Blog

Najbolje investicije u 2023. godini – Zarada od x250 na ulog

09.01.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

Kako se zavesa 2023. godine spustila, vreme je da se osvrnemo na turbulentno ali i dalje najperspektivnije i najprofitabilnije tržište. Prethodne godine bili smo svedoci ne samo značajnih uspona i padova u vrednosti digitalnih valuta, već i ključnih regulatornih promena i tehnoloških inovacija koje su oblikovale industriju. U ovom blogu, fokusiraćemo se na par kriptovaluta koje su se istakle kao najbolje investicije, pružajući izuzetne prilike za profit, kao i na one koje su, nažalost, bile manje uspešne, služeći kao opomena o rizicima koje nosi ovo dinamično tržište.

Nakon Covid-a koji je sada uglavnom ostavljen u kolektivnom sećanju jedne generacije, vidimo globalni povratak normalnosti, a uz to i oživljavanje događaja koji se dešavaju uživo, a samim tim i dinamike u kripto zajednici. Ratni sukobi, neizvesna ekonomska budućnost vele sila i veštačka inteligencija predstavljali su neke od najistaknutijih tema u vestima ove godine, a radoznali se pitaju kako bi u kombinaciji sa blockchain tehnologijom mogli da promene svet.

2023. je bila godina koja je potvrdila da kripto tržište nije samo prolazni trend, već ozbiljan finansijski sektor sa ogromnim potencijalom za rast. Dok su neke kriptovalute ostvarile zavidne rezultate, druge su se suočile sa izazovima, uključujući regulatorne pritiske i promenljive tržišne uslove.

Naša „kripto zima“ je dugo trajala, a kriptovalute su se našle u vestima prilično često pod nešto negativnijim svetlom nego prethodnih godina.

Odlazi zima, duga i hladna

Ova kripto zima, iako verovatno neizbežna, sigurno je bila ubrzana neuspesima određenih pojedinaca koji su mislili da se ideja i tržišna privlačnost kriptovaluta mogu uspešno odvojiti od njihove tehnologije i ispravnog vođenja biznisa. Bojim se da to nije poslednji put da ćemo videti ovakvo ponašanje u ovoj industriji, ali nadamo se da je ovo pružilo konstruktivnu i poučnu lekciju za sve.

Pretpostavljamo da su isti ti negativni medijski naslovi, opravdan gnev i kritike delimično informisanih komentatora koji su usledili pronašli put i do samog vrha države jer vidimo da se regulatorno okruženje u kojem se naša industrija nalazi razvija, ponekad razumno, ponekad manje.

Srećom, neki od progresivnijih regulatora na svetu izgleda da prepoznaju da nisu sve kriptovalute jednake, čak i ako je to samo implicitno primećeno kroz određene razlike. Ovaj blog nije samo retrospektiva, već i vodič za buduće investitore koji žele da razumeju dinamiku kripto tržišta i kako da donose informisane odluke.

U kripto industriji uvek postoji prostor za iznenađenja i neočekivane uspehe

2023. godina je bila izuzetno dinamična za kripto tržište, sa značajnim usponima i padovima. Godina je počela snažno, sa velikim kriptovalutama koje su pokazale snažan rast, ali su usledile korekcije koje su izbrisale mnoge od tih dobitaka. Ključni događaji koji su oblikovali tržište uključuju bankrot par neveštih aktera koji su varali korisnike, presudu u slučaju SEC protiv Ripple-a i spekulacije o odobrenju Bitcoin spot ETF-a.

Kada slušamo o investiranju često nailazimo na skepticizam i tvrdnje da se bogatstvo preko noći u ovom, kao ni u jednom drugom sektoru ne može ostvariti. Međutim, 2023. godina je pokazala da iako kripto tržište nosi svoje rizike, postoji i realna šansa za izuzetno velike povrate investicija.

Coindesk index (CMI)

Uprkos izazovima, industrija je uspela da povrati zamah i dodala je preko 700 milijardi dolara svojoj tržišnoj kapitalizaciji, čineći 2023. uspešnom godinom.

1. BONK – oko 9600%
Bonk je memecoin na Solana blokčejnu koji je postao viralan, beležeći rast od preko 25,000% u jednom momentu godine. BONK se predstavlja kao „Doge coin naroda“ i prvobitno je lansiran kao besplatan airdrop za vlasnike Solane tokom Božića 2022. Od tada, BONK je dodat na najveće svetske berze, uključujući Coinbase i Binance, i ogromnim rastom u ceni je stvario veliki broj milionera.

BONK ima preko 110 integracija u DeFi, igrama, aplikacijama i berzama.

 

2. Injective – 2,923%
Injective je inovativna, decentralizovana i interoperabilna layer-one blockchain platforma namenjena za izgradnju moćnih DeFi aplikacija. Pruža plug-and-play finansijsku infrastrukturu koja omogućava svakom programeru da brzo i lako izgradi i pokrene robustne Web3 finansijske aplikacije.

Kompleksno objašnjenje Injective protokola donekle i objašnjava njegovu inovativnost, a samim trim i opravdava veliki skok u ceni. Interoperabilnost je bitna reč i vreme je da počnemo češće da je koristimo. To znači da na lak način može da se poveže na Cosmos, Binance Smart Chain, Ethereum, Solana, Polygon i druge mreže i time omogući spajanje različitih zajednica i neometano unakrsno korišćenje ekosistema i projekata.

INJ je izvorni utility token koji pokreće Injective protokol i njegov ekosistem, obavljajući različite funkcije kao što su upravljanje protokolom, Proof-of-Stake (PoS) održavanje, podsticaji za developere i učešće na glasanjima za bitne strateške odluke. Injective se ističe svojom sposobnošću da podrži napredne DeFi aplikacije, kao što su aplikacije za trejding, pozajmljivanje, oročenje i finansijske derivate.

Njegova sposobnost da brzo i jeftino obradi transakcije čini ga idealnim za pokretanje moćnih Web3 finansijskih aplikacija.

3. Kaspa – 2,198%
Kaspa (KAS) je kriptovaluta zasnovana na Kaspa blockchainu, koji je skalabilan i pogodan za razvoj decentralizovanih aplikacija. Koristi „Proof of Work“ protokol, omogućavajući rudarenje putem grafičkih kartica. Cilj Kaspe je da obezbedi brže transakcije i veću skalabilnost od drugih blockchaina.

Veliki broj Ethereum rudara je prešao na njeno održavanje i zbog toga je postala favorit među programerima i kompanijama za razvoj novih aplikacija i projekata.

 

 

4. Render – 1,051%
Render Token (RNDR) je utility token Render Network-a koji pruža usluge decentralizovanih GPU rešenja za renderovanje.

RNDR je ERC-20 token koji se koristi za plaćanje animacije, motion graphics i VFX renderovanja na Render Network-u. Render Network omogućava kreatorima da iskoriste GPU snagu za renderovanje slika brže i jeftinije nego ranije.

Render predstavlja pravu tokenizaciju, decentralizaciju servisa i upotrebnu vrednost blokčejna i kriptovaluta na delu.

 

 

5. Solana – 1,038%
Solana je blockchain mreža koja se ističe skalabilnošću i sposobnošću da podrži razvoj decentralizovanih aplikacija. Osnovna ideja Solane je da pruži sve što Ethereum nudi, ali sa bržim i jeftinijim transakcijama. Solana je zamišljena kao mreža koja može da procesuira veliki broj transakcija u sekundi, teoretski znatno više od većine drugih blockchaina.

Solana koristi Proof-of-Stake (PoS) metod za validaciju transakcija, uz dodatni mehanizam Proof-of-History (PoH) za merenje vremena. PoH omogućava brže procesuiranje transakcija, jer lideri slotova mogu da strimuju transakcije do ostatka validatora u realnom vremenu. Ovo omogućava brže i efikasnije uređivanje transakcija unutar bloka.

Solana je postala popularna zbog svoje brzine i niskih troškova mreže, što je privuklo veliki broj korisnika i developera. Uprkos izazovima kao što su hakovi i privremena gašenja mreže, Solana je nastavila da raste i privlači pažnju u kripto zajednici. Sa svojom inicijativom da podrži različite DeFi i NFT projekte, Solana se pozicionirala kao jedan od vodećih blockchaina u industriji.

Svi smo navikli na duo Bitcoin i Ethereum, a tokom 2024. godine sigurno ćemo sve češće čuti dopunjen trio Bitcoin, Ethereum i Solana.

Loše Investicije

Apecoin
ApeCoin je kriptovaluta povezana sa Bored Ape Yacht Club (BAYC) koja se predstavljala kao glavna valuta za novi Metaverse ekosistem koji razvija Yuga Labs, kreator BAYC-a. ApeCoin je lansiran u martu 2022. godine i odmah je privukao veliku pažnju, sa cenom koja je varirala od skoro 40 dolara pao je tokom 2023. na 6,48 dolara.

ApeCoin će biti valuta celokupne ekonomije njihovog metaverzuma. Yuga Labs ima velike ambicije za integraciju ApeCoin-a u svoje buduće planove, uključujući pristup ekskluzivnoj robi, događajima i uslugama. Takođe, ApeCoin će biti glavna valuta za sve nove projekte, uključujući igru „Otherside“ koju razvija Yuga Labs.

Važno je napomenuti da svi ApeCoin tokeni još nisu u opticaju, što znači da su neki tokeni „zaključani“ i neće biti dostupni za prodaju najmanje 12 meseci. Nakon tog perioda, određena količina tokena će postati dostupna na mesečnoj osnovi, što je mehanizam postavljen kako bi se izbeglo da rani vlasnici tokena odjednom prodaju svoje velike udjele i time sruše cenu tokena, a čak i pored takve tehnike zaštite vrednosti, ApeCoin beleži konstantan pad vrednosti tokom 2023. godine.

Chilliz
Chiliz (CHZ) je kriptovaluta koj ase nalazi na sopstvenom blokčejnu. CHZ tokeni se mogu kupiti na platformi Chiliz.net, kao i na svetskim kripto berzama. Kada navijači kupe CHZ tokene, mogu ih koristiti za kupovinu Fan Tokena svojih omiljenih timova na Socios.com.

Timovi i sportske organizacije širom sveta, uključujući FC Barcelona, Golden State Warriors i Aston Martin Formula1 tim, održali su emisije Fan Tokena (FTOs) za svoje navijače. Svaki tim može prilagoditi cenu, zalihu, distribuciju, kao i posebne nagrade i benefite koje Fan Token omogućava. Na primer, Fan Tokeni se mogu koristiti za pristup ekskluzivnim susretima, memorabilijama i direktnom glasanju o odlukama svakog tima.

U 2023. godini, uprkos početku bull run-a, cena CHZ tokena zabeležila je pad od preko 18% u poređenju sa prethodnom godinom(YTD), što ga čini jednom od slabijih investicija ove godine. Ovaj pad može biti posledica problema koji je eskalirao sa SEC, kao i specifičnih izazova sa kojima se suočava Chiliz, uključujući konkurenciju u prostoru sportskih kriptovaluta i potencijalne izazove u vezi sa skalabilnošću i decentralizacijom.

NFT Tržište
NFT (Non-Fungible Token) tržište je doživelo značajan pad vrednosti uprkos kratkotrajnom oživljavanju u 2023. godini. Početkom 2023. godine, transakcije NFT-a dostigle su 4.7 milijardi dolara, što je daleko ispod 12.6 milijardi dolara ostvarenih u početku 2022. godine.

Krajem prošle godine, zapremina transakcija NFT-a doživela je slobodan pad, a interesovanje je posustalo. Vrednosti ponuda na OpenSea prodavnici pale su za 89% pa je čak i aukcijska kuća Sotheby’s navodno smanjila svoj tim stručnjaka za NFT i metaverse.

Iako je šira umetnička zajednica i dalje izražavala poverenje u tržište NFT-a, ono se pomerilo dalje od svoje početne faze „zlatne groznice“, težeci ka konkretizaciji i razumevanju njihove uloge.

NFT-ovi proizvedeni od strane uglednih digitalnih i generativnih umetnika i dalje se prodaju za pristojne sume novca.

Međutim, tržište NFT-a se suočava sa izazovima tehnologije i razmišlja o tome kako NFT-ovi i Web3 mogu rešiti mnoge probleme na tržištu umetnosti i luksuza u vezi sa autentičnošću, poreklom i sigurnošću vlasništva, kao i potencijalno smanjenjem transakcijskih troškova.

SEC
Regulacija kriptovaluta je i dalje predmet intenzivnih rasprava i neslaganja. Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) nije proglasila neke kriptovalute hartijama od vrednosti, što otvara nove mogućnosti za investitore i kripto berze da istraže ove digitalne valute.

Međutim, veliki broj kriptovaluta je pogođen tvrdnjama SEC-a da su hartije od vrednosti, što može imati značajne posledice na njihovu vrednost, prihvaćenost i dalji razvoj. Ove tvrdnje SEC-a su izazvale zabrinutost među investitorima i kripto zajednicom, jer postavljanje kriptovaluta u kategoriju hartija od vrednosti može dovesti do strožijih regulativa i ograničenja.

Kriptovalute su alat konstantnih inovacija i promena, a njihova decentralizovana priroda, kriptografska sigurnost i transparentnost čine ih privlačnim za mnoge. Međutim, upravo zbog ove jedinstvenosti, kriptovalute se teško uklapaju u postojeće kategorizacije finansijskih sredstava. Regulatori su suočeni s izazovom da pronađu odgovarajući pristup u regulisanju ovih digitalnih valuta kako bi osigurali bezbedno, pravično i stabilno poslovanje.

U protekle dve godine, kripto industrija je doživela niz izazova i problema, uključujući bezbednost korisnika, krađe kriptovaluta, manipulaciju tržištem i prevare. Ovi incidenti su pokazali koliko je važna regulacija u ovoj industriji. Regulatori su svesni potrebe da zaštite investitore, osiguraju fer tržišno okruženje i promovišu kvalitetno poslovanje.

Uloga regulatora nije da sputava inovacije ili da otežava poslovanje kripto kompanijama. Naprotiv, regulacija može biti ključni činilac koji osigurava integritet tržišta i poverenje investitora. Uređivanje ovog dinamičnog sektora omogućava razvoj sigurnih i transparentnih platformi, smanjuje rizike od prevara i promoviše kvalitetno poslovanje.

Ova situacija sa SEC-om i kriptovalutama koje su označene kao hartije od vrednosti predstavlja loš akt za kripto industriju, jer stvara neizvesnost i potencijalno ograničava inovacije i rast u ovom sektoru.

Kripto industrija vs industrija akcija

U poređenju sa berzom, kripto tržište je pokazalo da može biti daleko isplativije. Na primer, u 2023. godini, američki indeks S&P 500 je ostvario prinos od oko 23,50%, što je znatno iznad prosečnog godišnjeg prinosa od oko 10%. Nasuprot tome, neke kriptovalute, kao što je BONK, zabeležile su rast od preko 25,000% u istom periodu, ali ako ćemo ostati prizemni i razumni, uzmimo Bitcoin sa preko 150% rasta za primer… ili Solanu sa  preko 1000%. Ovo ukazuje na veće mogućnosti za profit na kripto tržištu u odnosu na tradicionalne berze. Međutim, važno je napomenuti da sa većim potencijalom za profit dolazi i veći rizik, te je neophodno pažljivo razmotriti sve aspekte pre ulaganja.

Bitne stvari za pomenuti iz 2023.

Otpornost Bitcoina

2023. godina je potvrdila nešto što mnogi u kripto svetu već dugo sumnjaju: Bitcoin nije samo preživeo, već je pokazao izuzetnu otpornost. Unatoč brojnim izazovima, Bitcoin je ostao relevantan i stabilan, dokazujući da je rizik od pada na nulu sada gotovo nemoguć. Ova činjenica ne samo da jača poverenje u Bitcoin kao digitalno zlato, već i potvrđuje njegov status kao osnovnog stuba u kripto ekosistemu.

Neizvesna Budućnost Ethereuma

Dok je Ethereum dugo bio smatran kičmom za DeFi i NFT projekte, 2023. godina je donela neizvesnost u njegovu dominaciju. Sa rastućom popularnošću Solane u DeFi sektoru i Bitcoinovim prodiranjem na tržište NFT-a, Ethereum se suočava sa stvarnim izazovima. Iako Ethereum i dalje ima veliki potencijal, njegova budućnost više nije sigurna kao što je nekad bila.

Stabilnost Tethera

Tether, kao jedan od vodećih stablecoina, je u 2023. godini pokazao značajnu stabilnost. Ovo je važno jer je Tether ranije bio predmet spekulacija i sumnji u vezi sa svojom podrškom u dolarima. Njegova stabilnost u turbulentnom tržištu ne samo da umiruje investitore, već i potvrđuje ulogu stablecoina kao ključnih elemenata u kripto ekosistemu.

Centralizacija naspram decentralizacije?

Interesantna pojava u 2023. godini je bila uspešnost centralizovanih platformi poput Trona i BNB-a. Ovo ukazuje na to da, iako je ideja decentralizacije bila jedan od osnovnih stubova kripto sveta, tržište pokazuje veću fleksibilnost i prihvatanje centralizovanih rešenja. Ovaj trend može imati značajne implikacije na budući razvoj i prihvatanje kriptovaluta.

Airdropovi

Airdropovi su se u 2023. godini pokazali kao ne samo popularan, već i efikasan način za distribuciju tokena i stvaranje zajednice. Primeri poput JITO-a, BONK-a pokazuju da airdropovi nisu samo prolazni trend, već postaju novi oblik kreiranja kapitala u kripto svetu. Ova strategija ne samo da nagrađuje postojeće korisnike, već i privlači nove, doprinoseći širem usvajanju i angažovanju u kripto prostoru.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *