Blog

Da li smo na pragu rešenja najvećeg izazova za početnike u kriptu? Zašto je ERC-4337 važan

28.03.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Blockchain

Uprkos sve većem prihvatanju i usvajanju kriptovaluta, jedan od glavnih izazova sa kojim se korisnici sa manje iskustva suočavaju je njihova kompleksna priroda. 

Ono što se izdvaja kao jedna od najvećih prepreka je odgovornost koja je praktično u potpunosti u njihovim rukama neretko dovodi do gubitka kriptovaluta, a šteta je nekad nenadoknadiva.

[Pročitajte više o ovoj temi] – Potraga za bačenim hard diskom sa 8.000 BTC

Već smo pisali o načinima za čuvanje sigurnosnih reči, ali mnogi korisnici i dalje nisu spremni da se upuste u učenje i odustaju već na prvom koraku.

Ovo bi uskoro da se promeni zahvaljujući ERC-4337 standardu koji je implementiran na Ethereum blokčejnu u martu 2023. godine i ima potencijal da u velikoj meri ubrza masovnu adopciju kripta.

Šta je account abstraction?

Spajanje wallet-a i pametnih ugovora je tema kojom se zajednica bavi već godinama. Takozvana apstrakcija naloga, odnosno account abstraction koncept je u razvoju još od 2016, a Vitalik Buterin izneo je prve predloge u vezi sa novim ERC-4337 standardom još 2021.

Kako bismo bolje razumeli promenu koju ERC-4337 donosi, potrebno je da se osvrnemo na dosadašnju podelu Ethereum “naloga”.

Prvi tip je Externally-Owned Account (EOA), odnosno wallet poput Metamask-a koji bilo koji korisnik može da poseduje i kontroliše uz privatne i javne ključeve, dok je drugi Contract Account, tj. pametni ugovor na Ethereum mreži koji kontroliše kod.

Account abstraction predstavlja uvođenje tzv. pametnih naloga, odnosno wallet-a zasnovanih na pametnim ugovorima koje možete da programirate umesto standardnih wallet-a baziranih na ključevima. 

Ovo omogućava izuzetnu fleksibilnost i prilagođavanje potrebama korisnika kroz praktično neograničen niz podešavanja, što nije bilo moguće kod EOA.

Izvor: medium.com/coinmonks/account-abstraction

Verovatno najvažniji novitet koji ERC-4337 donosi je mogućnost za account recovery putem metoda koje korisnik izabere, kao što je slučaj kod npr. naloga na bankarskim aplikacijama, što znatno smanjuje mogućnost za gubitak digitalne imovine usled sopstvene greške.

To znači da bi briga o izgubljenim ključevima mogla da postane prošlost, jer će korisnici moći da postave 2FA koji će im omogućiti jednostavno vraćanje izgubljenih pristupnih podataka.

Kupovina i prodaja Ethereum (ETH) tokena dostupna je na ECD menjačnici i Wallet-u.

Koje dodatne mogućnosti postaju dostupne?

Iako su ovo značajne vesti koje bi mogle da olakšaju prve korake početnicima, ovakav stepen fleksibilnosti i mogućnost personalizacije tzv. pametnih naloga otvara brojne druge opcije od kojih će korist imati i napredniji korisnici. One variraju od jednostavnijeg regulisanja naknada do automatizacije plaćanja i mesečnih troškova.

Efikasnije transakcije – Tzv. transaction bundling će omogućiti korisnicima spajanje nekoliko akcija u cilju izbegavanja višestrukog plaćanja gas fee-ja. 

Plaćanje fee-ja drugim tokenima – Uz pametne naloge, biće moguće platiti gas korišćenjem bilo kog ERC20 tokena, pri čemu bi njihova konverzija u ETH bila praktično automatizovana zahvaljujući kodu. Takođe, developeri bi mogli da razviju novčanike koji omogućuju plaćanje fee-ja fiatom.

Plaćanje tuđeg fee-ja – Primera radi, decentralizovane aplikacije i vlasnici NFT kolekcija bi mogli da pokrivaju gas fee zarad lakšeg onboarding-a novih korisnika, naročito početnika koji dolaze iz Web 2.0 okruženja. Takođe, i pojedinci bi mogli da izaberu da plate fee umesto onoga ko im šalje tokene.

Podešavanje automatskog plaćanja – Korisnici će moći da podese npr. plaćanje pretplate na određene servise u redovnom intervalu kao što to već čine mnogi korisnici mBanking aplikacija i izbegnu ručne transakcije, ali i da izaberu DeFi ili NFT opcije čiju će kupovinu automatizovati. Ovo bi posebno moglo da bude značajno uz sve veću zastupljenost AI-ja.

Postavljanje limita za potrošnju – Ovo će omogućiti lakše praćenje troškova i podešavanje granica potrošnje za određeni period, npr. do kraja tekućeg meseca.

 Izbor više lica koja treba da potvrde transakciju – Za sve kojima je potrebna dodatna sigurnost naloga, ovo olakšava i deljenje pristupa sa drugima kako bi se izbegle nepredviđene oklonosti i pruža nadogradnju pomenutoj 2FA. Ovo bi bilo korisno i za kreiranje timskih wallet-a za korišćenje decentralizovanih aplikacija.

Kako se zajednica bude upoznavala sa mogućnostima koje apstrakcija naloga donosi, izvesno je da ćemo videti sve veći broj različitih primena ove vrste naloga.

Kao i kod ostalih unapređenja, biće potrebno vreme da se šira publika upozna sa značajem ERC-4337 i apstrakcije naloga. Ipak, nema sumnje da je u pitanju veliki korak na putu kripto revolucije koja uveliko traje.

 

Prijavite se na ECD Newsletter i ostanite u toku sa najnovijim poboljšanjima i inovacijama koje se dešavaju u kripto industriji.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *