Blog

Kako su propali LUNA i UST tokeni?

17.05.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Blockchain

Na već mračnom tržištu kriptovaluta kojim vlada “kripto-zima” dogodio se drastičan poremećaj vrednosti. Napadnut je i oboren UST/LUNA ekosistem, što je kroz talase panike i destabilizacije tržišta dovelo do pada cene bitkoina od oko 30%, a to je dodatno povuklo ka dnu i mnoge druge kriptovalute.

Šta se zapravo dogodilo?

Šta je Terra (LUNA)?

Terra je blokčejn osnovan 2018. godine sa posebnim fokusom na stabilne koine (stablecoins), novčiće čija je vrednost – tako bi bar trebalo biti – fiksna, vezana za vrednost američkog dolara. Iza blokčejna stoji Terraform Labs i njen direktor Kvon Do-hjung (Kwon Do-Hyung) poznatiji kao Do Kwon

Stabilni novčići dolaze u dve varijante, kolateralizovani, potkrepljeni drugom imovinom kao rezervom, te algoritamski koji se oslanjaju na dve valute koje podržavaju jedna drugu.

LUNA je governance token koji je uparen sa TerraUSD (UST). Princip održavanja vrednosti oslanja se na ideju da će automatizovani sistem stimulacije učesnika na tržištu regulisati stabilnost cene novčića i to na sledeći način. 

Kad vrednost UST novčića padne ispod jednog dolara, korisnici mogu da sprže (burn) jedan UST i dobiju LUNA token u vrednosti od 1$. Time automatski vrše tzv. arbitražnu trgovinu i zarade razliku, u ovom slučaju 0.1$. Isto tako ako vrednost UST novčića poraste preko jednog dolara, korisnici mogu da sprže LUNA token i opet zarade na razlici.

Dakle, za ravnotežu vrednosti USTa odgovornost je prebačena na tržište, to jest sve one koji drže LUNA i UST novčiće i žele da zarade na arbitraži. U teoriji, ako bi se naglo oborila vrednost USTa, tako da LUNA ne može da nadoknadi pad, to bi oborilo sistem. 

U praksi, upravo ovo se i dogodilo.

Redosled kobnih događaja

Neko je izbacio na tržište UST novčića u vrednosti od 84 miliona dolara. To je podstaklo razvojni tim da povuče 150 miliona dolara likvidnosti UST-a sa platforme Curve, decentralizovane berze specijalizovane za stabilne koine (stablecoins). Poplava UST-a na tržištima se nastavila i to je izazvalo grdna talasanja.

Za početak, pad UST-a na vrednost od 0.8$ prouzrokovala je da arbitražom korisnici mogu da zarade 0.2$ u LUNA novčićima. Ogromna količina ovakve ativnosti uzrokovala je destabilizaciju LUNA tokena što je opet potaklo tržište da izbace LUNA novčiće na tržište. Osim što je dovelo do pada vrednosti, prouzrokovalo je da su korisnici počeli da rade arbitražu i u kontra smeru, pržeći LUNA novčić da bi dobiti UST i tako je u svojevrsnoj “spirali smrti” ceo sistem kolabirao.

Tokom svega tri dana, vrednost je propala tri puta za 99% čime je LUNA dovedena do mizerne cene od 0.0028$.

Da bi usporili pad, razvojni tim je obustavio rad mreže. To je dovelo do skidanja LUNA novčića sa svih većih berzi, Binance, FTX, OKX i Coinbase prestali su da trguju ovim novčićem. Osim što je finansijski pogođena, Terraform Labs je dodatno kritikovana zbog lošeg upravljanja krizom, slabe komunikacije ka korisnicima. 

Da bi podržali svoj token, Terra je u jednom trenutku prodala oko 1.5 milijardi dolara u bitkoinima. Ova prodaja oborila je cenu, potakla druge da prodaju svoje bitkoine i tako je survala vrednost za 30%. Svi projekti čije cene zavise na nekih način ili su imali bitkoin kao tržišni indikator, takođe su propali.

Morate da razumete da je u svetu kriptovaluta volatilnost normalna, sad već prihvaćena i očekivana. No, u sred tog Divljeg Zapada decentralizovanih finansija, stabilni novčići su predstavljali oazu ravnoteže, sigurnu luku iz koje se može isploviti u nove finansijske pohode ili vratiti kako bi se stečena vrednost bar očuvala. 

Kad je UST kao stabilni novčić izgubio svoju vrednost, na tržištu je nastao strah i nepoverenje spram svih drugih stabilnih koina (stablecoins). Najviše je pretrpeo Tether (USDT) kao privatni stabilni novčić navodno u potpunosti potkrepljen stvarnom imovinom. 

Talas panike oborio je cenu novčića Tether na 95 centi. U tom trenutku, kompanija Tether Limited, reagovala je ispunivši obećanje da će isplatiti sve one koji nisu zadovoljni vrednošću novčića i otkupiti ih po ceni od 1$. Reagovali su sa preko 300 miliona dolara i vratili vrednost na stabilnu.

izvor: twitter.com

Ko je kriv?

Veoma je moguće da nikada nećemo saznati. Ali. Postoje neke teorije. Takođe se znaju činjenice koje ukazuju na određene krivce, uzročnike i odgovorna lica. Do Kvon je, naime, već duže vreme optuživan da je njegov ekosistem – obična Ponzi-prevara

Vrtoglavi uspeh projekta Terra doveo je do toga da se u kripto krugovima stručnjaka smatrao za pretendenta na Ethereumov tron. Do Kvon se, naravno, obogatio. I obahatio. Tviter je prepun njegovih svađa, prepucavanja i vređanja. Na sve one koji su kritikovali LUNA/UST, na sve one koji su dobronamerno ukazivali na propuste i slabosti, odgovarao je na isti način – “crkni sirotinjo”. No, posle izvesnog vremena, Do Kvon je počeo da napada i svoje tržišne konkurente, hvalisajući se da će ubiti ovaj ili onaj projekat, da će potopiti sve rivale.

Najjednostavnije rečeno, Do Kvon je izazvao internet, začikavajući i dobronamerne i zlonamerne kritičare. Čak je dobio poruku, primedbu, da svojim izjavama od sebe i svog projekta udaljava korisnike koji imaju sredstava da prihvate izazov. Osornost prema “spoljnim neprijateljima” još i može da se razume, ali napadanje onih koji su deo zajednice projekta Terra, zaista ničim ne može da se opravda.

Teoretičari zavere navode da je napad sprovela tajanstvena investiciona grupacija Citadel/Blackrock, drugi kažu da je međunarodni bankarski sistem reagovao iz straha od DeFi-ja, a tu su i dežurni krivci, ljudi-krabe, ljudi-gušteri, iluminati i sl.

izvor: coingape.com

Pre će biti da je posredi tvit poruka koja je razotkrila potencijalnu slabost algoritma, na koju je Do Kvon reagovao u svom uobičajenom maniru – “crkni sirotinjo”, pa je pojedinac ili grupa nezadovoljnih milijardera, naprosto iskoristila priliku.

No, moguće je da se nikada zaista neće otkriti pravi krivac, ili bar ko je odgovoran za napad, a kako u tom kutku sveta decentralizovanih finansija nema (i nadamo se neće biti) regulative, to su šanse da se ne ko zainteresuje da istraži ceo slučaj, vrlo male.

I šta ćemo sad?

Da li će se tržište oporaviti? Naravno da hoće. 

Da li će stabilni novčići prestati da postoje? Naravno da neće.

Neposredno su najviše pogođeni mali ulagači bez diversifikovanog portfolija. Tragične priče stižu sa svih strana, ali kao i uvek, posredi su investitori koji su uložili daleko više nego što su realno bili u stanju da priušte. Očekivali su da je stablecoin, pa… stabilan. Što je opomena za sve nas (i vas). 

Da li to znači da će algoritamske stabilne valute trpeti? Pa, verovatno će trebati dugo da se vrati poverenje u njih, ali ne verujem da će iščeznuti. Možda će im ovo biti opomena da slušaju zajednicu, testiraju bolje svoj proizvod. 

Da li će strah od novih krahova uvesti regulativu u DeFi? Pa, svakako će dati municiju onima koji se za to zalažu, ali teško da iko može da zaustavi progres. A DeFi je i dalje najavangardnija granica sveta finansija.

izvor: coinbase.com

Ono što bi moglo da se dogodi jeste da UST i slični projekti ipak dobiju neku vrstu rezeve, možda novi novčići neće biti u potpunosti kolateralizovani, ali bi projekti koji pokreću algoritamske novčiće mogli da počnu da drže izvesne rezerve u BTC-u.

Premda novo nije prvi krah algoritamskih novčića, uspeh USTa garantuje da će razvoj bezbednijih i boljih protokola da se ipak nastavi. Mogla bi da se ograniči količina USTa koji može da se izbaci na tržište, ili da se nalozi za prodaju grupišu pa da se puštaju onda kada likvidnost uparenog novčića može to da podnese.

Ono što je bilo obećanje slobode da LUNA i UST nemaju ograničenje na transakcije, pokazalo se upravo kao njihova kob.

A šta će biti sa Lunom?

Luna i dalje ima prilično veliki market cap, veliku cirkulaciju i zapravo infrastrukturu koja nije ruinirana. Potrajaće dok se ne vrati na cenu od jednog dolara, ali tehnologija koja stoji iza ovog projekta nije kompromitovana u potpunosti. 

Terraform Labs bi morao da pojača komunikaciju sa publikom, da ispravi nedostatke koji su doveli do obaranja. Neki čak predviđaju da bi moglo doći do ribrendinga, tj. da matična tehnologija algoritamskog novčića ostane, a da se lansira novi. Korisnici koji su pretrpeli gubitke bi dobili kompenzaciju u tom novom novčiću, ali kod tog plana opet je najkritičnije šta će Terraform Labs kao firma učiniti da povrati poverenje. 

Zaključak

Projekti koji naglo rastu uvek sobom nose niz problema. Tako je i u kripto-industriji. Jednog dana, čak će i Divlji Zapad decentralizovanih finansija biti stabilizovan. Nadamo se da to neće biti putem državne regulative, već kvalitetom ekosistema i neprobojnošću algoritama.

Do tada, uvek imajte na umu da je u svetu kriptovaluta sve vrlo novo, sve vrlo nestabilno, pa zahteva od korisnika, nas i vas, odgovorno ponašanje i finansijsku zrelost.

Prijavite se na ECD Newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim dešavanjima iz sveta kripta.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *