

Šta je RWA?

RWA je u suštini fizička imovina koja postoji u stvarnom svetu, ali je tokenizovana kako bi se njome trgovalo i upravljalo na blokčejnu. Ovaj proces tokenizacije uključuje kreiranje digitalnih tokena koji predstavljaju vlasništvo ili udeo u fizičkoj imovini. Ovm tokenima može se trgovati i upravljati efikasnije nego tradicionalnim sredstvima, a blokčejn im pruža potrebnu podlogu za verodostojnost i pravičnost.

RWA i DeFi: Generisanje dodatnih prihoda kroz tradicionalne investicije

Jedna od najperspektivnijih primena RWA je ni manje ni više nego dodatna zarada, odnosno generisanje prihoda kombinacijom tradicionalnih investicija i decentralizovanih finansija. Tokenizacijom imovine kao što su nekretnine ili obveznice, investitori mogu zaraditi prihod na isti način kao što bi to činili kroz tradicionalne investicije, samo sa dodatnim prednostima blokčejn tehnologije, uključujući povećanu likvidnost, brže transakcije, niže naknade i moguće veću zaradu.

mirror.xyz

Tipovi RWA

  1. Nekretnine: Nekretnine se mogu tokenizovati, omogućavajući frakciono vlasništvo i lakši transfer vlasništva.
  2. Roba: Plemeniti metali kao što su zlato i srebro mogu biti predstavljeni kao tokeni, omogućavajući jednostavnije trgovanje, sigurnije i punopravnije vlasništvo.
  3. Finansijski instrumenti: Obveznice, akcije i druge hartije od vrednosti mogu se tokenizovati kako bi se olakšala trgovina i setlment.
  4. Umetnost i kolekcionarstvo: Vredni umetnički predmeti ili kolekcionarski predmeti mogu biti tokenizovani, čineći ih dostupnim širem krugu investitora. Tu u prvi plan dolazi svima poznat NFT koncept.

Pregled najpoznatijih i najboljih RWA kripto projekata

Tokenizacija imovine (RWA) donosi novu dimenziju u kripto prostor, omogućava efikasnije upravljanje i trgovinu tradicionalnom imovinom putem blokčejn tehnologije. U nastavku su neki od najistaknutijih RWA kripto projekata.

Celokupan sektor je ekspanzivan i svaki dan se stvaraju novi coini. Akuelnu listu RWA projekata možete pogledati na Coingecko ili Coinmarcketcap.

Chainlink

Chainlink je decentralizovana oracle mreža koja omogućava pametnim ugovorima na blokčejnu da sigurno komuniciraju sa spoljnim podacima. Njegova ključna uloga u povezivanju blokčejna sa stvarnim svetom čini ga vitalnim za tokenizaciju RWA, omogućavajući pristup neophodnim podacima za definisanje i upravljanje imovinom.

Ondo

Ondo Finance mogućava investitorima pristup tradicionalnim investicijama kao što su obveznice i nekretnine, ali u tokenizovanom obliku. Ondo sarađuje sa BlackRockom i olakšava investicije i pristup kapitalu.

MakerDAO

MakerDAO je poznat po svom stablecoinu DAI, koji je podržan raznom imovinom uključujući i RWA. Upotreba RWA kao kolaterala za DAI stabilizuje njegovu vrednost, pružajući sigurnost i stabilnost korisnicima platforme.

Aave

Aave je DeFi platforma za pozajmljivanje koja istražuje mogućnosti tokenizacije RWA kako bi diversifikovala imovinu dostupnu za pozajmljivanje i zajmoprimanje. Aave bi pružio korisnicima mogućnost da koriste tokenizovanu imovinu kao zalog za dobijanje kredita u kriptovalutama i obrnuto, kroz kripto moći će da učestvuju u vlasništvu nad imovinom.

Centrifuge

Centrifuge omogućava finansiranje faktura tako što ih pretvara u NFT-ove, pružajući likvidnost preduzećima. Ova inovacija omogućava brži pristup kapitalu za mala i srednja preduzeća koristeći svoje neplaćene fakture kao kolateral.

Maple Finance

Maple Finance je DeFi platforma za kreditiranje koja koristi tokenizovanu imovinu kao garanciju za pružanje kredita. Platforma omogućava zajmoprimcima da koriste RWA za osiguranje svojih pozajmica i tako smanjuje rizik za zajmodavce.

Realio

Realio je platforma za tokenizaciju nekretnina koja omogućava investitorima da kupuju, prodaju i upravljaju nekretninama putem blokčejna. Omogućava frakciono vlasništvo nad nekretninama, čineći ih pristupačnijim za male investitore.

ORAICHAIN

ORAICHAIN je decentralizovana oracle platforma koja pruža sigurne i tačne podatke za pametne ugovore na različitim blokčejn mrežama. Spaja blokčejn sa stvarnim izvorima podataka, olakšavajući tokenizaciju sredstava i obezbeđujući integritet. Sa skalabilnom infrastrukturom i decentralizovanim upravljačkim modelom, Orai nudi transparentnos sredstava.

Prednosti RWA tokena:

  • Veća likvidnost: Tokenizacija omogućava da se imovina deli na manje jedinice za trgovinu što bi poboljšalo likvidnost.
  • Frakciono vlasništvo: Investitori mogu posedovati frakcije visoko vredne imovine, čineći je dostupnijom.
  • Transparentnost i sigurnost: Blokčejn osigurava transparentan i nepromenljiv zapis o vlasništvu i transakcijama.
  • Smanjeni troškovi transakcija: Blokčejn tehnologija može pojednostaviti proces kupovine, prodaje i prenosa vlasništva, smanjujući posrednike i povezane troškove.

Tokenizacija imovine predstavlja značajan napredak u koegzistenciji tradicionalnih finansija sa decentralizovanim finansijama. Donošenjem opipljive imovine na blokčejn, RWA poboljšava likvidnost, pristupačnost i sigurnost, otvarajući put ka inkluzivnijem i efikasnijem finansijskom ekosistemu. Kako se tehnologija i regulatorni okviri razvijaju, RWA imaju potencijal da revolucioniraju način na koji trgujemo i upravljamo fizičkom imovinom.

Ova vertikala ima ogroman potencijal, s obzirom na veliko tržište tradicionalnih finansija. Videli smo da većinski prostor zauzimaju  kreditni protokoli, svaki sa svojim specifičnim načinom rada. Iako RWA donose značajne prednosti kao što su diversifikacija portfolija i veći prinosi, rizik od neizvršenja obaveza, odnosno kako bi se distribuirao profit ostaje izazov koji još nije uspešno rešen.

Pored kreditnog tržišta, druga tržišta poput nekretnina ili umetničkih dela, takođe privlače pažnju. Digitalizacija ovakve imovine na blokčejnu omogućava frakcionisanje imovine, pružajući ljudima mogućnost deljenog udela u vlasništvu.

 

Autor bloga: Viktor Unginović, 

Argos Future Youtube: https://www.youtube.com/@AnarchoEconomy i https://www.youtube.com/@ArgosFuture
Argos Future X: https://x.com/ArgosFuture i https://x.com/Anarchoeconomy
Argos Future Website – https://argosfuture.com/

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor