Blog

Solana dobija sledeći ETF – Budite spremni za altcoin sezonu

16.07.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti



Solana je zabeležila izvanredan rast cene, broj korisnika i aktivnih aplikacija unazad godinu dana. Cena ovog altcoina skočila je sa 25$ na trenutnih 154$ što predstavlja rast od 516%. U ovom blogu obrađujemo ključne događaje koji su doprineli ovom rastu, da li će Solana dobiti ETF i na koji način to može biti pokretač skoka cene ostalih altcoina.

Ključni momenti za rast cene Solane

Saga mobilni telefon je pušten u prodaju

Solana je predstavila pametni telefon Saga koji je prethodne godine postao dostupan korisnicima koji su ga naručili. Ovaj uređaj ima za cilj da unapredi korišćenje kriptovaluta i decentralizovanih aplikacija, pružajući korisnicima sigurniji i pristupačniji način za upravljanje njihovim sredstvima.

Solana Labs pokreće Solang (Jul 2023.)

Solana Labs je lansirao Solang, kompajler koji omogućava developerima da koriste Solidity programski jezik za pametne ugovore na Solani. Ovo je značajan korak jer Solidity olakšava programerima iz Ethereum zajednice da prelaze na Solana mrežu bez potrebe za učenjem novog programskog jezika, čime se povećava privlačnost Solane za razvoj decentralizovanih aplikacija.

Solana Pay se integriše sa Shopify-jem (Avgust 2023.)

Solana Pay je postao dostupan milionima prodavaca kroz integraciju sa Shopify-jem. Ova integracija omogućava trgovcima da koriste Solana blokčejn za brze i jeftine transakcije, što dodatno povećava upotrebljivost i prihvatanje Solane u e-trgovini.

Visa koristi Solana blokčejn (Septembar 2023.)

Visa je proširila svoje usluge sa stablecoin transakcijama koristeći Solana blokčejn. Ova saradnja omogućava brže i efikasnije transakcije, što predstavlja značajno priznanje za tehničke mogućnosti Solane i njenu primenu u tradicionalnim finansijama.

Strah od likvidacije FTX-a (Septembar 2023.)

Cena Solane je doživela pad zbog straha da bi propala kripto berza FTX mogla prodati veliku količinu Solana tokena. Ipak, Solana se brzo oporavila zahvaljujući vernosti i poverenju svoje zajednice.

Saga mobilni telefon se rasprodao (Januar 2024.)

Saga telefoni su se rasprodali usred naleta trgovaca na Bonk (BONK) memecoin. Prodaji je doprinela promocija telefona koja je uključivala airdrop od 30 miliona Bonk tokena na svim Saga uređajima.

Solana preuzima vodeću ulogu u stablecoin transakcijama (Mart 2024.)

Solana je nadmašila Ethereum i postala blokčejn sa najvećim obimom stablecoin transakcija na nedeljnom nivou. Ovo je još jedan dokaz njene skalabilnosti i efikasnosti u transakcijama.

Fondovi podnose zahtev za Solana ETF (Jul 2024.)

21Shares i VanEck su podneli prijavu za Solana ETF, što ukazuje na sve veće interesovanje institucionalnih investitora za Solanu. Ovi ETF-ovi bi omogućili elegantniji pristup investiranju u Solanu za širi spektar investitora.

Solana uskoro dobija svoj ETF?

Nakon što su Bitcoin i Ethereum dobili svoje ETF-ove, neki fondovi su aplicirali i za Solanu. Ethereum ETF je bio prekretnica, ali Solana ETF će definitivno dodatno doprineti promeni percepcije ka altcoinima. Sve više kriptovaluta dobija interesovanje i priznanje tržišta, a Solana ETF predstavlja sledeći veliki korak u tom pravcu.

VanEck i 21Shares, dva velike firme za menadžment kapitala iz Amerike podnele su S-1 prijave u junu kako bi lansirali Solana ETF-ove na Cboe BZX berzi. Cboe je takođe podneo 19b-4 prijave Komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC) kako bi zatražio odobrenje za dodavanje ovih proizvoda. Nakon što SEC potvrdi prijem prijave, regulator ima 240 dana da odobri ili odbije proizvode.

Matthew Sigel, šef istraživanja u VanEck-u, izjavio je da je pravo vreme za odobrenje SOL ETF-ova s obzirom na to da je mreža decentralizovana kao Ethereum, koji će uskoro videti svoje ETF-ove na tržištu. Ova inicijativa otvara vrata za veću pristupačnost i ulaganja u Solana ekosistem.

Izvor: x.com

Šta je altsezona?

Bitcoin je nedavno ponovo dostigao i prestigao svoj istorijski maksimum, ali ostatak tržišta nije pratio taj rast i cene altcoina su još uvek niske. Ako se dominacija Bitcoina blago smanji, tržište altcoina će početi da buja. Ovo može da se desi ako u skorijoj budućnosti budu odobreni ETF-ovi za ETH i SOL, koji predstavljaju elegantan način za investiranje u ove inovativne tehnologije od strane američkog tržišta.

Altcoin season, ili „sezona altova“, je period visokih volatilnosti i izuzetno velikih profita za vlasnike altcoina. U kratkom vremenskom periodu (obično nekoliko nedelja ili meseci), cene altcoina (svi coini osim Bitcoina) naglo skaču dok investitori preusmeravaju svoj novac u njih.

Kada cene počnu da rastu, FOMO (fear of missing out) efekat počinje da deluje, izazivajući lavinu investicija koja podiže cene altcoina do astronomskih (i često precenjenih) visina na kratko vreme.

Investitori mogu ostvariti velike profite tokom Alt sezone ako uspeju da prodaju svoje altcoine pre nego što Alt sezona završi i cene se vrate na zemlju (kada se novac ponovo preusmeri u Bitcoin).

Izvor: tradingview.com

Šta uzrokuje Altsezonu?

Altsezona se obično dešava nakon što Bitcoin doživi eksponencijalni rast u ceni, nakon čega se konsoliduje i kreće bočno neko vreme. Ovo navodi investitore da traže unosnije prilike za ulaganje. Obično menjaju svoj Bitcoin za Ethereum i druge perspektivne altcoine, smanjujući ukupni tržišni udeo Bitcoina i izazivajući Altsezonu.

Međutim, to ne znači da kada cena Bitcoina pada, altcoini automatski rastu. U stvari, istorijski gledano, Bitcoin ima tendenciju da podiže altcoine kada raste i da ih povlači sa sobom nakon velikog pada, pri čemu su cene Bitcoina i altcoina često blisko povezane.

Novi altcoini na ECD menjačnici i ECD Walletu

ECD menjačnica prati kretanja na tržištu i pored najpoznatijih kriptovaluta kao što su Bitcoin, Tether i Litecoin, nedavno smo dodali i par altcoina koji su sve popularniji i deluju kao da imaju predispozicije da se zadrže na veoma turbulentnom kripto tržištu.

Solana (SOL): Poznata po svojoj skalabilnosti, brzini i niskim troškovima transakcija, Solana je privukla veliku pažnju investitora i korisnika.

Polkadot (DOT): Polkadot omogućava povezanost između različitih blokčejn protokola i aplikacija, što ga čini ključnim za budućnost decentralizovanih mreža.

Avalanche (AVAX): Avalanche je poznat po brzoj realizaciji transakcija i visokim bezbednosnim performansama, što ga čini atraktivnim za razvoj DeFi aplikacija.

Polygon (MATIC): Polygon je rešenje za skaliranje Ethereuma koje omogućava brze i jeftine transakcije, što ga čini idealnim za razvoj dApps i DeFi projekata.

Da li ste spremni za narednu altsezonu?

S obzirom na sve ove inovacije i razvoj događaja, Solana i drugi altcoini imaju potencijal da značajno porastu u vrednosti. ECD menjačnica je tu da vam omogući pristup ovim kriptovalutama i podrži vas u vašim investicionim odlukama.
Pratite najnovije trendove i budite deo inovativnog sveta kriptovaluta!

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor