Blog

6 grešaka koje ne želite da napravite u kriptu

27.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Blockchain

Jedna, ne tako stara, poslovica kaže: “Ljudski je grešiti, ali da biste STVARNO zabrljali, neophodan vam je računar”. Od samog početka, kripto svet muči rascepkanost, nedostatak sveobuhvatnih protokola, ali i nedostatak dobrog UI/UX-a kad su posredi blokčejn mreže i protokoli. Danas je svakako mnogo lakše snaći se, ali i dalje postoji mogućnost da napravite katastrofalnu grešku, a da toga ne budete ni svesni. Zato ćemo danas zajedno proći kroz neke koje mogu skupo da vas koštaju.

Pogrešna adresa

Ovo deluje kao trivijalna greška. Fali jedna brojka. Nije to ta adresa na koju ste želeli da pošaljete sredstva. Eh, šta ćete. Pa… u bilo kojem drugom sistemu finansija, storniranje transakcije je manje ili više bezbolno, ali svakako moguće. U kripto-svetu, nema toga. Bilo da adresa na koju šaljete postoji ili ne, kriptovaluta nestaje iz vašeg novčanika i odlazi – nepovratno. Budući da su adrese i dalje nizovi brojki i slova, teško je prepoznati da li je adresa ispravna, da li šaljete sredstva na istu platformu ili pokušavate da povežete babe i žabe. Postoje neki servisi koji mogu da vam pripomognu da se ova greška ne napravi ili bar ispravi, ali to je često skupo ili čak nemoguće.

Šta činiti: Tri puta meri, jednom seci. Znam da je stresno, ali proverite temeljno da li sredstva šaljete na pravu adresu, a to znači:

  1. Da li je adresa tačno ispisana, bez slovnih grešaka
  2. Da li je adresa na koju šaljete uopšte sposobna da primi sredstva (nalazi se na kompatibilnoj platformi). 

Pogrešna platforma

Opet, deluje kao da je posredi trivijalna greška. Ko je lud da šalje BTC na ETH adresu? Nije niko lud, ali greške poput ove se zaista dešavaju. Na primer, Avalanche blokčejn ima nekoliko mreža: X-chain, P-chain i C-chain. Kad se tome doda da je delimično kompatibilna sa mrežom Ethereum, te da se ERC-20 tokeni mogu “premostiti”, vrlo je lako napraviti grešku i pokušati prebacivanje tokena ili valuta sa jedne na “pogrešnu” mrežu i tako ih zanavek izgubiti. 

Srećom u konkretnom primeru berze i aplikacije mogu da imaju opciju da prepoznaju grešku, posebno ako se radi o greškama koje nastaju u okviru iste platforme. Na primer, “žonglirate” mreže u okviru iste platforme/mreže. Ali ako pokušavate da sredstva sa mreže Ethereum prebacite na Algorand direktno, verovatnije je da ste obradovali nekog na mreži Ethereum, nekog ko ima istu adresu kao i onu na Algorandu…

Šta činiti: Ponajpre, uvek se dobro raspitajte, istražite koja je tačna procedura prebacivanja sredstava. Da li je neophodno koristiti berzu ili neku DeFi aplikaciju, servis za “premošćavanje” ili nešto treće? Istražite i koji su koraci u slučaju greške. Neke platforme imaju delimičnu kompatibilnost, npr. ako grešku napravite slanjem sredstava sa Ethereuma na Polygon, manji je problem nego da ste ih poslali na Klatyn ili Algorand.

“Sva jaja u istoj korpi”

Ovo je više pitanje poslovne mudrosti, a manje konkretna pogreška, ali u kripto-svetu može skupo da košta. Držati ceo svoj kripto-kapital na jednom mestu nije naročito mudro, bez obzira na to koliko vam se čini profitablino. Deo volatilnosti na koji se manje obraća pažnja nije u fluktuaciji cena, već u stanju platformi, bilo da su posredi berze, štedionice ili DeFi aplikacije. 

Kao podvrsta u ovoj problematici posebno ste ranjivi ukoliko sredstva držite na nekoj od kastodijalnih platformi, to jest, ako je platforma takva da kriptovalute ne ostaju u vašem novčaniku već se deponuju. Razumljivo je da je tako nešto ponekad neizbežno, ali u tom slučaju je veoma važno da nisu sva sredstva na jednoj platformi.

Šta činiti: Diversifikacija portfolija nije samo investiciona strategija, već i jedna vrsta pametnog poslovanja, koje obezbeđuje da se izbegnu štete od držanja svih kripto sredstava na jednom mestu. Ako već morate da koristite kastodijalne servise, potrudite se da to nije jedina platforma koju koristite za sve svoje kriptovalute.

Davati svoja kriptosredstva (ili pristup) drugima da trguju

Dati nekom drugom da trguje umesto vas, deluje kao “pa nisam valjda lud”. Pa opet, često se dešava da neko “ima čoveka koji obrće kapital”. I zaista, mogu da zamislim da neko ima viška kapitala, ali nema vremena da sedi i proučava sve pojedinosti kripto tržišta. Zar nije bolje prepustiti trgovinu stručnjaku? Pa, ne baš. S obzirom na to da u kripto svetu nema tipičnih osiguranja kao u tradicionalnim finansijama. Brokerski ugovori su jedna stvar, ali prepustiti svoje kripto novčanike nekom drugom, potpuno je neodgovorno ponašanje, pa ne znam kakav da je “stručnjak” kome prepuštate svoj kriptonovac. Uostalom, ne biste dali pristup svojem tekućem računu tek bilo kome.

U tom smislu, možete da slobodno podelite svoju adresu, na kraju krajeva to je sasvim bezopasan, gotovo javan podatak. No, pristup je sasvim nešto drugo. Posebno se čuvajte prevaranata koji žele da dođu do vaših lozinki i “seed phrase” zaštita. Ne postoji tako nešto kao “daj mi pristup, vratiću ti ga”. Kripto svet je još uvek pomalo nalik na divlji zapad (u smislu pravne regulative i drugih sistema obezbeđenja), a znate da svaki pravi kauboj nikad ne deli svog konja i svoje pištolje. 

Šta činiti: Nikad, apsolutno nikad ne deliti svoje pristupne šifre drugima. Ne kažem da ne možete da sarađujete sa stručnjacima i savetnicima, ali ako su zaista legitimni brokeri, neće vam tražiti pristup, baš kao što nikom ne biste davali punomoćje za svoje tekuće i štedne račune.

Kupovati kriptovalute bez “cash out” strategije

Negde ste našli manje poznat kriptonovčić i sve sluti na 100x, “to the moon”. Istina u današnje vreme toga je sve manje, ali i dalje postoje kriptovalute koje obećavaju nagli porast vrednosti. Šta god da je posredi, prvo proverite na koji način možete da izvučete novac. Isto vredi i za razne airdrop-ove, poklone, primanje honorara u kriptovalutama i slične transakcije. Razvojni timovi kripto-igara, na primer, često će novac od izdavača dobijati u vidu valute na blokčejn platformi na kojoj operiše izdavač, investitor ili akcelerator. 

Sve je to super, ali istražite koji je vektor kojim ćete moći da ponuđenu kriptovalutu pretvorite u BTC, LTC ili nešto drugo što možete unovčiti, na primer, na ECD menjačnici. Imajte na umu da će vam za transakcije trebati i valuta za “gas fee”. Nema ništa gore nego kad vam sredstva stoje zatočena jer nemate dovoljno da platite taksu transakcije. Istražite dobro sve pojedinosti.

Šta činiti: “Sveta” skraćenica DYOR (Do Your Own Research) zaista zlata vredi. Lepo je to što nešto piše na sajtu ili što neko nešto kaže u video klipu na Jutjubu, ali u kripto svetu najvažnije je temeljno “uraditi domaći”, istražiti detaljno sve što vam je neophodno da bi investicija ili transakcija prošli bezbedno i bezbolno.

“All in”, igram na sve ili ništa

Za kraj, još jedan savet koji se čini očigledan, ali koga “ujede” investitorska buba teško da može odoleti. Vrlo često, a posebno ako vam se učini da se otvorila prilika, poželećete da svu svoju ušteđevinu uložite. Naprosto to nije pametno. Ne samo zato što će, daleko bilo, da vam propadne posao, već i zbog toga što su sredstva koja držite na jednom mestu svakako ranjiva za razne nepredviđene volatilnosti kripto tržišta. 

Problem sa “all in” pristupom je u tome što je veoma emotivan. U svakom poslovanju, a posebno berzanskom, a posebno posebno u kripto trgovini, neophodno je učiniti sve da se izbegnu emotivne reakcije. “All in” pristup vrlo brzo se pretvara u neodgovorno ponašanje. U tom smislu čuvajte se “leverage” opcija. Brze pozajmice koje mogu da unaprede vašu investicionu transakciju, takođe mogu da umnogostruče dugovanje ako investicija propadne. 

Šta činiti: Služite se pametnim strategijama koje isključuju emotivne reakcije. Planirajte pažljivo investicije, znajte koja su vam ograničenja, koja su sredstva koja “možete da izgubite” i posebno obratite pažnju na kritične trenutke kao što su početak trgovine ili trenutak kada posao krene naopako.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *